ΑΘΗΝΑ
21:04
|
15.05.2024
Οι κατοχικές αρχές υποχώρησαν αφαιρώντας τα φράγματα από την Πύλη της Δαμασκού στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θα μπορούσε να θεωρηθεί καθαρή νίκη των νεαρών Παλαιστινίων που διαμαρτύρονται εδώ και περίπου δύο βδομάδες, σχεδόν κάθε βράδυ, έξω από την Πύλη της Δαμασκού του τεμένους Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές αποφάσισαν αργά το βράδυ της Κυριακής και ήραν τα μεταλλικά φράγματα που είχαν τοποθετήσει μετά την έναρξη της νηστείας του Ραμαζανιού στις 13 Απριλίου έξω από την Πύλη της Δαμασκού επικαλούμενοι “ζητήματα ασφαλείας”.

Η Πύλη της Δαμασκού είναι ιδιαίτερα δημοφιλής περιοχή κοινωνικοποίησης των νεαρών Αράβων της Ιερουσαλήμ μετά τις προσευχές στο τέμενος Αλ Άκσα, ιδιαίτερα κατά τη νηστεία του Ραμαζανιού.

Η κίνηση των κατοχικών αρχών θεωρήθηκε αμέσως παραβίαση των δικαιωμάτων τους και προσπάθεια νέας επιβολής γι’ αυτό και σηματοδότησε έντονες διαμαρτυρίες και ολονύχτιες διαδηλώσεις σε συνοικίες πέριξ του τεμένους, ιδιαίτερα μετά τις προσπάθειες ακροδεξιών Εβραίων φανατικών να αξιοποιήσουν την αφορμή για να εκφράσουν το αντι-παλαιστινιακό και αντι-αραβικό τους μένος.

Μετά από πολυήμερες συμπλοκές νεαρών Αράβων και Εβραίων φανατικών αλλά και αστυνομικών, που μεταλαμπαδεύτηκαν σε λίγες μέρες και σε άλλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, η ισραηλινή κυβέρνηση αναγκάστηκε σε υποχώρηση αποφασίζοντας την άρση των εμποδίων στην Πύλη της Δαμασκού.

Η εξέλιξη προκάλεσε πανηγυρισμούς με τραγούδια και χορούς έξω από το τέμενος Αλ Άκσα αλλά και μία “θάλασσα” από παλαιστινιακές σημαίες έδωσαν “χρώμα” στις εκδηλώσεις ικανοποίησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Νεκρό βρέφος στη Βραυρώνα: Βρέθηκαν προθανάτια και μεταθανάτια χτυπήματα

Σφοδρός επικριτής του Σλοβάκου πρωθυπουργού ο 71χρονος δράστης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα