ΑΘΗΝΑ
14:41
|
20.04.2024
Ο επικεφαλής της νεολαίας του ολλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος μιλάει για την Αριστερά, τα προβλήματα της νεολαίας και την πρόκληση του κομμουνισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής της νεολαίας ROOD του ολλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SP) και μέλος της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας, Όλαφ Κέμερινκ, μίλησε στο Κοσμοδρόμιο για την ολλανδική Αριστερά, τα προβλήματα της νεολαίας και το τι σημαίνει ο κομμουνισμός ως ιδέα για τη νεότερη γενιά.

Υπάρχει η αντίληψη στην Ελλάδα ότι η ευρύτερη Αριστερά –συμπεριλαμβανομένου φυσικά του SP– ήταν ο μεγάλος ηττημένος των πρόσφατων εκλογών. Είναι αλήθεια? Και αν ναι, ποια πιστεύετε ότι είναι η κύρια αιτία πίσω από αυτήν την εξέλιξη;

Ναι αυτό είναι αλήθεια. Τα κόμματα που θα θεωρούσα αριστερά – το Εργατικό Κόμμα (PvdA, συγκρίσιμο με το ΠΑΣΟΚ), οι Πράσινοι (GroenLinks), το Κόμμα για τα Ζώα (Partij voor de Dieren),  ένα ακόμη κόμμα επικεντρωμένο σε Τούρκους και Μαροκινούς μετανάστες (DENK), ένα νέο αντιρατσιστικό κόμμα (BIJ1) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP)-  κέρδισαν 36 έδρες σε σύγκριση με 45 το 2017. Αυτό αποτελεί ιστορικό χαμηλό.

Νομίζω ότι η κύρια αιτία είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της αριστεράς δεν παρουσιάστηκε πραγματικά ως αντιπολίτευση στην τρέχουσα φιλελεύθερη-συντηρητική κυβέρνηση και αντ ‘αυτού ήθελε να θεωρηθεί ως αξιόπιστος συνεργάτης σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Ο σημερινός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, κέρδισε σε δημοτικότητά λόγω της κρίσης του κορονοϊού και τα περισσότερα κόμματα φοβόντουσαν να τον αντιμετωπίσουν πολύ σκληρά.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ηττημένους, αφού από 14 που είχε κατέληξε με 9 έδρες. Το SP κατέστησε πολύ σαφές στην εκστρατεία ότι ήταν διατεθειμένοι να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το VVD του Μαρκ Ρούτε, το συντηρητικό φιλελεύθερο κόμμα που είναι υπεύθυνο για τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων 10 ετών. Στις προηγούμενες εκλογές, το SP δεν ήθελε να συνεργαστεί με το VVD, οπότε αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια δεξιά στροφή στη λογική της «ανάληψης ευθύνης». Η βασική δραστηριότητα του SP τα τελευταία χρόνια ήταν η πολεμική ενάντια σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της  αντιπολίτευσης. Με αυτήν την μετατόπιση πιστεύω ότι πολλοί ψηφοφόροι δεν αισθάνονται την ανάγκη να στηρίζουν πια το SP και το τελευταίο ίσως χάνει τον ίδιο τον σκοπό της ύπαρξής του.

Εκτός του ότι είστε πρόεδρος της ROOD, είστε μέλος της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας, γεγονός που προκάλεσε την αποβολή σας από το SP. Θα μπορούσατε να μας δώσετε το ευρύτερο πλαίσιο σχετικά με την ατζέντα της πλατφόρμας και τη σχέση της με το SP και της ROOD;

Η Κομμουνιστική Πλατφόρμα είναι μια κομμουνιστική οργάνωση που δραστηριοποιείται εντός του SP. Λειτουργούμε ως εσωτερική τάση, υποστηρίζοντας την ανάγκη για περισσότερο εσωτερικό διάλογο, διαφάνεια και δημοκρατία, ενώ προσπαθούμε επίσης να ωθήσουμε το πρόγραμμα προς τα αριστερά. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, επιχειρηματολογήσαμε κατά της  στρατηγικής της ηγεσίας που στόχευε στη συγκρότηση μιας κυβέρνηση συνασπισμού, προτείνοντας μια στρατηγική αντίδρασης και επαναστατικής υπομονής.

Η Κομμουνιστική Πλατφόρμα έχει κερδίσει ισχυρό πάτημα μέσα στο ROOD, την νεολαία του SP. Το περασμένο καλοκαίρι, η πλειοψηφία των μελών της ROOD ψήφισε υπέρ μιας δημόσιας τοποθέτησης κατά της ένταξης σε κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές του 2021. Η ηγεσία του κόμματος το βρήκε απαράδεκτο και ήθελε να αποβάλει την Κομμουνιστική Πλατφόρμα τόσο από τη ROOD όσο και από το SP.

Σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος δεν μπορείτε να είστε μέλος ενός άλλου πολιτικού κόμματος, οπότε όταν η ηγεσία θέλει να απαγορεύσει μια τάση που θεωρούν ότι είναι ενοχλητική, το διακηρύσσουν ως πολιτικό κόμμα. Αυτό έκαναν επίσης στην Κομμουνιστική Πλατφόρμα, παρόλο που προφανώς δεν είναι κόμμα. Εγώ και πέντε άλλα μέλη εκδιωχθήκαμε, και εν τω μεταξύ μας παρουσίασαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως βίαια και αποσπασμένα από την πραγματικότητα.

Η διάσκεψη της ROOD αποφάσισε ακόμα να με εκλέξει ως πρόεδρο, παρόλο που είχα ήδη αποβληθεί. Αντιδρώντας, το SP αποφάσισε να σταματήσει τη χρηματοδότηση της ROOD και να διορίσει επιτροπή για τη διερεύνηση της κατάστασης. Θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους πριν από την 1η Μαΐου (πόσο ειρωνικό!). Εν τω μεταξύ, αποκτήσαμε δωρεές από θυμωμένα μέλη του SP και συνεχίσαμε με τις δραστηριότητές μας ως ROOD.

Από όσο καταλαβαίνω, η αποβολή σας από το SP είναι κάποιου είδους τιμωρία για το ότι είσαι ριζοσπαστικός. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο κύριος λόγος για αυτήν τη δεξιά μετατόπιση του SP;

Η αποβολή μου από το SP είναι κυρίως μια τιμωρία για το ότι είσαι ριζοσπαστικός με οργανωμένο τρόπο. Δεν  τους ενοχλούν τα μεμονωμένα ριζοσπαστικά μέλη, όσο δεν αποτελούν απειλή για την ηγεσία. Ωστόσο, τα οργανωμένα ριζοσπαστικά μέλη μπορούν να βλάψουν τη μετριοπαθή εικόνα που το κόμμα χτίζει τα τελευταία χρόνια.

Για πολλά χρόνια το SP κατηγορείται από τα κατεστημένα ΜΜΕ και άλλα πολιτικά κόμματα ότι φοβάται να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης. Το SP έχει την εικόνα ότι είναι ένα κόμμα της αιώνιας αντιπολίτευσης, εικόνα την οποία η ηγεσία θεωρεί αρνητική: θέλουν να δείξουν στον Τύπο και στα άλλα κόμματα ότι είναι ένας αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος. Ο λόγος αυτής της μετατόπισης λοιπόν είναι ότι η ηγεσία δεν πιστεύει σε μια στρατηγική υπομονής, αλλά θέλει πάνω απ ‘όλα να ενταχθεί σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Για να το επιτύχουν είναι πρόθυμοι να στραφούν προς τα δεξιά.

Eξόρμηση της ROOD

Πώς συμπεριφέρθηκε η κυβέρνησή σας στη νεολαία και την κοινωνία της χώρας σας γενικά εν μέσω πανδημίας;

Η πολιτική της κυβέρνησης ήταν πραγματικά ασυνεπής και επικεντρώθηκε κυρίως στην ατομική καταστολή. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναγκάζονται να πηγαίνουν στη δουλειά κάθε μέρα, ενώ θα μπορούσαν εύκολα να εργαστούν από το σπίτι και η κυβέρνηση δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να το ρυθμίσει. Ταυτόχρονα, έχουν εφαρμόσει μια απαγόρευση της κυκλοφορίας που εφαρμόζεται δυσανάλογα σε φτωχότερες γειτονιές.

Ποια είναι τα κορυφαία ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ολλανδική νεολαία κατά το ROOD; Το εκπαιδευτικό σύστημα, η ανεργία, η κλιματική αλλαγή; Και τι είδους πολιτική δράση αναλαμβάνετε σε αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα ως ROOD συγκεκριμένα;

Νομίζω ότι η νεολαία της Ολλανδίας ανησυχεί κυρίως για την κλιματική αλλαγή, την εκπαίδευση και τη στέγαση.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, συνεργαζόμαστε με πολλούς άλλους οργανισμούς για την οργάνωση διαδηλώσεων και παρόμοιων πρωτοβουλιών. Ως προς το ζήτημα της εκπαίδευσης, προσπαθήσαμε να οργανώσουμε τους μαθητές έναντι του πρόσφατα εισαχθέντος συστήματος φοιτητικών δανείων που βάζει τους φοιτητές σε χρέη και τώρα οργανώνουμε τους φοιτητές για αποζημίωση των διδάκτρων τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Επίσης, η στεγαστική αγορά στην Ολλανδία είναι πραγματικά κακή για τους νέους, όλα είναι ακριβά και οι ιδιοκτήτες αγνοούν όλους τους κανόνες. Οργανώνουμε τους ενοικιαστές εναντίον του ιδιοκτήτη τους και διεξάγουμε εκλογές «Slumlord of the Year» κάθε χρόνο για τον χειρότερο ιδιοκτήτη.

Ο κομμουνισμός παρουσιάστηκε ως μια βρώμικη λέξη για πολύ καιρό. Υπάρχει και πάλι μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτόν και πάλι πιστεύετε;

Είναι ακόμα μια βρώμικη λέξη στην Ολλανδία, αλλά η νεότερη γενιά είναι γενικά πιο ανοιχτή στον κομμουνισμό ως έννοια. Για πολλούς ανθρώπους εξακολουθεί να σχετίζεται με τις σταλινικές φρικαλεότητες στο ανατολικό μπλοκ, αλλά νομίζω ότι αυτό αλλάζει σιγά-σιγά.

Ειδικά η νεότερη γενιά αντιλαμβάνεται ότι ο καπιταλισμός δεν είναι βιώσιμος και γι ‘αυτό αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Νομίζω ότι αποδείξαμε ότι υπάρχει σίγουρα μια βάση για τον κομμουνισμό στους κόλπους της ολλανδικής νεολαίας, ωστόσο πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να οικοδομήσουμε ένα αρκετά μεγάλο κίνημα που μπορεί να αμφισβητήσει την τρέχουσα τάξη πραγμάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα