ΑΘΗΝΑ
08:10
|
25.04.2024
Περισσότερα από 300.000 κρούσματα σε μία ημέρα – Οργή της Δικαιοσύνης με τις ολιγωρίες της κυβέρνησης Μόντι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων νέου κορονοϊού σε διάστημα 24 ωρών κατέγραψε η Ινδία, η οποία πλήττεται αλύπητα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας με τις σημαντικές ελλείψεις σε οξυγόνο να επιδεινώνουν δραματικά την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας. Ειδικότερα, η Ινδία ανακοίνωσε 314.835 νέα περιστατικά σε μία ημέρα. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό που έχει καταγραφεί σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου από την έναρξη της πανδημίας. Το ίδιο χρονικό διάστημα των τελευταίων 24 ωρών 2.014 άνθρωποι απεβίωσαν από επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19. Συνολικά η χώρα μετρά κοντά στα 16 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού. Ένας τραγικός απολογισμός που την κατατάσσει στη δεύτερη χώρα με τις περισσότερες μολύνσεις, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 31, 9 εκατομμύρια περιστατικά.

Οι ελλείψεις σε αποθέματα οξυγόνου προκάλεσαν την οργή του Ανώτερου Δικαστηρίου της χώρας στο Νέο Δελχί, το οποίο άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. “Αυτή η κατάσταση είναι τραγελαφική”, αναφέρει το δικαστικό σώμα σε ανακοίνωσή του και προσθέτει, “απαιτούμε να μάθουμε τι κάνει η κρατική εξουσία για την προμήθεια οξυγόνου στις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας”. Το Ανώτερο Δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να διασφαλίσει την άμεση και ασφαλή προμήθεια οξυγόνου από τα εργοστάσια σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Στην ινδική δικαιοσύνη προσέφυγε ιδιοκτήτης έξι ιδιωτικών νοσοκομειακών μονάδων.

Ο αριθμός των πολιτών της Ινδίας που απεβίωσε εξαιτίας των ελλείψεων σε αποθέματα οξυγόνου παραμένει άγνωστος. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των πολιτών. Πλήθος κόσμου έξω από τα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων αναμένει να νοσηλευτεί αλλά δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες.

Στο έλεος της πανδημίας το κρατίδιο Μαχαράστρα

Το κρατίδιο Μαχαράστρα είναι από αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα Πέμπτη το απόγευμα. Το κρατίδιο τελούσε σε μερικό λοκντάουν από τις 14 Απριλίου. Το κρατίδιο Μαχαράστρα, από τα πλουσιότερα της Ινδίας και έδρα της οικονομικής πρωτεύουσας Μουμπάι της Ινδίας, παρουσιάζει υψηλό αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Το ένα τέταρτο των συνολικών μολύνσεων στην Ινδία εντοπίζεται σε αυτό το κρατίδιο.

Ο πρωθυπουργός  Ναρέντρα Μόντι στο πρόσφατο διάγγελμά του κατέφυγε στο επίχειρημα της ατομικής ευθύνης, ζητώντας μεγαλύτερη προσπάθεια από τους πολίτες για να αποφευχθούν νέα λοκντάουν. Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά αφότου άρχισε η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων, ο κ. Μόντι αναγνώρισε πως η Ινδία των 1,3 δισ. κατοίκων δίνει “για ακόμη μια φορά μεγάλη μάχη”. “Η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο πριν από μερικές εβδομάδες” προτού “έρθει το δεύτερο κύμα σαν τυφώνας”, είπε χαρακτηριστικά ο Μόντι.

Η κατάσταση στη χώρα ξέφυγε από τον έλεγχο τις τελευταίες εβδομάδες, όταν εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για την ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά, αλλά και σε συγκεντρώσεις, γάμους και αθλητικές εκδηλώσεις. 

Στη μαύρη αγορά το οξυγόνο

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης η παραγωγή φαρμάκων και άλλων υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει επιβραδυνθεί έως ανασταλεί σε ορισμένα εργοστάσια, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με την παραγωγή οξυγόνου για ιατρική χρήση. Σε περίπου 80 από τα 142 νοσοκομεία στο Νέο Δελχί, δεν υπάρχουν πλέον κλίνες για ασθενείς με την COVID-19. Σε δημόσιο νοσοκομείο στο κρατίδιο Μαχαράστρα τουλάχιστον 22 ασθενείς πέθαναν όταν τελείωσε το οξυγόνο λόγω διαρροής στη δεξαμενή. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι συγγενείς ασθενών είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν εξωφρενικές τιμές στη μαύρη αγορά για φάρμακα και οξυγόνο, ενώ η πλατφόρμα WhatsApp έχει πλημμυρίσει από απελπισμένες εκκλήσεις για βοήθεια.

Στο μεταξύ οι Ινδοί στρέφονται και στο Twitter αναζητώντας φιάλες οξυγόνου, κλίνες σε νοσοκομεία ή φάρμακα για τους συγγενείς τους που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό. Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από φάρμακα ή πληροφορίες μοιράζονται τους τηλεφωνικούς αριθμούς εθελοντών, πωλητών οξυγόνου ή φαρμάκων και λεπτομέρειες για το ποιο νοσοκομείο μπορεί να δεχθεί και άλλους ασθενείς χρησιμοποιώντας το hashtag #COVIDSOS.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα