ΑΘΗΝΑ
23:13
|
24.04.2024
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο αλλά δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τα συμφέροντά της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κρεμλίνο, δια στόματος του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, κάλεσε τη Δύση να εγκαταλείψει την αντιρωσική υστερία της προκειμένου να ξεκινήσει με τη Ρωσία έναν εποικοδομητικό διάλογο.

“Ίσως, μπορείτε απλά να τους παροτρύνετε όλους να ηρεμήσουν και να εγκαταλείψουν μια τόσο μαζική αντιρωσική ψύχωση, και εποικοδομητικά, να διεξάγουμε ήρεμα έναν διάλογο για να ξεπεραστούν οι διαφορές που υπάρχουν” διεμήνυσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, σήμερα Τρίτη (20/4).

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έκανε σαφές ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο, όμως δεν είναι έτοιμη να θυσιάσει τα συμφέροντά της.

“Δυστυχώς, βλέπουμε ότι πολλές χώρες σε περίπτωση οποιασδήποτε κυβερνοεπίθεσης κατηγορούν αμέσως τη Ρωσία, αλλά, μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις γι’ αυτό. Φυσικά, η Ρωσία δεν μπορεί να το αντέξει αυτό και προκύπτει κάποια ένταση. Πράγματι, υπάρχουν τέτοιες περίοδοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι για να ξεπεραστεί αυτό, η Ρωσία είναι έτοιμη να θυσιάσει μερικά από τα συμφέροντά της. Με κανέναν τρόπο” ξεκαθάρισε, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επανέλαβε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να αποφασίσει σχετικά με την επιστροφή στην Ουάσινγκτον του Πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ.

Παράλληλα. ο Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι θεωρεί “εξωφρενικές” τις κατηγορίες της Τσεχικής Δημοκρατίας εναντίον των Αλεξάντρ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσόροφ, τονίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την τσεχική κυβέρνηση για την επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-Τσεχίας.

“Όχι, τέτοιες εντελώς αβάσιμες και εξωφρενικές κατηγορίες δεν επιδέχονται περαιτέρω ανάλυση” δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θεωρεί την κίνηση της Πράγας να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες ως επιβλαβή για τις διμερείς σχέσεις.

“Βλέπουμε σίγουρα τις ενέργειες της Πράγας ως παράλογες και επιβλαβείς για τις διμερείς σχέσεις. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η πολιτική στερείται κοινής λογικής. Φαίνεται ότι η λήψη απρόβλεπτων και επιθετικών ενεργειών είναι μια προσπάθεια αντιγραφής του υπερπόντιου μεγάλου αδελφού”, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σημειώνεται ότι η Τσεχική Δημοκρατία ανακοίνωσε το Σάββατο την απέλαση 18 Ρώσων διπλωμάτων με την υποψία ότι είναι αξιωματικοί των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας. Η Πράγα εξήγησε ότι η κίνηση προκλήθηκε από την υποψία ότι οι αξιωματικοί είχαν σχέση με την έκρηξη του 2014 σε αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Vrbetice.

Η Μόσχα απάντησε αναλογικά απελαύνοντας 20 Τσέχους διπλωμάτες.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε τις πράξεις της Πράγας ως “καρικατούρα”, προσθέτοντας ότι αποδεικνύουν “την έλλειψη ανεξάρτητης πολιτικής στις διεθνείς υποθέσεις της”.

Νωρίτερα, η Αμερικανική διπλωματία κατήγγειλε  πως η απόφαση της Μόσχας να επιβάλλει περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα των πολεμικών σκαφών και των ξένων αξιωματούχων σε τρεις περιοχές ανοικτά της Κριμαίας, αποτελεί “απρόκλητη κλιμάκωση” της έντασης στην περιοχή.

Πηγές: Tass, Sputnik

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα