ΑΘΗΝΑ
23:21
|
24.04.2024
Ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρια ο αριθμός θανάτων από κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον αντίστοιχο αριθμό των κρουσμάτων να υπερβαίνει τα 140 εκατομμύρια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρια ο αριθμός θανάτων από κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον αντίστοιχο αριθμό των κρουσμάτων να υπερβαίνει τα 140 εκατομμύρια, εν μέσω επανειλημμένων αποτυχιών στην εκστρατεία εμβολιασμού και μιας βαθύτερης κρίσης σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Γαλλία. 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Al Jazeera, ο αριθμός των θανάτων μέχρι το Σάββατο (18/4), σύμφωνα με τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, είναι περίπου ίσος με τον πληθυσμό του Κιέβου (Ουκρανία), του Καράκας (Βενεζουέλα) ή της Λισαβόνας (Πορτογαλία). Είναι υψηλότερο από τον πληθυσμό του Σικάγου των 2,7 εκατομμυρίων και ισοδυναμεί με τη Φιλαδέλφεια και το Ντάλας σε συνδυασμό.

Όταν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ξεπεράστηκε το όριο των δύο εκατομμυρίων θανάτων, οι προσπάθειες ανοσοποίησης είχαν μόλις ξεκινήσει στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, ο εμβολιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη σε περισσότερες από 190 χώρες, αν και η πρόοδος στον έλεγχο του ιού ποικίλλει σημαντικά.

Ενώ οι εκστρατείες εμβολιασμού στις Η.Π.Α. και τη Βρετανία έχουν προχωρήσει, και οι άνθρωποι εκεί αρχίζουν να σκέφτονται τη ζωή μετά την πανδημία, άλλες περιοχές, κυρίως φτωχότερες χώρες αλλά και ορισμένες πλούσιες, καθυστερούν τον εμβολιασμό και περιορίζονται σε νέα περιοριστικά μέτρα καθώς οι περιπτώσεις ιών αυξάνονται.

«Αυτή δεν είναι μια επιθυμητή κατάσταση μετά από 16 μήνες πανδημίας, που έχουμε επιβάλλει αποδεδειγμένα μέτρα ελέγχου», δήλωσε η Maria Van Kerkhove, μία από τις εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον Covid-19.

Στη Βραζιλία, όπου οι θάνατοι ανέρχονται περίπου σε 3.000 καθημερινά, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο των θανάτων παγκοσμίως τις τελευταίες εβδομάδες, η κρίση παρομοιάστηκε με μια «οργισμένη κόλαση» από έναν αξιωματούχο του ΠΟΥ. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, που παρομοίασε τον ιό με κάτι λίγο πιο σοβαρό από τη γρίπη, το υπουργείο υγείας της Βραζιλίας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε ένα και μόνο εμβόλιο, αγνοώντας άλλους παραγωγούς. Ως αποτέλεσμα, όταν τα κρούσματα και οι θάνατοι άρχισαν να αυξάνονται, ήταν πολύ αργά για να προμηθευτεί η χώρα μεγάλες ποσότητες εμβολίων εγκαίρως.

Στην Ινδία, τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία τον Φεβρουάριο μετά από εβδομάδες σταθερής πτώσης, προκαλώντας έκπληξη στις αρχές. Εν μέσω της δραματικής αύξησης που προκαλούν οι μεταλλάξεις του ιού, η Ινδία κατέγραψε περισσότερα από 200.000 κρούσματα τρεις φορές κατά την τελευταία εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων να ξεπερνά τα 14,5 εκατομμύρια.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, οι νοσοκομειακές κλίνες, το οξυγόνο και τα φάρμακα εξαντολούνται, με αποτέλεσμα, οι γιατροί να αναγκάζονται να αραιώνουν ό,τι φάρμακο έχει απομείνει για να ανακουφίσουν τους ασθενείς.

Την ίδια ώρα, έως και 60 χώρες ενδέχεται να μην παραλάβουν άλλες δόσεις εμβολίων μέχρι τον Ιούνιο,σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το Al Jazeera. Μέχρι σήμερα, η COVAX, η παγκόσμια πρωτοβουλία για ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, έχει παραδώσει περίπου 40 εκατομμύρια δόσεις σε περισσότερες από 100 χώρες, οι οποίες ωστόσο επαρκούν για να καλύψουν μόλις το 0,25% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 87% των 700 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί, δόθηκαν σε πλούσιες χώρες, με αποτέλεσμα ενα στα τέσσερα άτομα να έχει λάβει ένα εμβόλιο, ενώ στις φτωχότερες χώρες αντιστοιχεί ένα εμβόλιο σε περισσότερα από 500 άτομα. 

Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου COVID-19 της Johnson & Johnson, ενώ οι αρχές διερευνούν την περίπτωση εξαιρετικά σπάνιων αλλά επικίνδυνων θρόμβων αίματος. Η αξιοπιστία του εμβολίου της AstraZeneca επλήγη επίσης από καθυστερήσεις και περιορισμούς λόγω των περιστατικών θρομβώσεων. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα