ΑΘΗΝΑ
08:20
|
28.06.2024
Ο 42χρονος Παλαιστίνιος μηχανικός στη ΝΑΣΑ, που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του πρώτου ελικοπτέρου που πέταξε στον πλανήτη Άρη, εξηγεί πόσο δύσκολο είναι να…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παλαιστίνιος μηχανικός Λουάι Ελμπασγιούνι που δουλεύει εδώ και χρόνια στη ΝΑΣΑ έφυγε από τη Λωρίδα της Γάζας το 2000 όταν ήταν περίπου 20 χρονών. Τελείωσε τις σπουδές του στα πανεπιστήμια του Κεντάκι και της Πενσυλβάνια, όπου κέρδισε υποτροφία εκπληρώνοντας το όνειρο της ζωής του: να γίνει μηχανικός διαστημικών αποστολών.

Με σκληρή δουλειά σε δουλειές του ποδαριού, άφθονη μελέτη, αποφασιστικότητα και ταλέντο ο 42χρονος Ελσμπαγιούνι πέτυχε το στόχο του.

Προ ημερών, δε, γνώρισε τα φώτα της δημοσιότητας και έγινε αναγνωρίσιμος τόσο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα όσο και στην πατρίδα του την Παλαιστίνη όταν αποκαλύφθηκε ο σημαντικός ρόλος που έπαιξε στη δημιουργία του πρώτου ελικόπτερου που πέταξε ποτέ σε άλλο πλανήτη, πλην της Γης, του Ingenuity στον πλανήτη Άρη.

“Από παιδί ονειρευόμουν να γίνω μηχανικός αεροδιαστημικής αλλά αποφάσισα πως αυτά δεν ήταν για μένα, καθώς η Παλαιστίνη δεν έχει διαστημικό πρόγραμμα. Επομένως δεν θα ήταν καθόλου εύκολο” είπε μιλώντας στο Channel 4, παρομοιάζοντας την περιπέτεια του ταξιδιού του από τη Γάζα στις ΗΠΑ περίπου σαν… “Επικίνδυνη αποστολή” (“Mission Impossible”).

“Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να επιστρέψω στη Γάζα δίχως να διακυβεύσω την καριέρα μου. Εάν πάω εκεί…θα εγκλωβιστώ” εξήγησε, προχωρώντας στην αντιδιαστολή της πραγματικότητας με μία αποστολή στον Άρη:

“Η κατάσταση στον πλανήτη Άρη είναι αμιγώς επιστημονική. Η επιστήμη καθορίζει τα πράγματα. Με την επιστήμη υπολογίζεις τα πάντα και προβλέπεις όσα μπορείς. Και εμμένουμε στις ελπίδες και στις επποιθήσεις μας με μαθηματική απόδειξη. Αλλά όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την πολιτική, που βσίζεται στις γνώμες ανθρώπων, τότε εκεί ατα πράγματα είναι απρόβλεπτα”.

Για να ξαναγυρίσει στο πατρικό του στο Μπέιτ Χανούμ της Λωρίδας της Γάζας θα πρέπει να ταξιδέψει μέσω Ιορδανίας ή Αιγύπτου. Στην Ιορδανία θα πρέπει να περιμένει να τον πάρει ειδικό λεωφορειάκι από το γέφυρα Άλενμπάι που βρίσκεται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και το πέρασμα Ερέζ στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.

Όμως ακόμη και εάν καταφέρει να φθάσει η αναχώρησή του από τη Γάζα για τις ΗΠΑ θα είναι ακόμη μεγαλύτερη “Οδύσσεια”. Όπως εξήγησε, ο πατέρας του που ζει χρόνια ως χειρουργός στη Γερμανία επισκέφθηκε το χωριό του στη Γάζα το 2019 και έμεινε εκεί εγκλωβισμένος για…επτά μήνες.

Σε περίπτωση που καταφέρει να φθάσει στη Γάζα και πάθει κάτι παρόμοιο είναι βέβαιο πως θα χάσει τη δουλειά του στη Γάζα, αφού η ετήσια άδεια που δικαιούται στη ΝΑΣΑ δεν ξεπερνά τις τρεις βδομάδες…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα