ΑΘΗΝΑ
13:13
|
26.04.2024
Συνεχίζονται τα ολονύχτια σκληρά παζάρια στη Γενεύη ακόμη και μετά τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του προέδρου των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έκδοση νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαίτησε απόψε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου, Ερσίν Τατάρ, με έγγραφο έξι σημείων που κατέθεσε στο τραπέζι των άτυπων πενταμερών.

Με τις πλάτες της Βρετανίας και της Τουρκίας,ο Τατάρ υποστηρίζει ότι μία νέα απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορεί να δημιουργήσει τη βάση για …”σχέση συνεργασίας ανάμεσα σε δύο υφιστάμενα κράτη”.

Ειδικότερα, απαιτεί:

  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ένα ψήφισμα με το οποίο θα διασφαλίζεται “το ισότιμο διεθνές καθεστώς” και η “κυριαρχική ισότητα” των δύο πλευρών. Ένα τέτοιο ψήφισμα θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.
  • Μετά μπορεί να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τα αποτελέσματα, σε αυτή τη νέα βάση, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας ελεύθερης και αμοιβαία αποδεκτής σχέσης συνεργασίας.
  • Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών, τα περιουσιακά δικαιώματα, την ασφάλεια και την προσαρμογή συνόρων, καθώς και τις σχέσεις με την ΕΕ.
  • Οι διαπραγματεύσεις θα υποστηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και, κατά περίπτωση, από την ΕΕ ως παρατηρητής.
  • Στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, θα υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση των δύο κρατών και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα το υποστηρίξουν.
  • Κάθε συμφωνία που θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα υποβληθεί για έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στα δύο κράτη.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και έμπειροι διπλωμάτες ετοιμάζουν λεπτομερείς απαντήσεις σε κάθε σημείο της πρότασης του Ερσίν Τατάρ και θα παρουσιαστούν κατά την αποψινή τους συνάντηση.

Νίκος Αναστασιάδης: Η χαμένη υπόληψη του προέδρου

Σκληρό παζάρι…

Παρά  τις μαξιμαλιστικές διαπραγματευτικές “προτάσεις” των Τουρκοκυπρίων και της Άγκυρας, που δείχνουν να συνιστούν “τορπίλη” σε όποιες προσπάθειες για την εξεύρεση “κοινού εδάφους” στις άτυπες πενταμερείς, φαίνεται πως καταβάλλονται πυρετώδεις προσπάθειες από διάφορες πλευρές για παράταση των συνομιλιών ως τη Μεγάλη Παρασκευή.

Από την άλλη πλευρά, Αθήνα και Λευκωσία, επιμένουν πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το κυπριακό είναι αδιαπραγμάτευτες και συνιστούν βάση για συμφωνία με στόχο μία Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία.

Διπλωματικές πηγές προσκείμενες στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας σε απεσταλμένο της ΕΡΤ στη Γενεύη σχολίασαν πως η πρόταση του Ερσίν Ταρτάρ “βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής του”. Ξεκαθάρισαν επίσης πως οι συζητήσεις για την επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνουν από μηδενική βάση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα