ΑΘΗΝΑ
03:18
|
20.04.2024
Το ερώτημα είναι πλέον αν οι σοσιαλιστές θα καταφέρουν να κατακτήσουν την αυτοδυναμία εκλέγοντας 70 συν έναν βουλευτές στο κοινοβούλιο των 140 εδρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καταμέτρησης ψήφων στην Αλβανία μετά την διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, τα ξημερώματα της Δευτέρας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα προγηγείται των αντιπάλων του σε εθνικό επίπεδο.

Έως τις 06:00 το πρωί τοπική ώρα, καταμετρήθηκε το 18,4% των ψήφων (957 από τα 5199 εκλογικά τμήματα). Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα προηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ράμα με 50,10% και ακολουθούν το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά με 38,22% και το LSI της Μονίκα Κρυεμάδι 6,91%. Το ποσοστό των υπολοίπων κομμάτων δεν ξεπερνούν το 4,72% των ψήφων.

Η συμμετοχή των εκλογέων άγγιξε το 48,59% των εγγεγραμμένων και είναι αυξημένη κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Συνολικά ψήφισαν 1.743.831 πολίτες. Τη διαδικασία εκτός από εκπροσώπους κομμάτων ως μέλη εφορευτικών επιτροπών, παρακολουθούν και παρατηρητές του ΟΑΣΕ και της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα ο κεντροδεξιός συνασπισμός γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπασά, υπερέχει σε τρείς βόρειες περιφέρειες, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε εννέα περιφέρειες κέντρο και στο νότιο τμήμα. Στην περιφέρεια των Τιράνων, που είναι η μεγαλύτερη της χώρας και ενίοτε κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα, επίσης προηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ποσοστό 51,59% στο 12,3%.

Το ερώτημα είναι πλέον αν το κόμμα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα θα καταφέρει να κατακτήσει την αυτοδυναμία εκλγέγοντας εβδομήνταν συν έναν βουλευτές στο κοινοβούλιο των εκατόν σαράντα εδρών.

Η εκτίμηση του τελικού Exit Poll του Ινστιτούτου “Gani Bobi”, για λογαριασμό του Αlbanian Post, το Σοσιαλιστικό Κόμμα λαμβάνει 46.9%, και 71 έδρες, στο Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά το 43.5% και 63 έδρες και στο LSI της της Μονίκα Κρυεμάδι 6,9% και 6 έδρες. Το ποσοστό των υπολιπών κομμάτων δεν ξεπερνούν το 2,7% των ψήφων.

Οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού κόμματος του Λουζλίμ Μπασά έσπευσαν να γιορτάσουν και ο ίδιος να μιλήσει για νίκη: “Ευχαριστώ όλους τους πολίτες της Αλβανίας που επέλεξαν να φέρουν την αλλαγή. Είναι μια ξεκάθαρη νίκη για τον αλβανικό λαό, μια ξεκάθαρη νίκη για τη συμμαχία για την αλλαγή”, υπογράμμισε.

Ο Έντι Ράμα που επιδιώκει τρίτη θητεία, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας εμφανίστηκε δήλωνε πως: “Τα ψηφοδέλτια είναι μέσα στις κάλπες. Ο λαός μίλησε και τώρα πρέπει να ακούσουμε τι έχει να πει”.

Οι εκλογές διεξήχθησαν στην Αλβανία την ώρα που οι επιδημιολογικοί δείκτες αρχίζουν να εμφανίζουν βελτίωση ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού προχωρά ικανοποιητικά. Οι πολίτες μιλούν για το τι ελπίζουν.

Από τις δώδεκα εκλογικές περιφέρειας της χώρας, το Σοσιαλιστικό κόμμα προηγείται με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στις εννέα.

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας έχει ανακοινώσει πως τα τελικά αποτελέσματα θα εκδοθούν εντός της Δευτέρας.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, ο Ράμα, σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πετυχαίνοντας την τρίτη συνεχή εκλογή του στην μετακομμουνιστική Αλβανία.

Παρά τα μικρά προβλήματα, η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά στα 5.200 εκλογικά τμήματα. Την ικανοποίησή της για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, εξέφρασαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων

Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε αργα το βράδυ της Κυριακής και τα αποτελέσματα μεταδίδονται με το … σταγονόμετρο. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ιλιριάν Τσελιμπάσι, το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθούν σε λιγότερο από 48 ώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα