ΑΘΗΝΑ
17:29
|
20.04.2024
Είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο θεωρούν οι υπεύθυνοι ότι δεν έχει θέση στο πρόγραμμά τους ένας από τους πιο γνωστούς Αφρο-Έλληνες καλλιτέχνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όπως γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν θητεύσει σε δημοσιογραφικά γραφεία στην Ελλάδα, η λογοκρισία στο ρεπορτάζ πολύ σπάνια γίνεται με μία ευθεία τοποθέτηση του τύπου “αυτό δεν δημοσιεύεται”. Συνηθέστερα, γίνεται εφαρμόζοντας παρελκυστικές τακτικές: “ασ’ το, ασχολήσου με το τάδε γιατί επείγει”, “έχει κενά, θα τα δούμε”, “η επιλογή των προσώπων είναι λάθος”, “μου λείπει κάτι”, “δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ τώρα, το βλέπουμε” κ.ο.κ.

Τέτοιες παρελκυστικές τακτικές, αδέξιες και επί μακρόν, φαίνεται να περιγράφει και η δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Μάχη Νικολάρα με δημοσίευση που ανήρτησε σήμερα στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με την απίθανη κίνηση της ΕΡΤ να λογοκρίνει ερευνητικό θέμα για τη λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα.

Συμπληρωματικά ως προς τις καταγγελίες της δημοσιογράφου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έφτασαν στο “Κοσμοδρόμιο” από το περιβάλλον της ΕΡΤ, μία από τις ενστάσεις που προβλήθηκαν απέναντι στο περιεχόμενο της εκπομπής, αφορούσε τη συνέντευξη με τον Αφρο-Έλληνα ράπερ “Νέγρο του Μοριά”, κατά κόσμον Κέβιν Άνσονγκ που συμμετείχε στην εκπομπή.

Όπως μας μεταφέρθηκε, στην περίπτωση του Έλληνα ράπερ με καταγωγή από την Γκάνα, υπεύθυνοι του σταθμού δήλωσαν ότι το εν λόγω πρόσωπο “δεν είναι της αισθητικής μας”, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τα κριτήρια που εφαρμόζει η ΕΡΤ στα πρόσωπα που αναδεικνύει. Τη στιχομυθία επιβεβαίωσε σε επικοινωνία με το “Κοσμοδρόμιο” η Μάχη Νικολάρα.

Ο καλλιτέχνης επιλέχθηκε να μιλήσει στο κομμένο θέμα της ΕΡΤ επειδή μπλοκαρίστηκε από το Instagram στις 24 Μαρτίου, ύστερα από μπαράζ αναφορών στο προφίλ του από ακροδεξιά trolls. Την αφορμή έδωσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Lifo, ανάρτηση τρίτου προσώπου με ένα κολάζ που απεικόνιζε τον ράπερ στη θέση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τον οποίο, όπως δήλωσε τότε ο ίδιος “σέβεται από νιονιό παιδί”.

Πρόσφατα, ρεπορτάζ του Star στο οποίο νεαροί απαντούσαν με το ψευδώνυμο του ράπερ στην ερώτηση “ποιος είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης”, ξεσήκωσε αντιδράσεις από ακροδεξιούς κύκλους στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίες φαίνεται να σχετίζονται με τη συρροή των αναφορών που οδήγησε στον αποκλεισμό του από το Instagram.

Ο “Νέγρος του Μοριά” είναι ένας από τους πρώτους Αφρο-Έλληνες καλλιτέχνες που αναδείχθηκαν στο εγχώριο hip-hop, με τη δισκογραφική του παρουσία να ξεκινάει το 2012. Έκτοτε, τόσο στους στίχους, όσο και στην εικονογραφία των κυκλοφοριών του, έχει ενσωματώσει στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης σε διάλογο με την αφροελληνική ταυτότητά του. Αυτό είναι εμφανές και στην τελευταία του κυκλοφορία, το spoken word κομμάτι “Εγώ Είμαι Σουρτούκης” που κυκλοφόρησε στην επέτειο των γενεθλίων του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ως μέρος του καλλιτεχνικού εγχειρήματος The Afrogreeks.

Είναι επίσης δημιουργός και παρουσιαστής της σειράς ντοκιμαντέρ “Κέβιν, ο Λευκός σας Φίλος” στο RISE TV, όπου καταγράφει εκ των ένδον την κουλτούρα του hip-hop στις γειτονιές της Αθήνας.

Είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο θεωρούν οι υπεύθυνοι ότι δεν έχει θέση στο πρόγραμμά τους ένας από τους πιο γνωστούς Αφρο-Έλληνες καλλιτέχνες αυτή τη στιγμή, κατά πόσο αυτός ο αποκλεισμός αφορά και τους υπόλοιπους Αφρο-Έλληνες (που δεν εκπροσωπούνται στο πρόγραμμα και το προσωπικό της ΕΡΤ) και κατά πόσο η επιλογή αυτή συντάσσεται με τις ρατσιστικές επιθέσεις που ο ίδιος δέχθηκε πρόσφατα στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόσφατα αρχισυντάκτρια εκπομπής της ΕΡΤ κλήθηκε να απολογηθεί στη διοίκηση για ένα τραγούδι του Σπύρου Γραμμένου που “αναστάτωσε” τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Μαρκόπουλο και Θάνο Πλεύρη, εντείνεται η ανησυχητική και προβληματική εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούν στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκκενώθηκε αεροδρόμιο της Δανίας λόγω απειλής για βόμβα

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα