ΑΘΗΝΑ
02:18
|
24.04.2024
Ξεκινά η εφαρμογή του νέου κανονισμού χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Προγράμματος, έχοντας εξασφαλίσει 14,88 δισ. ευρώ ως το 2027.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινά η εφαρμογή του νέου κανονισμού χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Προγράμματος στο πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας που εγκρίθηκε  τον περασμένο Δεκέμβριο από το ευρωκοινοβούλιο.

Το νέο πακέτο χρηματοδότησης είναι το υψηλότερο που έχει εγκριθεί ως σήμερα για το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα καθώς ανέρχεται σε περίπου 14,88 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 (από 11 δισ. ευρώ που δόθηκαν την περίοδο 2014-2020 και 5 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την περίοδο 2007-2013).

Το νέο ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα διαθέτει τον υψηλότερο μέχρι τώρα προϋπολογισμό και περιλαμβάνει όλες τις διαστημικές δραστηριότητες της ΕΕ σε έναν ενιαίο κανονισμό.

Εξασφαλίζει τη συνέχεια και την εξέλιξη των τριών υπαρχόντων εμβληματικών προγραμμάτων Galileo, Copernicus και EGNOS και θα στηρίξει νέες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης και παρακολούθησης του διαστήματος (SST), της διαστημικής μετεωρολογίας, των κοντινών στη Γη αντικειμένων (NEO) και των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών (GOVSATCOM).

Οι θετικές επιπτώσεις σε οικονομία, ψηφιοποίηση

Το διαστημικό πρόγραμμα θα συμβάλει επίσης στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας της ΕΕ, αλλά και στην ανθεκτικότητά της. Χάρη σε αυτόν τον νέο κανονισμό, η ΕΕ θα δώσει ώθηση σε νέες εφαρμογές και τεχνολογίες, θα ενισχύσει τη υιοθέτηση των διαστημικών προγραμμάτων από τους χρήστες και την αγορά, καθώς και την αξιοποίηση των διαστημικών δεδομένων και υπηρεσιών για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και υπηρεσιών.

Το διαστημικό πρόγραμμα προωθεί επίσης την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού διαστημικού οικοσυστήματος.

Το ταμείο διαστημικών επενδύσεων CASSINI, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα ενισχύσει ρηξικέλευθες νεοφυείς επιχειρήσεις και καινοτομίες, συμβάλλοντας ώστε η Ευρώπη να καταστεί ένας παγκόσμιας εμβέλειας κόμβος διαστημικής επιχειρηματικότητας.

Αιτήσεις για νέους αστροναύτες της ESA

Πάντως η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) αυτό το διάστημα και ως τις 28 Μαϊου δέχεται αιτήσεις για τη θέση αστροναύτη.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν παρά να δουν έάν πληρούν τα κριτήρια και πώς μπορούν να υποβάλλουν αίτηση αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ESA.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα