ΑΘΗΝΑ
20:23
|
26.04.2024
Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει πάνω από 200 άτομα μέχρι στιγμής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων και δημοσιογράφων, συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους πολίτες και τα εργατικά συνδικάτα που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταξίμ.

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu δήλωσε ότι διαδηλωτές συνελήφθησαν επίσης στη δυτική πόλη της Σμύρνης.

Από την πλευρά του, το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης υποστήριξε ότι η αστυνομία προχώρησε σε σύλληψη όσων είχαν «συγκεντρωθεί παράνομα» παραβιάζοντας τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας, οι οποίοι αγνόησαν «τις εκκλήσεις για διάλυση του πλήθους». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν προσπάθειες της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα να εμποδίσουν δημοσιογράφους να καταγράψουν τα τεκταινόμενα των διαδηλώσεων και τις συλλήψεις, με αξιωματικούς να επικαλούνται μια νέα εγκύκλιο της αστυνομίας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω εγκύκλιος εκδόθηκε μόλις την Παρασκευή (30/4), εγείροντας σοβαρούς προβληματισμούς και αντιδράσεις καθώς ορίζει ότι η αστυνομία δεν πρέπει να επιτρέπει την εγγραφή φωνής ή βίντεο χωρίς άδεια “κατά την εκτέλεση (των) καθηκόντων των δυνάμεων ασφαλείας”» επειδή αποτελεί παραβίαση του προσωπικού απορρήτου και θα μπορούσε να συνεπάγεται παράνομη κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων. 

«Αυτές οι παραβιάσεις, που φτάνουν σε επίπεδο να εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων, δημοσιεύονται κατά καιρούς σε ψηφιακές πλατφόρμες με τρόπο που βλάπτει τα προσωπικά δικαιώματα και την ασφάλεια του προσωπικού ή των πολιτών μας», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας σύμφωνα με το Reuters.

Ο δικηγόρος Μεχμέτ Ντουράκογλου (Mehmet Durakoglu), επικεφαλής του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, επέκρινε την κίνηση, λέγοντας ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομοθεσία και όχι με απόφαση της αστυνομίας. «Δεν είναι σωστό να αποτρέπουμε τον εντοπισμό παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω προσωπικών δεδομένων» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «Πρέπει να πάρουμε τη σωστή απόφαση», είπε ο Ντουράκογλου. «Είναι σημαντικό για εμάς να εντοπίσουμε την παραβίαση ή να λάβουμε υπόψη τα προσωπικά δεδομένα της αστυνομίας;» διερωτήθηκε.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα