ΑΘΗΝΑ
10:27
|
19.05.2024
Πέντε αξιωματικοί ασφαλείας σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο πιθανότατα από αυτονομιστές στο Πορτ Χαρκούρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο πιθανότατα από αυτονομιστές στην πόλη-πετρελαϊκό κόμβο της Νιγηρίας Πορτ Χαρκούρ, σύμφωνα με υπόμνημα της αστυνομίας που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το νοτιοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας βιώνει μια σειρά επιθέσεων κατά των δυνάμεων ασφαλείας, τις οποίες οι αρχές αποδίδουν σε μέλη του Αυτόχθονου Λαού της Μπιάφρα (IPOB), μιας αυτονομιστικής ομάδας που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία ενός τμήματος στα ανατολικά της αφρικανικής χώρας.

«Άγνωστοι άντρες επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα στο νότιο τμήμα της πόλης Οκίγκουε», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην πολιτεία της Ίμο, Ορλάντο Ικοκόβου στο AFP. «Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν ενώ ένας άλλος λείπει», συμπλήρωσε.

Οι κάτοικοι της Οκίγκουε, ωστόσο, ισχυρίστηκαν ότι είδαν τα πτώματα έξι σκοτωμένων αστυνομικών.

Στο Οβερί, την πρωτεύουσα της πολιτείας Ίμο, ξέσπασαν επίσης συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων και δυνάμεων ασφαλείας τη Δευτέρα το βράδυ, σύμφωνα με δηλώσεις κατοίκων που επικαλείται πάλι το AFP. «Υπήρξε πλήθος πυροβολισμών, αλλά ακόμη διερευνούμε τι ακριβώς έγινε» δήλωσε εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών.

Οι αυτονομιστές της οργάνωσης IPOB, που βρίσκονται επί δέκα και πλέον έτη σε σύγκρουση με τις κυβερνητικές δυνάμεις, κάνουν λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης του αυτονομιστικού κινήματος με σκοπό την απόσχιση μέρους της χώρας, παραπέμποντας με τη δράση τους στην εποχή του εμφυλίου πολέμου που συγκλόνισε την χώρα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και έμεινε γνωστός στην ιστορία ως Πόλεμος της Μπιάφρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε μισό εκατομμύρια ανθρώπους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Με παραίτηση από την κυβέρνηση Νετανιάχου απειλεί ο Μπένι Γκαντς

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα