ΑΘΗΝΑ
00:12
|
20.04.2024
«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που το λένε AstraZeneca», δήλωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Φελίπε Σόλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που το λένε AstraZeneca», δήλωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, ο Φελίπε Σόλα, στηλιτεύοντας τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις δόσεων του εμβολίου της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας για τον νέο κορονοϊό την ημέρα που η χώρα της Λατινικής Αμερικής κατέγραψε νέο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες.

Η φαρμακευτική έχει δεσμευθεί να παραδώσει κάπου 150 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στη Λατινική Αμερική, μέσω της συνεργασίας που έκλεισε με το αργεντίνικο εργαστήριο mAbxience, που ανέλαβε να παράγει τη δραστική του ουσία, και το μεξικανικό εργαστήριο Liomont, που ανέλαβε να το συσκευάζει.

Από την ποσότητα αυτή, 75 εκατ. δόσεις προορίζονται για το Μεξικό, άλλες 22,4 εκατ. για την Αργεντινή και οι υπόλοιπες για άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Σύμφωνα με τον κ. Σόλα, η αργεντίνικη εταιρεία έχει ήδη στείλει στο Μεξικό «πάνω από 30 εκατομμύρια (δόσεις) της δραστικής ουσίας» καθώς «η Liomont έχει προβλήματα με τον εφοδιασμό» στις ΗΠΑ.

Όπως εξήγησε, «η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιτρέπει να βγαίνουν από τη χώρα εμβόλια ή άλλες προμήθειες, κάτι που προφανώς περιορίζει την παραγωγή» της μεξικανικής φαρμακευτικής.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αργεντινής τόνισε ακόμα πως «εκτός από την έλλειψη εμβολίων, υπάρχει επίσης έλλειμμα ενημέρωσης: η AstraZeneca δεν έχει εξηγήσει» τις καθυστερήσεις.

«Με λύπη μας επιβεβαιώνουμε μια καθυστέρηση του σχεδίου μας να αρχίσουμε αποστολές (δόσεων) νωρίτερα για τη Λατινική Αμερική, παρά την ακατάπαυστη δουλειά για να επιταχύνουμε τον εφοδιασμό», ανέφερε η αγγλοσουηδική φαρμακευτική την Τετάρτη, έπειτα από συνάντηση που είχε η υπουργός Υγείας, η Κάρλα Βιτσότι, με αντιπρόσωπο της AstraZeneca στην Αργεντινή.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε πως σκοπεύει να παραδώσει τις 150 εκατ. δόσεις ξεκινώντας από το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής επιθυμεί διακαώς να επεκτείνει και να επιταχύνει το πρόγραμμα ανοσοποίησης, καθώς χθες ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψε αριθμός ασθενών με την COVID-19 άνευ προηγουμένου (561), ενώ το σύστημα υγείας της χώρας είναι πλέον στα όρια του κορεσμού.

Ως χθες είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την COVID-19 πάνω από 6,89 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων οι 922.488 έχουν λάβει και τη δεύτερη.

Η χώρα των 45 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει επίσημα ως αυτό το στάδιο 63.508 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 2.954.943 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Ισπανία: Σε περισσότερες από 16 εβδομάδες, ενδέχεται να αυξηθεί το μεσοδιάστημα χορήγησης μεταξύ α’ και β’ δόσης του εμβολίου της AstraZeneca

Η Ισπανία θα παρατείνει το μεσοδιάστημα χορήγησης μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 κατά επιπλέον τέσσερις ή έξι εβδομάδες, όπως ανέφερε σήμερα, η εφημερίδα «El Mundo» επικαλούμενη τον υπεύθυνο των υγειονομικών υπηρεσιών της Μαδρίτης.

Η εξέλιξη αυτή, θα αυξήσει το συνολικό μεσοδιάστημα μεταξύ των δόσεων, σε περισσότερες από 16 εβδομάδες.

Ο Αντόνιο Θαπατέρο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το υπουργείο Υγείας θα περιμένει για τα αποτελέσματα μιας κλινικής έρευνας δοκιμών, σχετικά με τις παρενέργειες της μίξης διαφορετικών εμβολίων, πριν προχωρήσει στη διάθεση των δεύτερων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

Αλλά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας «El Pais» ανέφεραν ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση, σχετικά με το συνολικό μεσοδιάστημα μεταξύ της χορήγησης των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κατάθεση της αίτησης για την έγκριση του εμβολίου από τις ΗΠΑ

Η AstraZeneca εργάζεται όσο γίνεται πιο γρήγορα για να συγκεντρώσει δεδομένα του εμβολίου της, κατά της COVID-19, προκειμένου να καταθέσει αίτηση για την έγκριση του εμβολίου από τις ΗΠΑ, αλλά ο όγκος των δεδομένων είναι πολύ μεγάλος, όπως δήλωσαν σήμερα, διευθυντικά στελέχη της, καθώς η εταιρία βρίσκεται αντιμέτωπη με καθυστερήσεις για την αίτησή της.

«Υπάρχουν πολλά περισσότερα δεδομένα, από μία μελέτη της Φάσης ΙΙΙ και έτσι, εργαζόμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να συνθέσουμε τα στοιχεία και να τα καταθέσουμε» δήλωσε ο Μενέλαος Πάγκαλος εκτελεστικός αντιπρόεδρος της BioPharmaceuticals R&D στην AstraZeneca.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Πασκάλ Σοριοτ δήλωσε στη διάρκεια μιας ενημέρωσης, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, ότι δεν υπάρχει κάποιο λάθος στα δεδομένα, αλλά ότι τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί έχουν μεγάλο όγκο.

Η εταιρία δήλωσε σήμερα, ότι προγραμματίζει να καταθέσει αίτηση για την έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πρόκειται για μία καθυστέρηση από τα τέλη Μαρτίου, όταν η εταιρία είχε επίσης, δηλώσει ότι θα κατέθετε τα στοιχεία, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Δε δόθηκαν υποσχέσεις που ξεπερνούσαν την ικανότητα διάθεσης εμβολίων κατά της COVID-19, σε ολόκληρο τον κόσμο

O διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριοτ δήλωσε σήμερα ότι η αναφερόμενη βιομηχανία παραγωγής φαρμάκων δεν έδωσε υποσχέσεις που ξεπερνούσαν τις ικανότητές της, για τη διάθεση των εμβολίων κατά της COVID-19 σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς υπερασπίστηκε τις μεγάλες περικοπές στη διάθεση των εμβολίων, που προκάλεσαν την κατάθεση μιας αγωγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος δήλωσε σε μία ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι η εταιρία έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για να παραδώσει όσα περισσότερα εμβόλια μπορούσε στην ΕΕ.

«Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε περισσότερα από αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε, επικοινωνήσαμε αυτό που νομίζαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε επιτύχει κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο» είπε.

Ο Σοριοτ δήλωσε ότι η εταιρία αναμένει ακόμη ότι θα επιτύχει την παραγωγή 200 εκατομμυρίων δόσεων μέσα στο μήνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Βρέθηκαν ενδείξεις της νόσου χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα