ΑΘΗΝΑ
18:16
|
16.05.2022
Αλλάζει η νομοθεσία η οποία μέχρι τώρα επέτρεπε την άμβλωση σε περίπτωση βιασμού μόνο αν η γυναίκα έπασχε από νοητική υστέρηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισημερινού αποφάσισε την αποποινικοποίηση της άμβλωσης σε περίπτωση βιασμού, ανακοίνωσε ο αρμόδιος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Συνήγορος του Λαού, Φρέντι Καριόν.

Με την απόφαση αυτή αλλάζει η νομοθεσία η οποία μέχρι τώρα επέτρεπε την άμβλωση σε περίπτωση βιασμού μόνο αν η γυναίκα έπασχε από νοητική υστέρηση.

«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που αποποινικοποιεί την άμβλωση σε περίπτωση βιασμού κατέστη δυνατή χάρη στις γυναίκες και τις φεμινιστικές οργανώσεις που πολέμησαν για μια πιο δίκαιη και ισόνομη κοινωνία. Χωρίς αυτές αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ήταν δυνατό σήμερα», υπογράμμισε ο Καριόν στο Twitter.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έχει άμεση ισχύ και δεν μπορεί να προσβληθεί δικαστικά, υιοθετήθηκε από επτά δικαστές σε σύνολο 9, οι οποίοι έκριναν αντισυνταγματικά τα άρθρα 149 και 150 του ποινικού κώδικα σχετικά με τις αμβλώσεις έπειτα από βιασμό.

Τα άρθρα αυτά προέβλεπαν την επιβολή ποινής έως και τριών ετών φυλάκισης σε περίπτωση άμβλωσης, αναφέροντας ως μόνη εξαίρεση τον κίνδυνο για την υγεία της εγκύου.

Στον Ισημερινό κάθε ημέρα κάνουν άμβλωση κατά μέσο όρο έξι ανήλικες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνήγορου του Λαού ενώ το 80% των εγκυμοσυνών σε κορίτσια κάτω των 14 ετών οφείλεται σε σεξουαλική βία.

Φεμινιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι περίπου 2.500 ανήλικες γεννούν κάθε χρόνο στη χώρα, αν και στον Ισημερινό οποιαδήποτε σεξουαλική σχέση με ανήλικο κάτω των 14 ετών θεωρείται βιασμός.

Ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 24 Μαΐου, εξέφρασε «τον πλήρη του σεβασμό» στην απόφαση του Δικαστηρίου. «Πρέπει να μαθαίνουμε καθημερινά ότι ζούμε σε δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό η ανεξαρτησία των εξουσιών και η κοσμικότητα του κράτους αποτελούν μη διαπραγματεύσιμες αξίες», τόνισε ο ίδιος.

Ωστόσο η σύζυγός του Μαρία ντε Λούρντες Αλσιβάρ είχε ζητήσει χθες μέσω Twitter από τους πολίτες να προσευχηθούν «ώστε να μην εγκριθεί καμία άμβλωση» σε μια χώρα όπου το 70% των περίπου 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι καθολικοί. «Πρόκειται για δολοφονία. Υποφέρουμε και μόνο που το λέμε. Έχουμε όλοι δικαίωμα στη ζωή. Μητέρες, πατεράδες εκπαιδεύστε τα παιδιά σας από πολύ μικρά, τα κορίτσια σας από τη γέννησή τους για να γνωρίζουν να σέβονται τη Ζωή», πρόσθεσε.

Πηγές: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκεχειρία στο εργοστάσιο Αζοφστάλ ανακοινώνει η Μόσχα

Ιράκ: Νέα αμμοθύελλα προκαλεί το κλείσιμο αεροδρομίων, σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών

Ισόβια η ποινή για τον Αναγνωστόπουλο

Οι Αμερικανοί ξανάρχονται…στη Σομαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα