ΑΘΗΝΑ
18:56
|
18.04.2024
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την ημέρα μνήμης των θυμάτων (24/4).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδέχεται εντός ημερών να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εξέλιξη που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Αυτό ανέφεραν οι εφημερίδες The Wall Street Journal και New York Times, επικαλούμενες αξιωματούχους της κυβέρνησής Μπάιντεν.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκη, ανέφερε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη (21/4) ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει “περισσότερα να πει” για το ζήτημα αυτό το Σάββατο χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη “γενοκτονία” σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, ημέρα μνήμης των θυμάτων. Ωστόσο οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση για το ζήτημα.

Πριν από έναν χρόνο, όταν ο Μπάιντεν ήταν ακόμη υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα, είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. Αρμενίων (ανδρών, γυναικών και παιδιών) που σφαγιάστηκαν όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στη δύση της, υποσχόμενος ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία αν και αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη (1915), αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των εκατομμυρίων θυμάτων και διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική και ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας, η οποία θα συνιστούσε γενοκτονία.

Οι Τούρκοι, δέχονται ότι σκοτώθηκαν 800.000 Αρμένιοι. Αυτό είχε γίνει και από Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών μετά τον πόλεμο, από τον Τούρκο ιστορικό Y. Bayur αλλά, κυρίως, και από τον ίδιο τον Κεμάλ Ατατούρκ, σε ανταλλαγή επιστολών με τον Αμερικανικό Υποστράτηγο Χάρμπορντ, αρχηγό της αμερικανικής αποστολής στην Αρμενία (τον Σεπτέμβριο του 1919) (στο Yakin Tarihimiz, τόμος 3, σελ. 179, 1962). Υπήρχαν όμως και χιλιάδες άλλα θύματα ανάμεσα στους Αρμενίους. Στρατιώτες που εκτελέστηκαν, ενώ υπηρετούσαν στον οθωμανικό στρατό, μεγάλος αριθμός νεαρών γυναικών που αναγκάστηκαν να γίνουν παλλακίδες, να παντρευτούν μουσουλμάνους ή να υιοθετηθούν, θύματα βίαιων θρησκευτικών μεταστροφών και αμέτρητοι άλλοι οι οποίοι πέθαναν εξαιτίας των φρικτών συνθηκών που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της εκτόπισής τους.

Ανεξάρτητες ιστορικές πηγές, ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων σε 1,5 εκατομμύριο, σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών (Απρίλιος 1915-1917).

Προχθές Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας από πλευράς των ΗΠΑ θα έβλαπτε τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον.

Να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο του 2019 το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το ψήφισμα, είχε καταθέσει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη των συναδέλφων του.

Το γεγονός της γενοκτονίας του λαού της Αρμενίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει αναγνωριστεί από 23 κράτη, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών.

Το 1995, η Κρατική Δούμα της Ρωσίας ενέκρινε ψήφισμα “καταδικάζοντας τη γενοκτονία του αρμενικού λαού από το 1915 έως το 1922 στην ιστορική πατρίδα τους, στη Δυτική Αρμενία”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γκουτέρες: Η Μέση Ανατολή στο χείλος μιας περιφερειακής σύγκρουσης

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Κρατικά υποκινούμενες οι εκρήξεις στους Nord Stream, λένε οι ασφαλιστικές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα