ΑΘΗΝΑ
11:30
|
19.04.2024
Επικαλούμενη την πιθανότητα «ανεπανόρθωτης» ζημιάς, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας απαγόρευσε την χρήση κρυπτονομισμάτων στις αγορές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) απαγόρευσε τη χρήση κρυπτονομισμάτων και στοιχείων κρυπτογράφησης για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, προειδοποιώντας για σημαντικούς κινδύνους σε τέτοιες συναλλαγές. Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από τις 30 Απριλίου. Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε πως τα κρυπτονομίσματα και άλλα αντίστοιχα  ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε τεχνολογίες κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology) δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται, άμεσα ή έμμεσα, ως μέσο πληρωμής.

«Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξουν επιχειρηματικά μοντέλα με τρόπο που τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης χρησιμοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στην παροχή υπηρεσιών πληρωμών και έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος και δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τέτοια επιχειρηματικά μοντέλα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η CBRT.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του RT, η τράπεζα προσέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης «δεν υπόκεινται σε κανέναν μηχανισμό ρύθμισης και εποπτείας ούτε στην κεντρική ρυθμιστική αρχή» και πως η χρήση τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ανεπανόρθωτες» ζημιές.

«Θεωρείται ότι η χρήση τους στις πληρωμές μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες απώλειες για τα συναλλασσόμενα μέρη λόγω των παραπάνω παραγόντων και πως περιλαμβάνουν στοιχεία που ενδέχεται να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στις μεθόδους και τα μέσα που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στις πληρωμές» επισημαίνει η CBRT.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Reuters, το bitcoin μειώθηκε κατά 4,6% στα 60.333$ μετά την απαγόρευση, η οποία επικρίθηκε από την τουρκική αντιπολίτευση. Τα μικρότερα νομίσματα ethereum και XRP, τα οποία τείνουν να κινούνται παράλληλα με το bitcoin, εμφάνισαν μείωση μεταξύ 6% -12%.

Οι επενδυτές στην Τουρκία στράφηκαν πρόσφατα προς τα κρυπτονομίσματα, τόσο για να επωφεληθούν από τα κέρδη του bitcoin όσο και για να προστατευτούν από τον πληθωρισμό.  Αυτή την εβδομάδα, η Royal Motors, η οποία διανέμει αυτοκίνητα Rolls-Royce και Lotus στην Τουρκία, έγινε η πρώτη επιχείρηση στη χώρα που δέχτηκε πληρωμές σε κρυπτονομίσματα.

Τα κρυπτονομίσματα παραμένουν ελάχιστα χρησιμοποιούμενα στο εμπόριο, ακόμη και όταν γίνονται όλο και περισσότερο mainstream παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία, αν και εταιρείες όπως η Tesla Inc (TSLA.O) και ο ταξιδιωτικός ιστότοπος Expedia Group Inc (EXPE.O) δέχονται τέτοιες πληρωμές.

Οι αυστηρές ρυθμιστικές απαγορεύσεις στα κρυπτονομίσματα από μεγάλες οικονομίες ήταν σχετικά σπάνιες, με τους περισσότερους να επιδιώκουν να αποσαφηνίσουν τους κανόνες και όχι να αποτρέψουν τη χρήση. Οι έμποροι λένε ότι τέτοιες απαγορεύσεις είναι δύσκολο να επιβληθούν και οι αγορές κρυπτογράφησης έχουν στο παρελθόν αμβλύνει τέτοιες κινήσεις.

Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στη χώρα άγγιξε το νέο υψηλό ρεκόρ της τάξης του 16,19% μέσα σε ένα εξάμηνο, πολύ πάνω από τον στόχο 5% που είχε θέσει η κυβέρνηση, και η τουρκική λίρα υποχώρησε δραματικά, μετά και την απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Ήταν ο τρίτος που απολύθηκε σε δύο χρόνια.

Ο αρχηγός της Τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (Kemal Kılıçdaroğlu) χαρακτήρισε την απόφαση ως ακόμη έναν «μεταμεσονύχτιο εκφοβισμό», αναφερόμενος στην απόφαση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο μήνα, που ανακοινώθηκε σε μεταμεσονύχτιο διάταγμα, να απολύσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας. «Είναι σαν να πρέπει να διαπράξουν μια ανοησία μέσα στη νύχτα» εγραψε στο Twitter.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βύρωνας: Με περιπολικά, ΜΑΤ, πυροσβεστική η έξωση γυναίκας που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα