ΑΘΗΝΑ
02:46
|
19.04.2024
Έκθεση- καταπέλτης για την κυβέρνηση. Πέντε θέσεις κάτω στην παγκόσμια κατάταξη, στην 70η από την 65η θέση σε έναν χρόνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αύξηση των επιθέσεων κατά δημοσιογράφων, αύξηση των άμεσων ή έμμεσων περιστατικών λογοκρισίας και πτώση πέντε θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθεροτυπίας επιφυλάσσει για την Ελλάδα της ηγεσίας Μητσοτάκη η ετήσια έκθεση της οργάνωσης “ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα”.

Στην έκθεση με τίτλο “Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου” επισημαίνεται ότι “η ελευθεροτυπία υπέφερε στην Ελλάδα το 2020” και ότι “η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και την προσφυγική κρίση”.

Η οργάνωση για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου κάνει ειδική αναφορά στα 20 εκατ. ευρώ της “λίστας Πέτσα”, σχολιάζοντας πως τα “ερευνητικά μέσα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που είναι επικριτικά απέναντι στην κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης 20 εκατ. ευρώ για τον ιό”.

Η Ελλάδα το 2019 βρισκόταν στην 65η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου ενώ το 2020 βρέθηκε στην 70η θέση.

Στο μέτωπο της ενημέρωσης για την πανδημία η οργάνωση “ΔΧΣ” υπενθυμίζει ότι “οι δημοσιογράφοι έπρεπε να έχουν την άδεια της κυβέρνησης προτού κάνουν ρεπορτάζ στα νοσοκομεία”, ενώ “το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο υγειονομικό προσωπικό να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης”. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κρατικής παρέμβασης αναφέρεται το σημείωμα της ΕΡΤ προς τους εργαζομένους για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ικαρία για τα πλάνα από τον συνωστισμό σε μπαλκόνι με τραπεζάκια τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά παράβαση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά για αυθαίρετες ενέργειες της αστυνομίας στην κάλυψη της προσφυγικής κρίσης από διεθνή ΜΜΕ. “Η αστυνομία κατέφυγε σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά”, γράφει η έκθεση και αναφέρεται συγκεκριμένα στην περίπτωση μελών κινηματογραφικού συνεργείου με Γερμανούς freelance δημοσιογράφους που γύριζε ντοκιμαντέρ στη Σάμο και είχαν καταγγείλει τη σύλληψή τους και κακομεταχείρισή τους από αστυνομικούς. Επίσης αναφέρεται στην παρεμπόδιση δημοσιογράφων να καλύψουν την πυρκαγιά στη Μόρια.

Επιπλέον θυμίζει ότι “στην Αθήνα, η αστυνομία παρεμπόδισε φωτορεπόρτερ που κάλυπταν επετειακή διαδήλωση [σ.σ. 6ης Δεκέμβρη] στα τέλη του 2020 και έσυρε έναν δημοσιογράφο για υποτιθέμενη παραβίαση των μέτρων για τον Covid-19, προσάγοντάς τον άμεσα”. “Υπάρχει ανησυχία για τους νέους κανόνες για την αστυνόμευση των διαδηλώσεων, επειδή ορίζει συγκεκριμένες περιοχές για τον Τύπο”, συμπληρώνει η οργάνωση. Κλείνει με το σοκ που υπέστη ο δημοσιογραφικός κόσμος απ’ τη δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του.

Τον Μάρτιο του 2021 η διεθνής οργάνωση είχε απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να αναθεωρήσουν τις οδηγίες προς τις αστυνομικές δυνάμεις σχετικά με την αντιμετώπιση των δημοσιογράφων στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. “Μια τέτοια πολιτική ενδέχεται να περιορίσει τη δραστηριότητα των δημοσιογράφων σε διαδηλώσεις και να διευκολύνει τις αρχές να διαδώσουν τη δική τους εκδοχή εκδηλώσεων εις βάρος της ανεξάρτητης κάλυψης”, ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή τον περασμένο μήνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα