ΑΘΗΝΑ
13:00
|
18.04.2024
Συνεχίζεται ο «χορός» των απελάσεων διπλωματών μεταξύ της Ρωσίας και χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται ο «χορός» των απελάσεων διπλωματών μεταξύ της Ρωσίας και χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Μετά την Πράγα και τη Βουδαπέστη, νέο «μέτωπο» ανοίγει με την Βαρσοβία, με την Μόσχα να δείχνει την «έξοδο» σε πέντε Πολωνούς διπλωματές ως αντίποινα για την απέλαση τριών διπλωματών της.

Ο Πολωνός πρεσβευτής, Κρσίστοφ Κραγιέφσκι, κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα, όπου και ενημερώθηκε για την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών, οι οποίοι πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα έως τις 15 Μαΐου.

Πρόκειται για κίνηση αντιποίνων για την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών από το έδαφος της Πολωνίας, κίνηση την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «παραλογισμό» προειδοποιώντας με «καταστροφή» των διμερών σχέσεων.

«Αυτό [η απέλαση των Ρώσων διπλωματών] συνιστά μία ακόμη επιβεβαίωση του ότι η Βαρσοβία υλοποιεί συνειδητά την πολιτική της περαιτέρω υποβάθμισης και καταστροφής των διμερών μας σχέσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε ακριβώς την ίδια γλώσσα προ ημερών απευθυνόμενη στην Τσεχία, η οποία προέβη σε διαδοχικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών για εμπλοκή τους σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα απέλασε δύο Βούλγαρους διπλωμάτες σε απάντηση για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωμάτων, ενώ αναμένονται και απελάσεις Σλοβάκων διπλωματών μετά την απόφαση της Σλοβακίας να δείξει την «έξοδο» σε τρεις Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Πράγα.

Από την πλευρά της Πολωνίας είχε προηγηθεί η όξυνση των σχέσεων με τη Λευκορωσία, που οδήγησε σε εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών.

Πηγές: Reuters, TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Κυρώσεις στην Τεχεράνη από την Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ «τιμωρούν» τον Μαδούρο με ξεπάγωμα των κυρώσεων σε πετρέλαιο και αέριο

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα