ΑΘΗΝΑ
07:11
|
25.04.2024
«Χθες το βράδυ έπινα ένα ποτό στην πλατεία Αγ. Γεωργίου και μια ομάδα ανδρών χτύπησαν εμένα και την κοπέλα μου» καταγγέλλει ο Μαχμούν Κανούν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θύμα ρατσιστικής βίας κατέστη ο Μαχμούντ Κανούν, πρόσφυγας που διαμένει τρία χρόνια στην Ελλάδα και μέλος της χιπ χοπ κολλεκτίβας Radical Breaks. Με ανάρτησή του στο Facebook, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφία με το τραυματισμένο του πρόσωπο, ο μουσικός καταγγέλλει ότι το βράδυ της Πέμπτης (15/4) ο ίδιος και η κοπέλα του δέχθηκαν ρατσιστική επίθεση από ομάδα 20 ατόμων στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. 

Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά:

Ζω στην Ελλάδα τρία χρόνια. Έχω πολύ καλές εμπειρίες σε αυτή τη χώρα, αλλά από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέβηκε στην διακυβέρνηση, είδα πολύ ρατσισμό σε αυτή τη χώρα. Πολύ Μίσος. Χθες το βράδυ έπινα ένα ποτό στην πλατεία Αγ. Γεωργίου και μια ομάδα ανδρών χτύπησαν εμένα και την κοπέλα μου.
Ξεκίνησε όταν ένας από αυτούς ήρθε και κλώτσησε τα ποτά μας και τότε αντιδράσαμε λέγοντάς του “τι είναι αυτό ρε φίλε;”.
Δεν απάντησε, έφυγε και γύρισε μετά από 5 λεπτά με 20 ηλίθιους φίλους του και ξεκίνησε ο καβγάς.  Είκοσι άνδρες ενάντια σε έναν άνδρα και μια γυναίκα.
Ήξερα ότι η ίδια ομάδα επιτέθηκε σε έναν άνθρωπο τρεις ημέρες πριν από το δικό μας περιστατικό. Ξέρετε κάτι; Και εκείνος ήταν σκουρόχρωμός.

Η κολλεκτίβα Radical Breaks εξέφρασε τη συμπαράστασή της προς τον Κανούν, ωστόσο, όπως αναφέρει, το facebook κατέβασε την ανάρτηση με τη φωτογραφία από τον ξυλοδαρμό επειδή «παραβίαζε τους όρους της πλατφόρμας».

⚠️Εχθές δημοσιεύσαμε την φωτογραφία του Αιγύπτιου artist του Radical Breaks Kanuun τραυματισμένου, μαζί με ενημέρωση για…

Posted by Radical Breaks on Friday, April 16, 2021

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και ο Αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, καλώντας σε αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου το απόγευμα της Κυριακής. 

«Το βράδυ της Πέμπτης 15/4 στην πλατεια Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, ο Αιγύπτιος πρόσφυγας Μαχμούντ Κανού, μουσικός και μέλος της χιπ-χοπ ομάδας Radical Breaks, είχε βγει μαζί με την κοπέλα του για να κάνουν την βόλτα τους. Ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με ομάδα 20 ατόμων, όπως καταγγέλλουν. Η ομάδα αυτών των ατόμων μαζεύτηκε γύρω από το ζευγάρι και τους επιτέθηκε άγρια με χτυπήματα στο πρόσωπο και το σώμα, χωρίς να πούνε κουβέντα, με μόνη αφορμή… μια μπύρα που χύθηκε καταλάθος. Αναγνωρίζουμε σε αυτή την πρακτική της τυφλής βίας και της επιβολής σε πιο αδύναμους ανθρώπους μια ξεκάθαρα φασιστική συμπεριφορά» αναφέρει στην ανακοίνωση.

Ο Αντιφαστιστικός συντονισμός σημειώνει επίσης ότι «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην πλατεία. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που τα θύματα τέτοιων πρακτικών είναι συνήθως μετανάστες και κόσμος που ανήκει στο πλέον αόρατο κομμάτι της κοινωνίας. Την περασμένη εβδομάδα, για κάτι παρομοίως αναίτιο, είχε καταγγελθεί αντίστοιχο περιστατικό, εκείνη την φορά ακόμη και με την απειλή όπλου στραμμένο προς πρόσφυγα. Αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει ένα μοτίβο σε συμπεριφορές που παραπέμπουν σε ματσίλα, τραμπουκισμούς, και φασιστικές πρακτικές, δυστυχώς, που συμβαίνει όλο και πιο συχνά στην περιοχή».

«Η πλατεία του Αγίου Γεωργίου, και κάθε πλατεία σε καιρό πανδημίας και εγκλεισμού, είναι από τους λίγους δημόσιους χώρους που μας έχουν απομείνει στην πόλη, όπου μπορούμε να κυκλοφορούμε και να κοινωνικοποιούμαστε. Γι’ αυτό ζητάμε οι πλατείες και ο δημόσιος χώρος να είναι ασφαλείς και προσβάσιμες για όλους και για όλες. Δεν θα αφήσουμε τους δημόσιους χώρους στο έλεος τραμπούκων ή/και μπάτσους που εξασκούν την καφρίλα τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

War: What is it good for? Absolutely nothing

Ο καιρός σήμερα: Βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα