ΑΘΗΝΑ
02:23
|
08.05.2024
Το Ισραήλ θρηνεί τα θύματα της τραγωδίας στο όρος Μερόν, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια προσκυνήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ημέρα πένθους αποτελεί η Κυριακή (2/5) για το Ισραήλ, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες από το πρωί, μετά τον θάνατο τουλάχιστον 45 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια θρησκευτικό φεστιβάλ υπερορθόδοξων Εβραίων, που αποτελεί μία από τις πιο τραγικές στιγμές  της χώρας. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, οι κηδείες τελέστηκαν με όσο το δυνατόν λιγότερη καθυστέρηση, σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιστοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ενός ολονύκτιου ετήσιου προσκυνήματος στον τάφο του Εβραίου μυστικιστή του δεύτερου αιώνα, ραββίνου Shimon Bar Yochai,  καθώς ποδοπατήθηκαν μετά τον πανικό που επικράτησε από υποχώρηση μέρους της εξέδρας που είχε στηθεί. Σημειώνεται πως κατά το δημοσίευμα το συγκεκριμένο σημείο όπου συγκεντρώνεται πλήθος δυσθεώρητου μεγέθους έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο εδώ και πολλά χρόνια.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν ότι περίπου 100.000 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση, γεγονός που υπογραμμίζει τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στο Ισραήλ, που προηγείται σε εμβολιαστική επάρκεια. 

Το Ισραήλ έχει εκκινήσει διαδικασίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η κυβέρνηση και η αστυνομία ήταν απρόθυμες να επιβάλλουν τη μείωση των προσκυνητών, φοβούμενες την διατάραξη των σχέσεων με τους υπερορθόδοξους ραβίνους και πολιτικών. «Απαιτείται διεξοδική έρευνα» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού στο ραδιόφωνο και προσέθεσε ότι «αυτή η τρομερή καταστροφή θα τους βοηθήσει όλους να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει τομέας όπου το κράτος δεν θέτει τους κανόνες». Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε επίσης ότι οι αρχές θα εξετάσουν εάν υπήρξε αστυνομικό παράπτωμα.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας και της περιφερειακής κυβέρνησης δήλωσαν από την πλευρά τους ότι η τοποθεσία του όρους Μερόν χρησιμοποιείται από τέσσερις διαφορετικές ιδιωτικές θρησκευτικές ομάδες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, η αστυνομία απευθύνει έκκληση για τον εντοπισμό του 39χρονου Icht Haim Issac, ο οποίος εθεάθη για τελευταία φορά το απόγευμα της Πέμπτης στο Όρος Μερόν και έκτοτε αγνοείται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ζιμπάμπουε: Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα