ΑΘΗΝΑ
20:42
|
16.06.2024
Διαστάσεις... χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών μεταξύ Τσεχίας και Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαστάσεις… χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών μεταξύ Τσεχίας και Ρωσίας με φόντο διαμάχη κατασκοπείας, με την Πράγα να δείχνει την «έξοδο» σε άλλους 63 διπλωμάτες της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στο τσεχικό έδαφος. Θέμα χρόνου η ρωσική ανταπάντηση…

Η ανακοίνωση για τις νέες απελάσεις από το έδαφος της Τσεχίας ήλθε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Γιάκουμπ Κουλγκανέκ, και έγινε προς εξίσωση του αριθμού του διπλωματικού προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας με τον αριθμό του διπλωματικού προσωπικού που υπηρετεί στην τσεχική πρεσβεία στη Μόσχα.

«Πρόκειται για 63 διπλωμάτες, εργαζόμενοι της ρωσικής πρεσβείας, οι οποίοι θα εγκαταλείψουν την χώρα με τα μέλη των οικογενειών τους» δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Τσεχία, η Σλοβακία απελαύνει τρεις Ρώσους διπλωμάτες, δίνοντας τους προθεσμία μιας εβδομάδας να εγκαταλείψουν την χώρα.

«Αυτή τη στιγμή η Πράγα βαδίζει στο μονοπάτι καταστροφής των σχέσεων με την Ρωσία» ήταν η πρώτη αντίδραση διά στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Αναφερόμενη επίσης στην στάση της Σλοβακίας εξέφρασε την απογοήτευση της για τις «μη φιλικές ενέργειες της Μπρατισλάβα», την οποία επέκρινε για «ψευδο-αλληλεγγύη» με την Τσεχία «σε μια κατασκευασμένη υπόθεση», υποσχόμενη ότι θα δώσει άμεσα τη δική της απάντηση.

Υπενθυμίζεται πως αφετηρία για την ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών υπήρξε η απόφαση της Πράγας πριν λίγες ημέρες να απελάσει 18 Ρώσους διπλωμάτες, επικαλούμενη πληροφορίες που θέλουν ρωσική ανάμειξη σε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η απάντηση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός συνάδει με την πρόταση των ΗΠΑ

Ελβετία: Η σύνοδος κορυφής για την ειρήνη καλεί σε εμπλοκή της Ρωσίας στις συνομιλίες

Ζαχάροβα προς Αθήνα: Ελληνική ομογένεια στη Μαριούπολη υπάρχει και στέλνετε όπλα εναντίον της (video)

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα