ΑΘΗΝΑ
00:32
|
25.04.2024
Για κατάχρηση της θέσης της και για αθέμιτο ανταγωνισμό κατηγορείται η Apple από την ΕΕ, σε ό,τι αφορά στιις υπηρεσίες music streaming.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά music streaming κατηγορείται η Apple από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Πρόκειται για υπόθεση που ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγάλο πρόστιμο έως και 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Apple (περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια), αν και σπάνια η ΕΕ επιβάλλει το μέγιστο πρόστιμο, αλλά και σε αλλαγές στις προσοδοφόρες επιχειρηματικές πρακτικές του κατασκευαστή του iPhone.

Η Apple διερευνάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν καταγγελιών του Spotify που εδρεύει στη Σουηδία πριν δύο χρόνια ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός έχει περιορίσει άδικα τους ανταγωνιστές του στη δική του υπηρεσία music streaming της Apple Music στα iPhone.

Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτική ανταγωνισμού δήλωσε στη λεγόμενη κοινοποίηση αιτιάσεων σχετικά με τις χρεώσεις ότι το ζήτημα σχετίζεται με τους περιοριστικούς κανόνες που έχει επιβάλει η Apple στο App Store. Οι εν λόγω κανόνες φέρεται να αναγκάζουν τους προγραμματιστές εφαρμογών να χρησιμοποιούν το δικό τους σύστημα πληρωμών εντός εφαρμογής και να τους εμποδίζουν να ενημερώσουν τους χρήστες iPhone και iPad σχετικά με  εναλλακτικές δυνατότητες αγοράς.

Η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, (Margrethe Vestager) δήλωσε με ανάρτησή της στο Twitter ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι κανόνες του App Store της Apple έχουν αντίκτυπο στην επιχειρηματική ανάπτυξη του ανταγωνισμού των εταιρειών music streaming και επηρεάζουν ευρύτερα τις εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών.

«Οι εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών εξαρτώνται από το Apple App Store ως πύλη για την πρόσβαση σε χρήστες iPhone και iPad της Apple. Αυτή η σημαντική ισχύς στην αγορά δεν γίνεται να μην μπορεί να ελεγχθεί, καθώς οι όροι πρόσβασης στο Apple App Store είναι θεμελιώδεις για την επιτυχία των εταιρειών» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε επίσης ότι η Apple θα πρέπει να θέσει τέλος στις περιοριστικές πρακτικές και να απέχει από οτιδήποτε αντίστοιχο στο μέλλον και δήλωσε πως το ζήτημα εξετάζεται και από άλλες αρχές. «Είμαστε σε επαφή με άλλους φορείς που γνωρίζουν παρόμοιες υποθέσεις, όπως οι Ολλανδοί, οι Αυστραλοί, οι Αμερικανοί» ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά παιχνιδιών της εφαρμογής, αν και πρώιμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η Apple αρνήθηκε όσα της καταλογίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δήλωσε πως «το Spotify έχει γίνει η μεγαλύτερη συνδρομητική υπηρεσία μουσικής στον κόσμο και είμαστε περήφανοι για το ρόλο που διαδραματίσαμε σε αυτό» ενώ υποστήριξε πως «οι προγραμματιστές θέλουν να έχουν όλα τα οφέλη που εξασφαλίζει το App Store, αλλά πιστεύουν ότι δεν πρέπει να πληρώνουν τίποτα για αυτό. Το επιχείρημα της Επιτροπής εξ ονόματος του Spotify είναι το αντίθετο του θεμιτού ανταγωνισμού».

Το Spotify χαιρέτισε την κίνηση της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα κρίσιμο βήμα προς την ευθύνη της Apple για την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της, το οποίο διασφαλίζει ουσιαστικό περιθώριο επιλογής για όλους τους καταναλωτές και ίσους όρους ανταγωνισμού για τους προγραμματιστές εφαρμογών».

Το Spotify, μία από τις λιγοστές επιτυχίες της Ευρώπης στον τομέα της τεχνολογίας των καταναλωτών, είναι ο ηγέτης της αγοράς στο music streaming με 356 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και 158 εκατομμύρια συνδρομητές επί πληρωμή. Στον αντίποδα, η Apple Music, που κυκλοφόρησε πιο πρόσφατα, το 2015, εκτιμάται ότι έχει περισσότερους από 70 εκατομμύρια συνδρομητές, παρόλο που η εταιρεία δεν δίνει ξεχωριστό αριθμό για αυτό το τμήμα της επιχείρησής της.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο εταιρειών έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, και οι δύο επιδιώκουν να οικοδομήσουν την πελατειακή τους βάση μέσω της υπεροχής στην αγορά podcast. 

«Οι καταναλωτές της Ευρώπης αναμένουν και αξίζουν πρόσβαση σε ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών ροής μουσικής χωρίς να περιορίζονται οι επιλογές τους ή να διογκώνονται άδικα οι τιμές από τους διαδικτυακούς κολοσσούς» δήλωσε η ευρωπαϊκή οργάνωση καταναλωτών BEUC.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω πόρισμα έρχεται λίγο πριν η Apple κληθεί να αντιμετωπίσει την Epic Games, δημιουργό του παιχνιδιού Fortnite, που υπέβαλε πρόσφατα καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της, ισχυριζόμενη ότι η Apple έχει καταχραστεί την κυριαρχία της στην αγορά εφαρμογών για κινητά.

Τέλος, τον περασμένο μήνα, η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών ξεκίνησε έρευνα για την Apple, μετά από αναφορές σχετικά με άδικους όρους και προϋποθέσεις για προγραμματιστές εφαρμογών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα