ΑΘΗΝΑ
00:31
|
25.09.2024
Την πρώτη Μαΐου φτάνει στην χώρα η πρώτη παρτίδα των δόσεων του ρωσικού εμβολίου, ανέφερε ο επικεφαλής του RDIF.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Ανάσα” για την Ινδία που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη έξαρση της πανδημίας του νέου κορoνοϊού στον πλανήτη σπάζοντας το ένα παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ πίσω από το άλλο, θα αποτελέσει η παραλαβή των πρώτων δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V το Σάββατο 1η Μαΐου, δήλωσε χθες Δευτέρα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), Κιρίλ Ντμίτριεφ.

Ο επικεφαλής του RDIF δεν διευκρίνισε πόσες δόσεις θα περιέχονται σε αυτή την πρώτη παρτίδα ούτε πού θα κατασκευαστούν.

Το σύστημα Υγείας της Ινδίας πιέζεται ασφυχτικά από τη ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού. Τα νοσοκομεία διώχνουν ασθενείς, ενώ υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα και οξυγόνο. Αυτοσχέδια κρεματόρια καίνε ασταμάτητα νεκρούς και οι κλίβανοι εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο

Η κατάσταση είναι δραματική, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης B.1.617, που εντοπίστηκε στη χώρα και η οποία, φοβούνται οι επιστήμονες, ότι ενδέχεται να μην καλύπτεται από τα εμβόλια. 

Κυβερνήσεις αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες πως στέλνουν υλική βοήθεια στη χώρα. Την ετοιμότητα της ΕΕ να στηρίξει την Ινδία εξέφρασε και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζοντας την ανησυχία, που επικρατεί για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

“Οι πρώτες δόσεις θα παραδοθούν την 1η Μαΐου” ανέφερε ο Ντμίτριεφ και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα βοηθήσουν τη χώρα της Ασίας να κάνει ένα βήμα προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει.

Το RDIF έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με πέντε ινδικές φαρμακευτικές βιομηχανίες για την παραγωγή 850 εκατ. δόσεων του Sputnik V σε ετήσια βάση. Το Ταμείο αναμένει πως η παραγωγή θα αγγίξει τις 50 εκατ. δόσεις σε μηνιαία βάση το καλοκαίρι και σημειώνει πως στη συνέχεια θα αυξηθεί περαιτέρω.

Στο μεταξύ όμως η χώρα των 1,3 δισ. ψυχών παραμένει βυθισμένη στο χάος, με ασθενείς να πεθαίνουν στα γεμάτα νοσοκομεία εξαιτίας έλλειψης οξυγόνου. Χθες η Ινδία έσπασε για άλλη μια ημέρα το παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, καταγράφοντας 352.991 μολύνσεις, και σημείωσε νέο εθνικό ρεκόρ 2.812 θανάτων. Η χώρα θρηνεί τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, με πάνω από 192.000 νεκρούς.

Στο Νέο Δελχί, πολίτες περιγράφουν διαδρόμους νοσοκομείων ασφυκτικά γεμάτους με κρεβάτια και φορεία, την ώρα που οι οικογένειες εκλιπαρούν να χορηγηθεί οξυγόνο στους δικούς τους ανθρώπους. Ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των νοσοκομείων. Στην πρωτεύουσα επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, χαρακτήρισε χθες την κατάσταση στην Ινδία “παραπάνω κι από σπαρακτική”.

“Ο ΠΟΥ κάνει ό,τι μπορεί” για να βοηθήσει, συνέχισε, “παρέχοντας υλικό και απαραίτητο εξοπλισμό” στη χώρα, ιδίως συσκευές για τη χορήγηση οξυγόνου σε ασθενείς, προκάτ νοσοκομεία εκστρατείας, υλικό εργαστηρίου, ενώ έχει αναπτύξει εκεί “πάνω από 2.600 μέλη του προσωπικού του”.

Στο μεταξύ εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα για την αποκαλούμενη ινδική μετάλλαξη του SARS-CoV-2. Ο ΠΟΥ σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη εάν “η αυξημένη θνητότητα” οφείλεται στο ότι η ινδική παραλλαγή προκαλεί σοβαρότερη εκδήλωση του COVID-19, είτε στην “εξάντληση των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας” λόγω της ταχείας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, ή είναι αποτέλεσμα και των δύο παραγόντων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προχωρά η αναμόρφωση της Στοάς Αρσακείου σε πολυχώρο γαστρονομίας

Νέο τζακπότ στο Τζόκερ

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι δικηγόροι της Αθήνας

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Ζητά την άμεση αναχώρηση των Ελλήνων από τον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα