ΑΘΗΝΑ
12:40
|
13.04.2024
Μια διαδικτυακή εκδήλωση απόψε στις 20:00 από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα διοργανώνει απόψε στις 20:00 μια διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Κοινωνικό αποτύπωμα της πανδημίας και  ταξικός ανταγωνισμός.   

Την εκδήλωση ανοίγουν οι: Τάσος Γιακουμής, διευθυντής Κ.Υ. Αχαγιάς Πάτρας, Μιχάλης Δικαιάκος, διευθυντής Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βόλου και  Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ. Μπορείτε να την παρακολουθήστε ζωντανά σελίδα στο Facebook (https://www.facebook.com/diktio) και στο youtube (https://www.youtube.com/channel/UCV_-EbaNS0w4R_aXiPq8YLw)

Δυο λόγια για το σκεπτικό της εκδήλωσης: “Δεκατέσσερις μήνες μετά το πρώτο κρούσμα COVID-19 στην Ελλάδα, η ελληνική κοινωνία μετρά καθημερινά απώλειες ανθρώπων και χιλιάδες κρούσματα, παρά τον παρατεταμένο εγκλεισμό, τις απαγορεύσεις, τη γενικευμένη αστυνόμευση για την τήρηση των μέτρων.

Το δημόσιο σύστημα υγείας και οι άνθρωποί του παραμένουν αποδυναμωμένοι, προκειμένου να μη θιγεί η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αν, στην πρώτη φάση της πανδημίας, οι εργαζόμενοι/ες στην υγεία χειροκροτούνταν ως ‘ήρωες’, τους τελευταίους μήνες συνδικαλιστές υγειονομικοί υφίστανται διώξεις και στιγματίζονται.


Μολονότι, αποδεδειγμένα πλέον, σημαντικές απώλειες ανθρώπων καταγράφονται εκτός ΜΕΘ, βασική μέριμνα της κυβέρνησης δεν είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού. Δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις, πολλές από τις οποίες αφορούν ανελαστικές ανάγκες υγείας, όπως οι χρόνιες παθήσεις, είτε κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα (για όσες και όσους αντέχουν οικονομικά), είτε χάνονται, συμβάλλοντας στην διόγκωση της ‘κρυμμένης’ νοσηρότητας.

Η διαχείριση της πανδημίας παραμένει αδιαφανής, καθώς επιλογή της κυβέρνησης είναι να συλλέγει και να δίνει στη δημοσιότητα τα πλέον “ανώδυνα” στοιχεία, και να αποκρύβει την κατάσταση στις φυλακές, τα κέντρα κράτησης αιτούντων άσυλο και προσφύγων, τους οίκους ευγηρίας, τα στρατόπεδα, τους εργασιακούς χώρους.

Η αντιμετώπιση της COVID-19 εναποτίθεται στον εμβολιασμό, που ωστόσο καθυστερεί, λόγω των κερδοσκοπικών παιχνιδιών των ιδιωτικών εταιρειών. Στο κλίμα αυτό, η επιδημική κρίση γίνεται ευκαιρία για τη νομοθέτηση αντικοινωνικών-αντεργατικών μέτρων και την εμπέδωση του κρατικού αυταρχισμού”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σίδνεϊ: Έξι νεκροί από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο [upd]

Γάζα: Ακρωτηριάστηκε δημοσιογράφος μετά από ισραηλινή επίθεση

Επιβάτης έπεσε από πλοίο μεσοπέλαγα κοντά στην Ύδρα

Σεισμός 4.5 Ρίχτερ στη Βόρεια Εύβοια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα