ΑΘΗΝΑ
00:08
|
20.04.2024
Πούτιν και Μακρόν εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Η συνομιλία ξεκίνησε με αίτημα της γαλλικής πλευράς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σύγκρουση στη νοτιοανατολική Ουκρανία ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων στην ατζέντα της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμμανουήλ Μακρόν, που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της γαλλικής πλευράς.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ουκρανικό μέτωπο. Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της κατάστασης στο Ντονμπάς, ανέφερε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, τη Δευτέρα (26/4).

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές ενέργειες του Κιέβου, τονίζοντας ότι επιδιώκει σκόπιμα να επιδεινώσει την κατάσταση στη γραμμή επαφής αγνοώντας το Μινσκ. Υπογραμμίστηκε ότι οι αρχές του Κιέβου οφείλουν να τηρούν αυστηρά τις υφιστάμενες συμφωνίες, σχετικά με την έναρξη διαλόγου μεταξύ των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ενσωματώνοντας στους κανόνες και το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς.

Ο Εμμανουήλ Μακρόν, από την πλευρά του, ενημέρωσε τον Πούτιν για την πρόσφατη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στο Παρίσι.

Οι πρόεδροι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω στενή συνεργασία στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας.

Η κατάσταση στο Ντονπάς έχει κλιμακωθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, παρά τα πρόσθετα μέτρα ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός στα οποία συμφώνησαν οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές στις 22 Ιουλίου του 2020.

Πυροβολισμοί αναφέρονται σχεδόν καθημερινά στην γραμμή επαφής, με θύματα και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των αμάχων. Η Ουκρανία κατηγόρησε το Ντονμπάς για την κλιμάκωση, ενώ οι δημοκρατίες των Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ κατηγορούν την Ουκρανία ότι αγνόησε τη συμφωνία του Ιουλίου 2020.

Στις 30 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουήλ Μακρόν και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπου εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Κιέβου στο Ντονμπάς.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι επισκέφθηκε το Παρίσι στις 16 Απριλίου. Μετά από τη συνάντηση, ο Μακρόν και ο Ζελένσκι επικοινώνησαν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στο Ντονμπάς. Η Μέρκελ και ο Μακρόν τόνισαν τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ και ζήτησαν περαιτέρω συνεργασία στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας.

Για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ


Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ήρεμη και εξέφρασαν ετοιμότητα για τον συντονισμό τους σε διάφορες πτυχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανέφερε το Κρεμλίνο τη Δευτέρα.

Ο Πούτιν και ο Μακρόν αναφέρθηκαν επίσης στην τρέχουσα κατάσταση στη Λιβύη, λέγοντας ότι πρέπει να διευκολυνθεί η πολιτική διαδικασία που περιλαμβάνει όλες τις βασικές δυνάμεις της Λιβύης.

Mόσχα-Πράγα

“Κατόπιν αιτήματος του Εμμανουήλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχολίασε την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-Τσεχίας, υπογραμμίζοντας τον παράλογο χαρακτήρα των κατηγοριών και των ενεργειών της Πράγας”, αναφέρει η δήλωση του Κρεμλίνου.

Η τσεχική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ότι ευθύνονται για την έκρηξη σε μια αποθήκη πυρομαχικών, το 2014, σκοτώνοντας δύο άτομα. Αμέσως μετά, η Πράγα απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κατασκόπους.

Η Μόσχα απάντησε ζητώντας από 20 Τσέχους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την επικράτειά της, ενώ η Σλοβακία, η Ρουμανία και οι χώρες της Βαλτικής ανακοίνωσαν την απέλαση Ρώσων διπλωματών, σε αλληλεγγύη προς την Πράγα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αναφέρθηκαν στο θέμα του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε το Κρεμλίνο και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον τακτικό διάλογό τους στα φλέγοντα θέματα της διεθνούς και διμερούς ατζέντας τους.

Την Παρασκευή, ο Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι τερματίζει την απεργία πείνας που ξεκίνησε εδώ και 24 ημέρες για να καταγγείλει τις συνθήκες κράτησής του.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα