ΑΘΗΝΑ
21:38
|
19.04.2024
Ο συνήγορος του Ντέρεκ Σόβιν προσπάθησε να παρουσιάσει τον δράστη της δολοφονίας του Φλόιντ σαν "λογικό αστυνομικό"...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τελικές αγορεύσεις της δίκης του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν που σκότωσε πέρσι το Μάιο τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών εντός και εκτός ΗΠΑ παρουσιάστηκαν απόψε στην δικαστική αίθουσα δικαστηρίου της Μινεάπολης.

Derek Chauvin listens as his defense attorney Eric Nelson gives closing arguments.

Ο κατήγορος εισαγγελέας Στιβ Σλέισερ θύμισε στο σώμα των ενόρκων πως ο κατηγορούμενος δεν άσκησε τα καθήκοντά του σε βάρος του Τζορτζ Φλόιντ αλλά τον υπέβαλε σε “άσχημα, δυσανάλογη βία”.

A who's who guide to main players in Derek Chauvin trial | Bemidji Pioneer

Επανέλαβε σε πολλές περιπτώσεις πως ο δράστης πίεζε το λαιμό του θύματος επί 9 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα υπενθυμίζοντας τις γνωματεύσεις γιατρών που τόνιζαν πως ο άτυχος Αφροαμερικανός ξεψύχησε στην άσφαλτο εξαιτίας ασφυξίας και όχι από πιθανά προβλήματα υγείας ή λήψη ουσιών.

“Πιστέψτε τα μάτια σας… Ξέρετε αυτό που νιώθετε στην καρδιά σας…” Αυτό που είδατε δεν ήταν διαδικασία αστυνομικής σύλληψης αλλά ένας φόνος, είπε χαρακτηριστικά ο Σλέισερ.

Ο δράστης ήταν… “ένας λογικός αστυνομικός”

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Έρικ Νίλσον, πήρε στη συνέχεια το λόγο επιχειρώντας με κάθε τρόπο να καταρρίψει το κεντρικό επιχείρημα της άσκησης βίας στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ επί περίπου 10 λεπτά, υπενθυμίζοντας τα “προηγούμενα 16 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα αντίστασης του Φλόιντ” στις προσπάθειες των αστυνομικών να τον συλλάβουν και να τον βάλουν στο περιπολικό.

Defense attorney Eric Nelson makes his closing argument.

Παρουσίασε έτσι την αντίδραση του Ντέρεκ Σόβιν σαν την ενέργεια ενός “λογικού αστυνομικού” που “θα συνεκτιμούσε αυτά τα προηγούμενα 16 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα”. Επιχειρήσει να εμφανίσει τον πελάτη του “συνετό” (!) λέγοντας πως η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι απρόβλεπτη “και αυτό το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ένας αστυνομικός”.

Μετά την ολοκλήρωση των τελικών αγορεύσεων, το επόμενο διάστημα το σώμα των ενόρκων θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών και σε απομόνωση για να αποφανθεί εάν ο Ντέρεκ Σόβιν είναι ένοχος για τις ακόλουθες κατηγορίες: ανθρωποκτονία εξ αμελείας δευτέρου βαθμού και ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού.

Συνεννοήσεις Μπάιντεν για αποτροπή επεισοδίων και διαδηλώσεων

Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει ξεκάθαρη καταδίκη, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να μελετήσει διάφορα σενάρια και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να μην κλιμακωθεί η λαϊκή αγανάκτηση από τα διαδοχικά κρούσματα αστυνομικής ρατσιστικής βίας.

Ήδη εδώ και μέρες βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με τον δημοκρατικό κυβερνήτη της Μινεσότας, Τιμ Ουάλτζ, όσο και με Αφροαμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές ώστε να αποτρέπει πιθανή “έκρηξη οργής” και μαζικές επεισοδιακές διαδηλώσεις όχι μόνον στη Μινεσότα αλλά και σε άλλες πολιτείες της χώρας.

Ανασκόπηση: Covid-19, εκλογή Μπάιντεν, Ναγκόρνο Καραμπάχ, δολοφονία Φλόιντ  - Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2020 - CircoGreco
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα