Ο επικεφαλής του Forum2020.gr, πρώην Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ και πολιτικός αναλυτής Νίκος Καραχάλιος μίλησε στο Κοσμοδρόμιο για την διαχείριση της πανδημίας, την διακυβέρνηση Μητσοτάκη, τα Ελληνοτουρκικά και τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις. Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί απόσπασμα της συνέντευξης. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συνέντευξή σε τρία μέρη από το κανάλι του Κοσμοδρομίου στο YouTube.
Aς ξεκινήσουμε με τα της πανδημίας. Διαβάζω άρθρο σας με τίτλο «Una faccia una razza? – Η Ιταλία έφυγε από το Μπέργκαμο, η Ελλάδα πάει. . .». Βλέπετε την Ελλάδα να εξελίσσεται σε Μπέργκαμο κύριε Καραχάλιο; Κι αν ναι, ποιος έχει την ευθύνη;
Βλέπω την Ελλάδα να εξελίσσεται οσονούπω σε Μπέργκαμο. Aν πάρουμε τους παράγοντες και τους βάλουμε κάτω, θα δούμε τι; Ό,τι ενώ το κοινώς λεγόμενο και το στερεότυπο είναι ότι Ελλάδα και Ιταλία μοιάζουν σε πάρα πολλά πράγματα οι Έλληνες και οι Ιταλοί, εξού και η διαχρονική φράση «Una faccia una razza», ότι είμαστε ίδια φάτσα, ίδιο πρόσωπο, έχουμε πάρα πολλές διαφορές. Η κυριότερη, και αυτή αναφέρω στο άρθρο, είναι ότι οι Ιταλοί μαθαίνουν ενώ οι Έλληνες δείχνουν να μην μαθαίνουν. Οι Ιταλοί από το Μπέργκαμο πήραν ένα πολύ σκληρό μάθημα, το πλήρωσαν σε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, όμως μετά αντέδρασαν, βελτιώθηκαν τάχιστα, βελτίωσαν τις δομές υγείας τους και μπόρεσαν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού. Φτάσανε μέχρι και να αλλάξουν κυβέρνηση όταν διαπίστωσαν πως η κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματική και ενώ τοποθετήθηκε πρωθυπουργός και δεν εξελέγη (ήταν αποτέλεσμα συνεννοήσεων εντός Κοινοβουλίου) ο σκληρός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι έκανε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα περίμενε κανείς. Προχώρησε στην περικοπή κόκκινων δανείων πολιτών που χρωστούσαν έως πέντε χιλιάδες ευρώ κάνοντας μια mini σεισάχθεια.
Στη Σερβία, που δεν έχει την ασπίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια χώρα πολύ πιο φτωχή από εμάς, έχουν πέντε χιλιάδες θύματα, σχεδόν τα μισά σε σχέση με εμάς, ενώ ο πληθυσμός είναι κοντά στον ελληνικό αν στη Σερβία συνυπολογίσουμε και τη Ρεπούμπλικα Σρπσκα, την οποία στηρίζει το σερβικό σύστημα υγείας. Μπορείτε κ. Μαρινάκη αυτή τη στιγμή να ταξιδέψετε, να πάτε σε σέρβικο νοσοκομείο χωρίς καμία διατύπωση πέραν του διαβατηρίου σας και να κάνετε εμβόλιο, διαλέγοντας κιόλας εμβόλιο, και η οικονομία τους είναι ανοικτή. Η οικονομία τους έκλεισε κατά διαστήματα μόνο για τις πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων, δηλαδή τα γήπεδα, τους συναυλιακούς χώρους και τα shopping malls (τα τελευταία άνοιξαν προχθές μαζί με τους κινηματογράφους).
Δεν είχαμε λοιπόν σε Ιταλία και Σερβία το καθολικό λοκντάουν που βλέπουμε εδώ, είχαμε «έξυπνα» λοντάουν. Στην Ιταλία, όπως και στη Σερβία, προσαρμόστηκαν οι πολιτικές στις ανάγκες της χώρας, δεν προσαρμόστηκε η χώρα στις ιδεοληψίες πολιτικών. Ξέρω τι μπορεί να μου πείτε, ότι δεν παίρνουν τις αποφάσεις οι πολιτικοί, και θα σας απαντήσω με κάτι που υπονοώ στο άρθρο μου και επιβεβαιώνεται σήμερα από την εφημερίδα Δημοκρατία.
Διαβάζοντας το άρθρο σας έχω την εντύπωση ότι «κολλάει» με αυτό που είχατε πει παλιότερα για εισοδισμό σημιτικών στελεχών που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της παράταξης.
Το κακό κ. Μαρινάκη δεν είναι τόσο ότι αλλοιώνουν το περιεχόμενο της παράταξης ιδεολογικά, γιατί μια παράταξη όπως η Νέα Δημοκρατία που κινείται από τις παρυφές της Αριστεράς έως τις παρυφές της Άκρας Δεξιάς είναι λογικό να έχει τάσεις και να καλύπτει διάφορους ιδεολογικούς χώρους.
Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι τον εισοδισμό των νέο-νεοφιλελεύθερων οι οποίοι ως έξαλλοι εκσυγχρονιστές κυριάρχησαν στο ΠΑΣΟΚ κι απέτυχαν και τώρα δια του εισοδισμού κοιτάνε πως θα κυριαρχήσουν και στη Νέα Δημοκρατία. Δύο εξ αυτών, ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Σκέρτσος, οι οποίοι λειτουργούν ως αντιβασιλείς, όπως αποκαλύπτεται στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» όπου πλέον έχουμε τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμοξιολόγων, είναι αυτοί που επιβάλλουν πλέον στην κυβέρνηση και σε όλο τον ελληνικό λαό για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη τα παράλογα μέτρα που βλέπουμε.
Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει σύντομα να λογοδοτήσουν κ. Μαρινάκη. Δεν μπορεί να έχεις τριάντα επιστήμονες μαζεμένους, να τους παρακάμπτεις, να παραπληροφορείς τον ελληνικό λαό και να αποδεικνύεται από τα πρακτικά της επιτροπής ότι τις αποφάσεις τις παίρνουν δύο άσχετοι, για να μην πω επικίνδυνοι μαξιμιλιανοί αυλοκόλακες.
Αντιληπτά όσα λέτε, αλλά δεν έχει ευθύνη κι ο πρωθυπουργός που τους επέλεξε;
Σαφέστατα, και θα πρέπει μετά το σημερινό δημοσίευμα να βγει ο ίδιος και να πει στον ελληνικό λαό ποιος παίρνει τις αποφάσεις. Πέρυσι δεν είχαμε ξεπεράσει τους 200 νεκρούς στη χώρα και δίναμε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, τον κ. Μητσοτάκη και τους επιτελείς του. Ενώ άλλοι στην Ευρώπη πιάστηκαν εξαπίνης πήραμε σκληρά μέτρα και απέδωσαν.
Tώρα έχουμε έναν αχταρμά, ένα μπάχαλο δίχως να έχουμε το άλλοθι της άγνοιας. Τώρα έχουμε όπλα στα χέρια μας, έχουμε εμβόλια και φάρμακα (παρότι αρκετοί το ξεχνάνε) κι ένα σύστημα υγεία που μάχεται. Τι δεν έχουμε; Δεν έχουμε κοινή λογική, στρατηγική και συνολική αντίληψη των πραγμάτων.
Δεν μπορεί να στέλνουμε τα παιδιά στα σχολεία δύο εβδομάδες πριν κλείσουν. Δεν μπορεί να έχουμε γεμάτα ΜΜΜ και να μην αφήνουμε να γίνονται λειτουργίες του Πάσχα, έστω σε ανοικτό χώρο. Δεν μπορεί να αφήνουμε τον κόσμο να στριμώχνεται στο μετρό, αλλά να μην τον αφήνουμε να φάει σε ένα εστιατόριο με αποστάσεις. Όλα αυτά δείχνουν την ευθύνη όχι μόνο των επιτελών του Μαξίμου, αλλά και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.
Φτάσαμε να έχουμε το 75,9% των θανάτων στο κρίσιμο διάστημα της κορύφωσης του δεύτερου κύματος να λαμβάνει χώρα εκτός ΜΕΘ και σε θνησιμότητα 3,2%, από τα μεγαλύτερα αρνητικά ρεκόρ παγκοσμίως.
Ο πρωθυπουργός λοιπόν φέρει ακέραιη την ευθύνη γιατί δεν αλλάζει τις λάθος πολιτικές του. Δείχνει μια εμμονή για υπερσυγκέντρωση στα χέρια του όλων των αποφάσεων αλλά δείχνει τρομακτική αδυναμία να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις και να επιλέξει τα σωστά πρόσωπα. Και δεν αναφέρομαι σε υπουργούς, γιατί την Ελλάδα σήμερα δεν την κυβερνούν οι υπουργοί αλλά οι αυλοκόλακες του Μαξίμου.
Έχετε επισημάνει ωστόσο πως αυτή η τάση του σημιτισμού εκφράζει ένα μη δημοκρατικό και νεοφιλελεύθερο κομμάτι μιας παλιάς πολιτικής ελίτ. Μήπως η ηγεσία της κυβέρνησης τους κρατάει ακόμη στις θέσεις τους γιατί εξυπηρετούν ακόμη αυτό το νεοφιλελεύθερο σχέδιο;
Πολύ φοβάμαι πως ναι, αλλά αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Μακάρι να είχαμε ένα φιλελεύθερο (όχι νεοφιλελεύθερο) σχέδιο που θα περιλάμβανε μια λάθος για μένα πολιτική ιδιωτικοποίησης της υγείας, αλλά να είχαμε τουλάχιστον λειτουργικό σύστημα ιδιωτικής υγείας για τους πολίτες. Εδώ δεν έχουμε ούτε ιδιωτική υγεία, αφού τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν κρατηθεί ουσιαστικά εκτός της μάχης του Covid και τη δημόσια υγεία δεν την ενισχύουμε.
Και τα δύο συστήματα δηλαδή τα αποδυναμώνουμε γιατί θεωρούμε τις επενδύσεις στην υγεία έξοδα όπως λέει ο κ. Γεραπετρίτης με τον κ. Σκέρτσο. Που ακούστηκε η επένδυση στην υγεία του πολίτη, η πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, η αγορά ενός τομογράφου να θεωρείται έξοδο κι όχι επένδυση στην υγεία;
Θα προτιμούσα να είχαμε 2.000 ΜΕΘ με τις 1.000 στον ιδιωτικό τομέα υγείας, παρά αυτό που κάνουμε με το να μην ενισχύουμε ούτε τον δημόσιο τομέα υγείας ούτε να βάζουμε στη μάχη τον ιδιωτικό. Αυτά είναι πρωτοφανή! Αυτά είναι Μητσοτακοpolitics! Είναι πολιτικές του Κυριάκου και των Kiriakistas. Οι «άριστοι» του Μαξίμου για το χειρότερο επιτελείο που έχει μαζευτεί από τη Μεταπολίτευση και μετά στο πρωθυπουργικό μέγαρο.
Περνάω στο πλέον πολυσυζητημένο ζήτημα των ημερών, που είναι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και όσα ακολούθησαν. Τελικά αυτή η επίσκεψη όπως εξελίχθηκε είχε περισσότερους αποδέκτες εντός ή εκτός Ελλάδας; Διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα των τελευταίων ημερών υπάρχει η αίσθηση πως συγκροτείται αντιπολιτευτικό κέντρο εντός ΝΔ κυρίως με άξονα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Η ΝΔ δεν χρησιμοποίησε ποτέ -η καραμανλική περισσότερο- την παρουσία Έλληνα πολιτικού στο εξωτερικό για εσωκομματικούς λόγους. Όμως είχαμε μια τέτοια αντίδραση μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου Δένδια-Τσαβούσογλου γιατί το ποτήρι είχε ξεχειλίσει και στην Ελλάδα.
Σαφέστατα πρώτος αποδέκτης είναι η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν, καθώς και οι εταίροι μας στην Ευρώπη, όπως και τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ως μεγάλους παίκτες στην περιοχή. Πολύ ορθά ο κ. Δένδιας τοποθετήθηκε λοιπόν. Όμως, σαφέστατα υπήρχε ακροατήριο στην Ελλάδα, είναι όσοι συμπαρατάσσονται με το ενδοτικό μέτωπο, και το ενδοτικό μέτωπο έχει υποστηρικτές οριζόντια σε όλα τα κόμματα. Κυρίως το ΚΙΝΑΛ, δευτερευόντως στον ΣΥΡΙΖΑ και πολλούς εισοδιστές στη ΝΔ. Δεν είναι οι ηγεσίες τους σε αυτή τη γραμμή και αυτό είναι καλό, όμως η ηγεσία της ΝΔ με την εξαίρεση του κ. Δένδια δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της, όταν ο κ. πρωθυπουργός μιλάει γενικώς για θαλάσσιες ζώνες.
Αυτή η τάση που περιγράψατε ως ενδοτική και βρίσκετε κοντά στον πρωθυπουργό έχει αποδυναμωθεί θεωρείται μετά την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του Ν. Δένδια στην Άγκυρα ή έχει την ίδια επιρροή;
Έχει αποδυναμωθεί μετά την παρέμβαση 3+1 πολιτικών σε επίπεδο κορυφής. Δεν είναι μόνο η παρέμβαση του κ. Καραμανλή και του κ. Δένδια, είναι και εκείνη του κ. Σαμαρά για τις εφαρμοστικές συμφωνίες των Πρεσπών. Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των κ. Καραμανλή και Δένδια, και έχουμε τις διαχρονικές παρεμβάσεις του πρώην Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου. Αυτές οι παρεμβάσεις κινούταν σε εθνική γραμμή που ποτέ δεν απώλεσε η χώρα παρά μόνο την περίοδο Σημίτη και από ό,τι φαίνεται σήμερα.
Υπάρχουν αρκετοί που έλκονται από αυτό που ονομάζετε εσείς «γραμμή Σημίτη» λέγοντας ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία ότι συζητάμε μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ γιατί ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας σε μια λογική «επίθεσης φιλίας» ή κατευνασμού για άλλους. Στέκει για εσάς μια τέτοια συλλογιστική;
Θα έστεκε αν γείτονάς μας ήταν το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Δανία. Όταν γείτονάς μας είναι μια χώρα σαν την Τουρκία, η οποία έχει ενεργό πολεμικό μέτωπο σε Λιβύη, Ιράκ, Συρία, παρενέβη στην διαμάχη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν μιλάμε για μια χώρα δομικά επιθετική. Να περιορίσεις λοιπόν πρέπει το θηρίο, όχι να το κατευνάσεις.
Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα, διπλωματικά, μέτρα ενίσχυσης του στρατεύματος, υπάρχουν μια σειρά από μέτρα θωράκισης της κοινής γνώμης που οφείλει να πάρει η κυβέρνηση και δεν παίρνει. Το δίλημμα «πόλεμος ή υποχώρηση» είναι ψευτοδίλημμα.
Θέσατε ως Forum2020 έξι ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση Ντόκου. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τους προβληματισμούς σας γύρω από το όλο θέμα;
Δεν υπάρχει ένας σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη σε top επίπεδο που να μην είναι επιλήψιμος. Σας μίλησα για την κ. Πελώνη, καθώς και για τους κκ Σκέρτσο και Γεραπετρίτη. Ο κ. Ντόκος, φέρεται δίχως να υπάρχει διάψευση να έχει διαρρεύσει κείμενο του ΕΛΙΑΜΕΠ που αφορούσε κλειστό κύκλο ανθρώπων και συμβούλευε τους Τούρκους πως θα εμπεδώσουν το δόγμα της Μεγάλης Πατρίδας καλύτερα. Αυτά είναι πρωτοφανή!
Αν χρηματοδοτείται το ΕΛΙΑΜΕΠ για να συμβουλεύει την Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει η χρηματοδότησή του και να ελεγχθούν από τις υπηρεσίες ασφαλείας αφού είναι αποδέκτες κρατικών μυστικών.
Επιστρέφω στην αυστηρά εγχώρια πολιτική πραγματικότητα. Πολλοί, αναλυτές, δημοσιολογούντες, δημοσιογράφοι μοιράζονται την άποψη πως από το καλοκαίρι και έπειτα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Θα ήθελα τη γνώμη σας.
Ο κ. Μητσοτάκης σχεδίαζε εκλογές και πέρυσι τον Ιούλιο. Σκεφτόντουσαν και πέρυσι να φτιάξουν σκηνικό εκλογών και να πάνε σε αυτές επειδή έχουν εμμονή με την απλή αναλογική. Οι πληροφορίες μου και ο τρόπος που κινείται η κυβέρνηση με κάνουν να πιστεύω πως έχουν σε πρώτη προτεραιότητα τις εκλογές.
Φαίνεται ότι θέλει αρχές Ιουλίου, αφού έχει ολοκληρωθεί ένας εμβολιαστικός κύκλος ειδικά των υπέργηρων που στηρίζουν τη σημερινή ΝΔ, να πάει σε εκλογές με την προσδοκία των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τι μπορεί να ακυρώσει κάτι τέτοιο; Πολλοί παράγοντες, από τον παράγοντα Covid έως τον τουρισμό, τον οποίον αν τον ανοίξεις με εκλογές δημιουργείς εικόνα αστάθειας, μέχρι τον πολιτικό παράγοντα.
Αναφερθήκατε στις δημοσκοπήσεις λέγοντας πως δεν τις εμπιστεύεστε. Βάζετε θέμα επιστημονικής εγκυρότητας;
Δεν λέω πως είναι ψευδείς αλλά έχουν μεθοδολογικό πρόβλημα. Δεν ξέρουν στην Ελλάδα δυστυχώς πως να αξιοποιήσουν το εργαλείο του ίντερνετ, συμπεριλαμβάνοντας το κοινό που δεν απαντά στα σταθερά ή ακόμη στα κινητά. Μην ξεχνάτε πως ψηφίζουν πια 17χρονοι, που επικοινωνούν με πλατφόρμες μέσω των οποίων επικοινωνούν και οι Έλληνες δημοσκόποι δεν τα έχουν εντάξει στην «φαρέτρα» τους.
Είναι πρόβλημα για τη χώρα ότι και σε ζητήματα ευρύτερα, όχι μόνο πρόθεσης ψήφου, είμαστε ακαθοδήγητοι. Ας πούμε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, άνω των 80 ετών δέχτηκε να εμβολιαστεί το 54%. Η πιο ευαίσθητη ομάδα απέναντι στον Covid δεν ήθελε ή δεν μπόρεσε να εμβολιαστεί. Δεν είναι σημαντικό ότι δεν το έχουμε διαπιστώσει ερευνητικά, για να δούμε πως θα κάμψουμε τις επιφυλάξεις έπειτα;
Θα έπρεπε να κάνουν όλοι την αυτοκριτική τους και από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων και από τα Μέσα Μαζικής Καθοδήγησης. Θυμηθείτε με! Το βράδυ των εκλογών δεν θα υπάρχει δημοσκόπος να εξηγήσει τι συμβαίνει. Θα ντρέπονται!
Υπάρχει όμως ξέρετε η αφήγηση ότι όποιος ελέγχει το μιντιακό τοπίο στην Ελλάδα ελέγχει σε δεύτερη φάση και την ατζέντα του ίντερνετ.
Μεγάλη κουβέντα και ναι, η τηλεόραση βάζει την ατζέντα αλλά δεν ξέρεις ποιό είναι το διακύβευμα των εκλογών. Μπορεί η τηλεόραση να βάζει ως πρώτο θέμα τον Covid πχ αλλά στο μυαλό των πολιτών να είναι η οικονομική ανάπτυξη το πρώτο θέμα. Έχει συμβεί στο παρελθόν, δεν θα ξεχάσω τις εκλογές του 2000. Η ατζέντα τότε του κόσμου ήταν η καθημερινότητα, ο κ. Σημίτης έβαζε ως το νούμερο ένα ζήτημα την Ευρώπη και το ευρώ και πήρε ασθμαίνων τις εκλογές με περίπου 1%.
Η κυβέρνηση αυτή κινδυνεύει με την ασφάλεια της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει αντιπολίτευση. Σαν πολιτικός επιστήμονας όμως μπορώ να σας εγγυηθώ πως δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να έχεις απευθείας την κοινωνία για αντιπολίτευση, να υπερκεράσει η κοινωνία τα κόμματα.
Έχετε κάνει την παρατήρηση ότι απαιτείται μια κοινωνική κεντροδεξιά αντίστοιχη της ΝΔ. Μπορεί να επιβιώσει με τους όρους του 2000; Γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι πάνω στο άγχος τους να αντιμετωπίσουν τον ακροδεξιό λαϊκισμό τα κεντροδεξιά κόμματα πήγαν τόσο δεξιά που δεν βρίσκουν πια τον εαυτό τους.
Πολύ σωστή παρατήρηση. Οι ακροδεξιές τάσεις στην Ευρώπη χρησιμοποιούν πέρα από τον υπερεθνικισμό την κοινωνική δυσαρέσκεια ως εργαλείο. Η ελληνική κεντροδεξιά πριν παγιωθούν οι συνθήκες που θα τις εκμεταλλευτεί ένας ακροδεξιός σχηματισμός οφείλει να μετασχηματιστεί πολιτικά και να πάει στη βάση της, Τα κόμματα εξουσίας, ειδικά στη Νότια Ευρώπη πρέπει να έχουν λαϊκά χαρακτηριστικά. Εμείς τα έχουμε απεμπολήσει αυτά, πάμε να γίνουμε ένα κόμμα των ελίτ, οι οποίες στην Ελλάδα είναι αντιπαθείς, γιατί είναι οι ελίτ του δοσιλογικού ληστρικού κεφαλαίου, δεν είναι ελίτ διανοουμένων, ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών.
Άρα μια σύγχρονη κεντροδεξιά πρέπει να έχει κοινωνική αναφορά. Δεν τα λέει ο καραμανλικός και οπαδός του κοινωνικού Κέντρου Νίκος Καραχάλιος, τα λέει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που αναφέρεται στον καπιταλισμό των κοινωνικών εταίρων. Κι εδώ ξαναγυρνάμε στα θατσερικά δόγματα του «δεν υπάρχει κοινωνία» την ώρα που στη Μέκκα του καπιταλισμού εγκαταλείπουν τον νεοφιλελευθερισμό. Πάμε σε μια Ελλάδα των 535 ευρώ, που θα κι αυτά θα φαίνονται πολλά μπροστά στις επικείμενες μεταρρυθμίσεις του κ Χατζηδάκη και σε μια Ελλάδα που θεωρούνται έξοδα οι δαπάνες σε ιατρικό προσωπικό. Και κυρίως με μια κυβέρνηση που δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του μέσου πολίτη.