ΑΘΗΝΑ
03:21
|
03.08.2021
Στον παραμελημένο εξοπλισμό φαίνεται πως οφείλεται το δυστύχημα των εργατών στην Κοζάνη. Να αναλάβει τις ευθύνες του καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος ο ΣΥΡΙΖΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Είτε έσπασε το καλάθι είτε το συρματόσχοινο που το συγκρατούσε» ανέφερε μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος», Μόσχος Μόσχου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στον Ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) Κοζάνης, ενώ οι δύο εργαζόμενοι εκτελούσαν εργασία εξωτερικής βαφής, οφείλεται σε κακοσυντηρημένο εξοπλισμό. 

Σημειώνεται πως πρόκειται για το δεύτερο δυστύχημα μέσα σε 15 μέρες για τον Ομιλο της ΔΕΗ, καθώς την 1η Απριλίου, δηλαδή πριν από 15 μέρες, τρεις εργολαβικοί εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) βρήκαν ακαριαίο θάνατο και ένας τραυματίστηκε σοβαρά στην Ερέτρια Εύβοιας κατά τη διάρκεια εργασιών υπογειοποίησης καλωδίων όταν χτυπήθηκαν από ρεύμα 20.000 βολτ. Για το πρωτοφανές εκείνο δυστύχημα δεν έχει υπάρξει ακόμη κανένα πόρισμα – ούτε καν αναφορά από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το εάν τηρούνταν οι όροι ασφάλειας και αν οι εργαζόμενοι είχαν τις απαραίτητες άδειες για την εκτέλεση τόσο επικίνδυνων εργασιών.

«Τα ερωτήματα για τις καθυστερήσεις και τα ελλείμματα στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, καθώς και για τη στελέχωση και τη λειτουργία του ΣΕΠΕ, είναι πλέον αμείλικτα», τονίζουν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος (Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας), και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Τομεάρχης Εργασίας) «Είναι αδιανόητο να έχουμε στη χώρα μας τόσο συχνά εργατικά ατυχήματα στον όμιλο της ΔΕΗ, του ενεργειακού πυλώνα της χώρας. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Εργασίας, καθώς και τη Διοίκηση της ΔΕΗ να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες που τους αναλογούν. Είναι προφανές ότι απαιτείται να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες για να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα και να μεριμνήσουν για τις οικογένειες των θανόντων» επισημαίνουν.

Ολόκληρη η δήλωση των βουλευτών

Μέσα σε λίγες ημέρες ζούμε μια ακόμη τραγωδία με θύματα δύο εργαζόμενους σε εργολαβικά συνεργεία της ΔΕΗ. Είναι βαθιά η θλίψη μας και ειλικρινή τα συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες και τους συναδέλφους των θυμάτων του σημερινού τραγικού δυστυχήματος που έχασαν τη ζωή τους ενώ εργάζονταν στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Κοζάνης.

Τα ερωτήματα για τις καθυστερήσεις και τα ελλείμματα στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, καθώς και για τη στελέχωση και τη λειτουργία του ΣΕΠΕ είναι πλέον αμείλικτα. Είναι αδιανόητο να έχουμε στη χώρα μας τόσο συχνά εργατικά ατυχήματα στον όμιλο της ΔΕΗ, του ενεργειακού πυλώνα της χώρας. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Εργασίας, καθώς και τη Διοίκηση της ΔΕΗ να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες που τους αναλογούν. Είναι προφανές ότι απαιτείται να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες για να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα και να μεριμνήσουν για τις οικογένειες των θανόντων.

Η αφωνία όμως της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης της ΔΕΗ δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο μετά το δεύτερο τραγικό δυστύχημα, μία μόνο εβδομάδα μετά το θάνατο τριών εργαζομένων και τον βαρύ τραυματισμό ακόμη ενός, κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ στην Εύβοια.

Ζητάμε να πάρει θέση άμεσα και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια της εργασίας και για την επίλυση των εργασιακών ζητημάτων, ιδιαίτερα των εργολαβικών εργαζόμενων στον Όμιλο ΔΕΗ.

Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων υγείας και ασφάλειας στις εργολαβίες του Ομίλου ΔΕΗ και την άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ.

Δε θα ανεχτούμε την αφωνία και την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ όσον αφορά τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και της απουσίας κάθε ελέγχου στους ενεργειακούς φορείς που υπάγονται στην ευθύνη και τον έλεγχο του δημοσίου. Αλλάξτε πορεία άμεσα!

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτ. Μακεδονίας και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης καταγγέλλουν για το διπλό θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα: «Το νέο φρικτό εργοδοτικό έγκλημα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, σε εργολαβία στον πύργο ψύξεως στη μονάδα 5, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο συναδέλφων, επιβεβαιώνει ότι για τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε. και των εργολάβων θυσιάζονται ζωές εργατών. Η απολιγνιτοποίηση ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση αφού έχει συμβάλει σε εκπτώσεις στη συντήρηση, στην ανανέωση του εξοπλισμού κ.ά. Μαζί με την εντατικοποίηση της εργασίας δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα που στοιχίζει ζωές εργατών. Πρέπει τώρα να σημάνει συναγερμός στους εργαζόμενους, να υπερασπιστούμε τις ζωές μας από αυτούς που μπροστά στα κέρδη τους δεν υπολογίζουν τις ζωές μας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στις οικογένειές τους και θα παλέψουμε να είναι το τελευταίο αίμα εργατών που χύνεται στον βωμό των κερδών».

«Πληρώνουμε με ανθρώπινες ζωές τα ελλιπή μέτρα προστασίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Κοζάνης και απαιτεί: 

  • Την διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το διπλό θανατηφόρο ατύχημα
  • Την αναζήτηση και τιμωρία των υπευθύνων
  • Την λήψη και πιστή εφαρμογή όλων των μέτρων κανονισμών και προστασίας των εργαζομένων
  • Την στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών

Ο εθνικός αντιπρόσωπος της χώρας, Ανδρέας Στοϊμενίδης, δήλωσε ότι θα θέσει το ζήτημα των διαδοχικών θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στη συμβουλευτική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας. ‘Οπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η Εφημερίδα των Συντακτών, ο ίδιος δήλωσε ότι «συναντά ένα τείχος σιωπής και έλλειψης προληπτικών μέτρων από τη μεριά της επίσημης πολιτείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις συνεδριάσεις του εθνικού συμβουλίου υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία δεν παρίσταται η αρμόδια γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας». Σημείωσε επίσης ότι αρκετά θανατηφόρα ατυχήματα με τρακτέρ στον αγροτικό τομέα δεν καταγράφονται ως εργατικά αλλά ως τροχαία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Α. Μπλίνκεν: ΗΠΑ και σύμμαχοι θα δώσουμε μια «συλλογική απάντηση» για την επίθεση στο Mercer Street

Γερμανία: «Ναι» σε εμβολιασμό παιδιών 12-17 ετών και σε αναμνηστική δόση για ηλικιωμένους και ευπαθείς

Αφγανιστάν: Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και Βρετανίας κατηγορούν τους Ταλιμπάν για τη «σφαγή» δεκάδων αμάχων

ΗΠΑ: Παράταση του μορατόριουμ στις εξώσεις ζητά η Πελόζι από τον Λευκό Οίκο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα