ΑΘΗΝΑ
20:26
|
29.05.2023
Η Κιργιζία και το Τατζικιστάν κατέληξαν σε συμφωνία για πλήρη κατάπαυση του πυρός στα σύνορα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κιργιζία και το Τατζικιστάν κατέληξαν σε συμφωνία για πλήρη κατάπαυση του πυρός στα σύνορα, σύμφωνα με τον Κάμτσιμπεκ Τασίεφ, πρόεδρο της Κρατικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας της Κιργιζίας.

«Τα έθνη μας περνούν δύσκολες στιγμές. Ήταν μια τραγωδία και για τις δύο χώρες. Ήταν δύσκολο για εμάς να εκτελέσουμε το έργο, αλλά, ωστόσο, με τις οδηγίες των αρχηγών των κρατών μας, αποφασίσαμε να σταματήσουμε εντελώς τις συγκρούσεις και να αποσύρουμε όλες τις στρατιωτικές μονάδες στις περιοχές μόνιμης ανάπτυξης τους» δήλωσε ο κ. Τασίεφ, και πρόσθεσε ότι οι πλευρές υιοθέτησαν ένα πρωτόκολλο για τα «αμοιβαία συμφέροντα των δύο χωρών».

Έτοιμη να συμβάλλει η Μόσχα

Η Μόσχα, από την πλευρά της, εκφράζει την ετοιμότητά της να συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση της εκεχειρίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε τους ομολόγους του από τη Κιργιζία και το Τατζικιστάν για να ρίξει τους τόνους στη διασυνοριακή σύγκρουση.

«Ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε πως η Ρωσία χαιρετίζει τη συμφωνία για την επίλυση της σύγκρουσης αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα. Εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Κιργιζία και το Τατζικιστάν θα τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Τέλος, ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συμβάλει στη διαδικασία διευθέτησης των εντάσεων σύμφωνα με τις αρχές της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας ανάμεσα τις δύο χώρες.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Ιράν ο σουλτάνος του Ομάν για συνομιλίες για διπλωματικά και θέματα ασφάλειας

Ο σουλτάνος του Ομάν Χάιθαμ μπιν Ταρίκ αλ-Σάιντ έφτασε στην Τεχεράνη για διήμερη επίσκεψη που αναμένεται να επικεντρωθεί σε περιφερειακά διπλωματικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας.
ΣΥΝΑΦΗ

Κόσοβο: Σύγκρουση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων με Σέρβους διαδηλωτές

Χαμενεΐ: το Ιράν είναι θετικό στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Αίγυπτο

Ένας θρίαμβος, μια ήττα, μια σύγκριση

Μόσχα: Η χθεσινή επιδρομή κατάφερε πολλά πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα