ΑΘΗΝΑ
01:11
|
19.04.2024
Αύξηση κατά 36% στα καταγεραμμένα περιστατικά έμφυλης βίας στη χώρα σημειώθηκε μέσα σε μόλις έχα έτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επείγουσα ανάγκη για εκστρατείες ευαισθητοποίησης και περισσότερες δομές όπου θα μπορούν να απευθύνονται τα θύματα κατέδειξε απότομη αύξηση της έμφυλης βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι περιπτώσεις βίας που στοχεύουν σε θηλυκότητες, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών γάμων, των βιασμών και των δολοφονιών, αυξήθηκαν κατά 36% μέσα στο 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αριθμός που αντιστοιχεί σε πάνω από 5.000, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Η έκθεση που δημοσίευσε το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, Νεολαίας και Φύλου της Κένυας βασίστηκε στα ευρήματα έρευνας που διέταξε ο Πρόεδρος Uhuru Kenyatta πέρυσι, μετά τις  αυξανόμενες αναφορές βίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Οι οργανώσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων κάλεσαν τις αρχές να παράσχουν περισσότερα καταφύγια και να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ενώ παράλληλα αναφέρουν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Thomson Reuters Foundation News,  ότι τα πραγματικά περιστατικά είναι πιθανώς πολύ περισσότερα από ό, τι φαίνεται στα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, καθώς πολλά θύματα είναι απρόθυμα να καταγγείλουν τα όσα έχουν υποστεί, λόγω φόβου και ενδεχόμενου στιγματισμού.

«Υπάρχουν ελάχιστα καταφύγια και αυτά είναι γεμάτα» δήλωσε ο Jean-Paul Murunga, υπεύθυνος του προγράμματος για την εξάλειψη της σεξουαλικής κακοποίησης του φορέα Equality Now. «Μόλις χθες, μου τηλεφώνησε ένας συνεργάτης από ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που ο ξενώνας τους είναι γεμάτος και δεν υπάρχει κανένα μέρος για να στείλουν τις επιζήσασες σεξουαλικής κακοποίησης και εμπορίας».

Το υπουργείο δήλωσε ότι είχε ιδρύσει κέντρα διάσωσης για θύματα έμφυλης βίας σε πέντε κομητείες και προσέθεσε ότι υπάρχουν 36 ακόμη καταφύγια που διοικούνται από φιλανθρωπικά ιδρύματα σε άλλα μέρη της χώρας. Ωστόσο, ο Murunga δήλωσε πως πολύ λίγες από αυτές τις εγκαταστάσεις λειτουργούν στην πραγματικότητα και είναι πολύ λίγες που δεν επαρκούν για να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση.

Σημειώνεται ότι η έμφυλη βία αυξήθηκε παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Η κοινωνικοοικονομική πίεση, σε συνδυασμό με τους αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση, όχι μόνο έχει καταστήσει τις θηλυκότητες πιο επιρρεπείς στην κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κένυα, πολλά κορίτσια εξαναγκάζονται να παράσχουν σεξουαλικές υπηρεσίες σε γείτονες, οδηγούς ή άλλους ντόπιους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τρόφιμα, καθώς διαβιούν σε οικογένειες που δεν έχουν εισοδήματα. 

Υπήρξαν επίσης αναφορές για απότομη αύξηση της εφηβικής εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της καραντίνας, καθώς και για μαζική υποβολή κοριτσιών σε ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM).

«Οι αριθμοί είναι αρκετά ανησυχητικοί» δήλωσε ο Beverly Nkirote, υπεύθυνος για τα ζητήματα φύλου και τα προγράμματα του Δικτύου για την Νεολαία της Αφρικής. «Επιδοκιμάζουμε το έργο που κάνει το υπουργείο, αλλά πρέπει ακόμη να κάνουμε πολλή δουλειά για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για πράγματα όπως η εθνική τηλεφωνική γραμμή και άλλα σημεία όπου οι άνθρωποι μπορούν να απευθυνθούν για να ζητήσουν βοήθεια. Μπορείτε να ενεργήσετε μόνο εάν γνωρίζετε πώς.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα