ΑΘΗΝΑ
00:28
|
20.04.2024
Πρώτη δοκιμαστική πτήση για το ρομποτικό “Ingenuity”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρώτη του δοκιμαστική πτήση στον πλανήτη Άρη θα πραγματοποιήσει σήμερα το ρομποτικό ελικόπτερο “Ingenuity”, όπως ανακοίνωσε η Διαστημική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, NASA.

Το βάρους μόλις 1,8 κιλών ελικόπτερο ταξίδεψε στον Άρη μαζί με το ρομποτικό ρόβερ της NASA, “ Perseverance”, το οποίο προσεδαφίστηκε στον επονομαζόμενο “κόκκινο πλανήτη” τον Φεβρουάριο του 2021.

Η NASA πήρε την απόφαση να δοκιμάσει τις αντοχές του μικρού ρομποτικού ελικοπτέρου αν και παραδέχεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην είναι επιτυχής η απογείωσή του και να γίνει μια νέα προσπάθεια εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Η αμερικανική υπηρεσία χρειάστηκε έξι χρόνια για να αναπτύξει το πρώτο αεροσκάφος κατάλληλο για πτήση στον Άρη.

Η δοκιμαστική πτήση του “Ingenuity” είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 11 Απριλίου αλλά αναβλήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στο όχημα.

Το “Ingenuity” θα πετάξει για περίπου 40 δευτερόλεπτα συνολικά σε ύψος μέχρι τρία μέτρα στον αέρα, θα περιστραφεί, θα τραβήξει μία φωτογραφία και στη συνέχεια θα προσεδαφιστεί ξανά στον Άρη. Αν όλα πάνε καλά, το ελικόπτερο θα επαναλάβει την πτήση αυτή έως και τέσσερις φορές αυτόν τον μήνα.

Το “Perseverance”, το οποίο βοηθά το ελικόπτερο και την ομάδα αποστολής του στη Γη να επικοινωνούν μεταξύ τους, θα λάβει τις οδηγίες πτήσης από το Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. Στη συνέχεια, το ρομποτικό ρόβερ θα στείλει αυτά τα σχέδια στο ελικόπτερο. Το Perseverance θα παραμένει σταθμευμένο σε απόσταση 65 μέτρων από το ελικόπτερο, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί με ασφάλεια την πτήση και να τραβάει εικόνες και βίντεο.

Πηγή: BBC, Space.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Ίγκορ Κουρτσάτοφ: Πέντε στοιχεία για τον Σοβιετικό ομόλογο του Οπενχάιμερ

Πέθανε ο Νομπελίστας φυσικός Πίτερ Χιγκς

Μελέτη γεννά ελπίδες για ανανέωση του ανοσοποιητικού συστήματος ηλικιωμένων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα