ΑΘΗΝΑ
03:12
|
23.04.2024
Τι αναφέρει το ΦΕΚ και τι δήλωσε ο υφυπουργός Συντονισμού και Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προστέθηκαν κάποιες διευκρινίσεις για το πότε θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού την περίοδο του Πάσχα και έως τις 10 Μαΐου. Σύμφωνα με την ΚΥΑ επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού με την επίδειξη εγγράφου και από ιδιωτικά νοσοκομεία, αποκλειστικά ωστόσο για περιπτώσεις έκτακτης. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση χημειοθεραπείας. Σχετικές διευκρινίσεις, έδωσε ο υφυπουργός Συντονισμού και Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι η υπερτοπική μετακίνηση επιτρέπεται όταν αφορά ιδιωτική δομή υγείας, όπως κλινική και νοσοκομείο. Ωστόσο παραμένει η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού σε περίπτωση, που η βεβαίωση προέρχεται από ιδιώτη γιατρό.

 Τι αναφέρει το ΦΕΚ

 1) Στην περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.26044/22.4.2021 (Β’ 1678) κοινής υπουργικής απόφασης προστίθεται η δυνατότητα μετακίνησης προς ιδιωτική κλινική, αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης και  η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:

 – β) Για λόγους υγείας, στην περίπτωση μετακίνησης

– βα) προς δημόσια δομή υγείας,

– ββ) αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, προς ιδιωτική κλινική.

 Για την πιστοποίηση των λόγων υγείας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων όπου αυτό δεν μπορεί να προσκομισθεί λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετακίνησης.».

 2) Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

 Στις εξαιρέσεις μετακίνησης εκτός νομού περιλαμβάνονται ακόμα οι μετακινήσεις για εργασία (όπως προβλεπόταν, με την σχετική βεβαίωση).

 Για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, διευκρινίζεται πως στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος μετακίνησης. Επίσης, ο συνολικός χρόνος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες. Επίσης, επιτρέπεται η μετακίνηση για λόγους υγείας, για μετακίνηση σε δημόσια δομή υγείας, με πιστοποίηση και έγγραφο της ίδιας της δομής, εκτός σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Επιτρέπεται, η μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, όπου απαιτείται η επίδειξη Βεβαίωσης Κατοικίας Ειδικής Χρήσης. Η σχετική βεβαίωση λαμβάνεται από τον ιστότοπο της ΑΑΔΕ ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

 Επιτρέπεται ακόμα η μετάβαση εκτός νομού για κηδεία, με την υποχρέωση της επίδειξης, εκτός της σχετικής βεβαίωσης κίνησης ή SMS με κωδικό 5, της ληξιαρχικής πράξης θανάτου και της άδειας ταφής. Και σε αυτή την περίπτωση, ο συνολικός χρόνος μετακίνησης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες.

 Επιτρέπεται ακόμα η μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων, που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ο μετακινούμενος γονέας κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου:

 εα) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου,

 εβ) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και

 εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

 Παραμένει σε εφαρμογή η απαγόρευση μετακίνησης για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο εργατικό δυστύχημα στη Λακωνία με θύμα 25χρονο

Σύλληψη 38χρονου στην Πάτρα από την Αντιτρομοκρατική

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Εγκληματική οργάνωση βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από τη δολοφονία του Λυγγερίδη στο Ρέντη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα