ΑΘΗΝΑ
11:13
|
17.05.2024
Εμφανώς αργοπορημένα, οι Ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας συναντήθηκαν με τον στρατιωτικό κυβερνήτη, με τρόπο που ωστόσο εγείρει έντονους προβληματισμούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η «σκιώδης κυβέρνηση» της Μιανμάρ, γνωστή ως Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (NUG), που απαρτίζεται από τους εκτοπισμένους βουλευτές της χώρας, «χαιρέτισε το κάλεσμα των ηγετών της Νοτιοανατολικής Ασίας για τον τερματισμό της στρατιωτικής βίας», μετά τις συνομιλίες τους στην Τζακάρτα με τον στρατιωτικό κυβερνήτη και αρχηγό της χούντας Min Aung Hlaing. Όπως μεταφέρει το AFP, o στρατηγός παρευρέθηκε σε σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου το Σάββατο με ηγέτες από την Ένωση 10 Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) για να συζητήσουν σχετικά με την ολοένα  αυξανόμενη κρίση στη Μιανμάρ.

Από τότε που η εκλεγμένη ηγέτιδα της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κίι εκτοπίστηκε από την στρατιωτική κυβέρνηση, που ανήλθε με τη βία στην εξουσία την 1η Φεβρουαρίου, η Μιανμάρ έχει κλονιστεί από τις σχεδόν καθημερινές διαμαρτυρίες και ένα πανεθνικό κίνημα πολιτικής ανυπακοής. Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν χρήση πραγματικών πυρών προκειμένου να καταστείλουν την εξέγερση, σκοτώνοντας περισσότερους από 740 ανθρώπους εν μέσω βάναυσης καταστολής, σύμφωνα με την τοπική Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP). Όπως αναφέρει η AAPP, το Σάββατο (24/4) ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων ανήλθε σε 3.389.

Η συνάντηση της ASEAN δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει «άμεση παύση της βίας στη Μιανμάρ», σύμφωνα με δηλώσεις του μπλοκ το Σάββατο. Προσέθεσε ότι η Ένωση θα έχει επίσης έναν ειδικό απεσταλμένο για «διευκόλυνση της διαμεσολάβησης» μεταξύ όλων των μερών, και πως ο εκπρόσωπος αυτός θα ταξιδέψει στη Μιανμάρ. Ωστόσο, ενώ οι εκκλήσεις για απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων είναι γνωστές, στη δήλωση συναίνεσης δεν συμπεριλήφθηκε κάποια δέσμευση για απελευθέρωσή τους.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ASEAN, που μεταφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επιτεύχθηκε συναίνεση πέντε σημείων: τερματισμός της βίας, εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ όλων των μερών, ειδικός απεσταλμένος της ASEAN, αποδοχή της βοήθειας και επίσκεψη του απεσταλμένου στη Μιανμάρ.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, υποστήριξε ότι το μπλοκ θα συνεχίσει να ζητά την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Εκπρόσωπος της «σκιώδους κυβέρνησης» ανέφερε το Σάββατο ότι η δήλωση του ASEAN αποτελεί «ενθαρρυντική είδηση». «Ανυπομονούμε να αναλάβει σταθερή δράση το ASEAN για να παρακολουθήσουμε τις  αποφάσεις του και να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία για τον λαό μας και για την περιοχή» δήλωσε ο Δρ Sasa, υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας της NUG, ο οποίος προς το παρόν κρύβεται με τους υπόλοιπους συναδέλφους του βουλευτές, εκ των οποίων οι περισσότεροι συμμετείχαν στο κόμμα της Σου Κίι και καταζητούνται από τη χούντα για εσχάτη προδοσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι oι ακτιβιστές επέκριναν έντονα τη συμφωνία μεταξύ του αρχηγού της χούντας της χώρας και των ηγετών της Νοτιοανατολικής Ασίας και ορκίστηκαν ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν. «Είτε πρόκειται για την ASEAN είτε για τον ΟΗΕ μιλάνε έξω από τον χορό λέγοντας “μην πολεμάτε, αλλά διαπραγματευτείτε και επιλύστε τα ζητήματα”. Αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση της Μιανμάρ», δήλωσε ο Khin Sandar από μια ομάδα διαμαρτυρίας. «Θα συνεχίσουμε τις διαμαρτυρίες» είπε τηλεφωνικά στο Reuters.

«Η δήλωση της ASEAN είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο των ανθρώπων που έχουν κακοποιηθεί, σκοτωθεί και τρομοκρατηθεί από τον στρατό», δήλωσε ένας χρήστης του Facebook που ονομάζεται Mawchi Tun. «Δεν χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας με αυτήν τη νοοτροπία και την προσέγγιση». Ο Aaron Htwe, ένας άλλος χρήστης του Facebook, έγραψε: «Ποιος θα πληρώσει το τίμημα για πάνω από 700 αθώες ζωές;»

Ιδιαίτερα επιφυλακτικό ήταν και ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής του παρατηρητηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ασίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν ατυχές το γεγονός ότι η Μιανμάρ εκπροσωπήθηκε μόνο από τον αρχηγό της χούντας στη συνάντηση. «Όχι μόνο οι εκπρόσωποι του λαού της Μιανμάρ δεν προσκλήθηκαν στη συνάντηση της Τζακάρτα, αλλά επίσης βρίσκονται εκτός της συναίνεσης που η ASEAN αυτοσυγχαίρεται ότι πέτυχε» δήλωσε. «Η έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράμματος για δράση και η γνωστή αδυναμία της ASEAN στην εφαρμογή των αποφάσεων και των σχεδίων που εκδίδει, εγείρουν πραγματικές ανησυχίες που κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει» κατέληξε.

Καθώς η Μιανμάρ πλησιάζει στη συμπλήρωση τριών μηνών υπό στρατιωτικό καθεστώς, η κλιμάκωση της βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας της, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, ώθησε πολλούς διαδηλωτές και ακτιβιστές να κρυφτούν, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη.

Η χούντα έχει επίσης επιβάλει περιορισμούς στις επικοινωνίες σε όλη τη χώρα, διακόπτοντας τις υπηρεσίες διαδικτύου για 70 συνεχόμενες ημέρες και περιόρισε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας στο ελάχιστο.

Το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο The Irrawaddy επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι ένας πρώην συντάκτης, ο Thu Thu Tha, συνελήφθη από τη χούντα στο Thanlyin, μια πόλη λιμάνι απέναντι από τον εμπορικό κόμβο της Γιανγκόν. «Παρά την εμφάνιση του Min Aung Hlaing στη σύνοδο κορυφής του ASEAN, η χούντα συνεχίζει κανονικά», δήλωσε στο AFP ο ιδρυτής του The Irrawaddy, Aung Zaw, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του παραμένει κρυμμένο.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, την ώρα που ο αρχηγός της χούντας βρισκόταν στη συνάντηση με ηγέτες και υπουργούς Εξωτερικών του νοτιοανατολικού μπλοκ στην Τζακάρτα, οι δυνάμεις ασφαλείας εκτοξευσαν πυρά εναντίον διαδηλωτών κοντά στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ Νάι Πι Τάου. Ένας 50χρονος διαδηλωτής που συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας, πυροβολήθηκε στη συνέχεια από στρατιώτη μπροστά σε μάρτυρες, που επικαλείται το AFP.

Παρά τις συνεχείς απειλές, οι διαδηλωτές σε ολόκληρη τη Μιανμάρ συνέχισαν να συρρέουν στους δρόμους της χώρας την Κυριακή, καλύπτοντας μια τεράστια έκταση, από την πόλη εξόρυξης βόρειου νεφρίτη Χπάκαντ έως την ανατολική πολιτεία Καγιά.

Στο κέντρο του Μγινγκγιάν, όπου η βίαιη καταστολή ανάγκασε τους κατοίκους να κρυφτούν σε κοντινά χωριά, οι διαδηλωτές έβαψαν με κόκκινο χρώμα με μερικά από τα κτίρια της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για την αιματοχυσία. «Δώστε δύναμη στους ανθρώπους» έγραφαν μερικά από τα  συνθήματα. «Θα σταματήσουν οι δολοφονίες;».

Η κρατική εφημερίδα New Light of Myanmar αναφέρθηκε την Κυριακή στην επίσκεψη του Μιν Αούνγκ Χλάινγκ στην Τζακάρτα και μετέφερε ότι στρατιωτικός κυβερνήτης συζήτησε για τις «πολιτικές εξελίξεις» της χώρας. Ωστόσο δεν υπήρξε καμία αναφορά στη συναίνεση του ASEAN για τη διακοπή της βίας.

Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Τομ Άντριους δήλωσε ότι απομένει να δούμε πόσο αποτελεσματική θα είναι στην πραγματικότητα η δέσμευση του μπλοκ. «Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης Κορυφής του ASEAN θα φανεί στη Μιανμάρ και όχι στα χαρτιά» σημείωσε ο Άντριους. «Θα σταματήσουν οι δολοφονίες; Θα τελειώσει η τρομοκρατία στις γειτονιές;» διερωτήθηκε.

Η στρατιωτική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως επιχειρεί την «προστασία της δημοκρατίας», ισχυριζόμενη εκλογική νοθεία κατά τις τελευταίες εκλογές της χώρας τον Νοέμβριο, τις οποίες το κόμμα της Σου Κίι κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Οι αζήτητοι»: Ένα διαχρονικό ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο της Λέρου

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Μπέλγκοροντ: Γυναίκα και 4χρονο παιδί νεκροί από drone

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα