ΑΘΗΝΑ
02:10
|
19.04.2024
Και οι δύο έχουν δεχθεί προσκλήσεις για τους εορτασμούς της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Δεν θέλω να είμαι μάντης, αλλά φρονώ ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα αποδεχθεί την πρόσκληση, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος δεν θα την αποδεχθεί». Αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.

Η δήλωσή του αφορά στην πρόσκληση που απηύθυναν οι ουκρανικές Αρχές τόσο προς τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο όσο και προς τον Πάπα της Ρώμης, Φραγκίσκο, ώστε να παρευρεθούν στους εορτασμούς της 30ής επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος πετά στα σύννεφα των ψευδαισθήσεων, των αξιώσεων, των συναισθημάτων του, ένας άνθρωπος, ο οποίος έχασε προφανώς την επαφή με την πραγματικότητα, διότι παρουσιάζει τις φαντασιώσεις του ως πραγματικότητα», είπε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας, και πρόσθεσε: «Εθελοτυφλεί λ.χ. ως προς το γεγονός ότι στην Ουκρανία υπάρχει η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία των πολλών εκατομμυρίων πιστών, η οποία έχει δωδεκάμισι χιλιάδες ενορίες, περισσότερους από εκατό αρχιερείς, περισσότερα από διακόσια πενήντα μοναστήρια. Ισχυρίζεται ότι αυτή η Εκκλησία δεν υπάρχει, ενώ υφίσταται μια άλλη “εκκλησία”, την οποία κατασκεύασε από δύο σχισματικές ομάδες». Γι’ αυτό και ο ο υπεύθυνος Εξωτερικών υποθέσεων του πατριαρχείου Μόσχας πιστεύει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μεταβεί στην Ουκρανία, «για να δείξει για πολλοστή φορά στον κόσμο ότι η Ουκρανική Εκκλησία είναι η κατασκευασμένη από τον ίδιο ούτως λεγόμενη «αυτοκέφαλη εκκλησία» όσο και αν η πραγματικότητα μαρτυρεί περί του αντιθέτου».  

«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διέπραξε τεράστιο σφάλμα, αλλά δυστυχώς δεν θέλει ή δεν μπορεί να το παραδεχθεί. Θα προχωρήσει σε διάφορες κινήσεις, για να πείσει τον κόσμο ότι δεν είναι δικό του σφάλμα, αλλά έσφαλλαν όλοι οι γύρω του», σημείωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Πάντως, δεν αναφέρθηκε σε όσους βρίσκονται πίσω από την στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Ουκρανικό ζήτημα και το ρόλο των ΗΠΑ στο σχίσμα.

Μιλώντας για τον Πάπα Φραγκίσκο, ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ σημείωσε ότι είναι άνθρωπος, ο οποίος σκέπτεται ρεαλιστικά και κατανοεί ότι σε περίπτωση μεταβάσεως στην Ουκρανία θα παρασυρθεί αναποφεύκτως σε μια ή άλλη μορφή αναγνωρίσεως των σχισματικών. «Φρονώ ότι δεν θα προβεί σε κάτι παρόμοιο», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα