ΑΘΗΝΑ
02:01
|
20.04.2024
Παιδιά και έφηβοι από την Πορτογαλία κατηγορούν 33 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για απραξία απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έξι παιδιά και έφηβοι από την Πορτογαλία ηλικίας από 8 έως 21 ετών προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο εναντίον 33 χωρών, κατηγορώντας τες πως αδρανούν και δεν λαμβάνουν τα προσήκοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Aφορμή έδωσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2017 στην Πορτογαλία με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες πυρόπληκτους.

Η προσφυγή έχει κατατεθεί από το περασμένο φθινόπωρο σε συνεργασία με μία δικηγόρο από την Πορτογαλία και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Global Legal Action Network, με έδρα τη Μ.Βρετανία και την Ιρλανδία, που δραστηριοποιείται για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλον τον κόσμο.

Σε ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου Ντόιτσε Βέλλε αναφέρεται πως με την υπόθεση ασχολούνται ήδη 14 εισαγγελείς καθώς η προσφυγή θεωρείται πρωτοφανής.

Οι δικηγόροι των ΜΚΟ ζητούν από τις κυβερνήσεις 33 χωρών να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη Συνθήκη των Παρισίων για το Κλίμα.

Από την ΕΕ ζητούν να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα επόμενα δέκα χρόνια όχι κατά 55%, όπως έχει εξαγγείλει, αλλά κατά 65%.

Ο δικηγόρος Τζέρυ Λίστον, που επίσης συμμετέχει στο νομικό επιτελείο των νέων από την Πορτογαλία, υποστηρίζει ότι «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι πελάτες μας είναι τα πραγματικά θύματα της κλιματικής αλλαγής. Εννοείται ότι οι ανήλικοι εκπροσωπούνται από τους γονείς τους, με τη βοήθειά τους φτάσαμε μέχρι το Δικαστήριο του Στρασβούργου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα