ΑΘΗΝΑ
14:20
|
25.04.2024
Οι περιπτώσεις ΕΛΒΟ και αεροδρόμιο Καλαμάτας, χαριστικές συμβάσεις σε Ισραηλινές εταιρίες.
τα κεντρικά της Elbit
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο East Sussex της Μεγ. Βρετανίας απέσυρε τις καταθέσεις του από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή οπλικών συστημάτων στο ιδιωτικό τομέα του Ισραήλ, την Elbit Systems, από όταν βρετανοί ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άσκησαν μεγάλη πίεση στο ταμείο, και μέσω των ΜΜΕ, για να τερματίσουν τους δεσμούς του ταμείου με εταιρείες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Από τον Μάιο του 2020, οι αγωνιστές αυτοί πλημμύρισαν τις συνεδριάσεις του συμβουλίου του συγκεκριμένο ταμείου, και απέστειλαν μαζικά επιστολές που απαιτούν την απόσυρση κεφαλαίων από την Elbit, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκστρατείας Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης στην Μεγ. Βρετανία.

Η Elbit Systems είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός κατασκευαστής όπλων του Ισραήλ και έχει παράξει σειρά όπλων που αναπτύχθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής για να δολοφονήσουν Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εγκληματικων επιδρομών του Ισραήλ στην Γάζα το 2014.

Η Elbit υπέστη τα τελευταία χρόνια, εκτεταμένη συρρίκνωση επενδυτικών κεφαλαίων από μια σειρά επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως την HSBC μετά από συνεχείς κοινωνικές εκστρατείες που τεκμηρίωναν απολύτως τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης η AXA και ABN Amro, και μια σειρά ευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, από χώρες που κάθε άλλο μπορούν χαρακτηριστούν αντί-Δυτικές, έχουν επίσης αποσύρει τα κεφαλαία τους από την επίμαχη Ισραηλινή εταιρία.

“Σωτηρία” αποτελεί, λοιπόν, για την Ισραηλινή εταιρία, η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου που επέλεξε ακριβώς την Elbit Systems για την υπόθεση παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας ( η σύμβαση κοστολογείται με ένα όφελος για την Ισραηλινή εταιρία που ξεπερνά το 1,6 διs. ευρώ) σε μια συγκυρία που η μη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου είναι η σημαία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Μόνο που αυτή η σημαία δεν μπορεί να είναι σημαία ευκαιρίας που επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο «α λα καρτ». Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε (καλώς) την Διεθνή Συνθήκη της Θάλασσας άλλα να αγνοούμε ότι το Ισραήλ παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του Δίκαιο της Θάλασσας, που, όπως και η Τουρκία, δεν το έχει υπογράψει.

Ο Lewis Backon, υπεύθυνος τύπου, στην Εκστρατεία ενημέρωσης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, έχει δηλώσει: «Ο αποκλεισμός της Elbit Systems είναι μια μεγάλη νίκη στην μάχη για την αλήθεια. Η Elbit παράγει όπλα που χρησιμοποιούνται επανειλημμένα στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κατά του άμαχου πληθυσμού της πολιορκημένης Γάζας. Όμως, το ταμείο πρέπει να προχωρήσει περισσότερο και να δεσμευτεί να αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που εμπλέκεται επιχειρηματικά με το ταμείο, στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου του Ισραήλ. “

Ο Aidan Pettitt, μέλος του επενδυτικού προγράμματος του East Sussex Pension Fund, δήλωσε: «Ανακουφίζομαι ότι δεν θα επενδυθούν πλέον οι μισθοί μου στην Elbit Systems, των οποίων τα όπλα χρησιμοποιούνται για να τραυματίζουν και να δολοφονούν τους Παλαιστίνιους αμάχους. Στο μέλλον, το ταμείο πρέπει να ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι οι μισθοί των μελών δεν επενδύονται σε εταιρείες που βοηθούν τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ».

Η δημόσια Αμυντική βιομηχανία παραδίδεται σε Ισραηλινά συμφέροντα.

Η αμυντική μας βιομηχανία έχει απαξιωθεί από τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό της τελευταίας δεκαετίας που εφαρμόζεται στην χώρα μας. Τα Ελληνικά αμυντικά συστήματά έχουν απαξιωθεί, συρρικνώνονται, μαραζώνουν, εγκαταλείπονται, αφήνονται χωρίς επιχειρηματικά σχέδια, οι εργαζόμενοι κάποια στιγμή οδηγούνται στο να εκλιπαρούν να μην χάσουν την εργασία τους και έτσι οι λογικές εκχώρησης και της ΕΛΒΟ, όταν «χαρίζονται», θεωρούνται μια φυσιολογική εξέλιξη…

Η κοινοπραξία AI Group και η Plasan, ισραηλινών συμφερόντων, είναι πλέον οι νέοι ιδιοκτήτες. Με την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων που διευθύνεται από τους SaaS Katsav (SK Group) και Dani Ziv (Plasan), Ισραηλινές εταιρίες οπλικών συστημάτων, οι εταιρίες αυτές από κοινού θα ελέγχουν έως και το 79% της νέας ΕΛΒΟ.

Μια σειρά από χώρες που έχουν ανεπτυγμένα κινήματα υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και τεκμηριώνουν με σοβαρότητα τις καταγγελίες τους, από εκθέσεις αρμοδιοτήτων υπηρεσιών του ΟΗΕ άλλα και άλλων έγκυρων διεθνών οργανισμών, έχουν προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίων Ισραηλινών εταιριών που εμπλέκονται σε εγκλήματα πόλεμου.

Η δικιά μας χώρα, ιδιαίτερα ορισμένα συστημικά ΜΜΕ όχι μόνο αποκρύπτουν αλήθειες που είναι κοινωνικό ενημερωτικό αγαθό, άλλα διαστρεβλώνουν και ψεύδονται όταν με οκτάστυλα διαφημίζουν τις Ισραηλινές εταιρίες ως “μάννα εξ ουρανού”.

Είναι οι πολιτικοί συστημικοί κύκλοι που θέλουν να “αγιοποιήσουν” τον σημερινό πρέσβη των ΗΠΑ, οι ίδιοι που εθελοτυφλούν στα εγκλήματα του ΝΆΤΟ, οι ίδιοι που δεν υπερασπίζονται τους αληθινούς δημοσιογράφους – ερευνητές όπως τον Τζούλιαν Ασάνζ, που σαπίζουν και αργοπεθαίνουν σε κελιά της “δημοκρατικής Δύσης”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο “προβλέψιμος σύμμαχος” Ελλάδα και η περίπτωση του Ισραήλ

Ο στρατιωτικός και γεωπολιτικός εναγκαλισμός Ελλάδας - Ισραήλ, η Νατοϊκή προσήλωση, η ευρωτουρκική στρατηγική και η πολυεπίπεδη αμερικανοκρατία στην χώρα συναποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κινδύνων.
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα