ΑΘΗΝΑ
17:23
|
26.04.2024
Νομοθεσία για την προστασία από την ενδοοικογενειακή κακοποίηση ψήφισε η Βρετανία την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το ζήτημα, που γιγαντώθηκε στην πανδημία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Nομοθεσία για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση ψήφισε η Βρετανία την Πέμπτη, με τους ακτιβιστές να σημειώνουν ότι  ο νέος νόμος θα προστατεύσει εκατομμύρια γυναίκες, θα καταστήσει υπόλογους περισσότερους κακοποιητές και θα θέσει αυστηρότερους περιορισμούς στην εκδικητική πορνογραφία. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι, ως επί το πλείστον γυναίκες, βιώνουν ενδοοικογενειακή κακοποίηση κάθε χρόνο.

Η εν λόγω νομοθεσία έρχεται εν μέσω ευρύτερων προσπαθειών για την αντιμετώπιση του ζητήματος της κακοποίησης, που γιγαντώθηκε με τα lockdown που παγίδευσαν πολλές γυναίκες στο ίδιο σπίτι με βίαιους συντρόφους. 

«Αυτή είναι μια φανταστική και πρωτοποριακή μέρα», δήλωσε στο Thomson Reuters η Επίτροπος για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, Nicole Jacobs, και προσέθεσε ότι «ο νέος νόμος θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων θυμάτων κακοποίησης και σίγουρα θα σώσει ζωές».

Ο νόμος θεσπίζει το νέο αδίκημα του «μη θανατηφόρου στραγγαλισμού», κλείνοντας ένα κενό που οι ακτιβιστές σημειώνουν ότι επέτρεπε έως τώρα σε ορισμένους κακοποιητές να διαφεύγουν της δικαιοσύνης για αντίστοιχες επιθέσεις, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλους σοβαρούς τραυματισμούς. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ανδρες που επιχειρούν τέτοιες πράξεις κινδυνεύουν με πέντε χρόνια φυλάκισης

Επίσης, η εκδικητική πορνογραφία θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ αναγνωρίζεται ρητά για πρώτη φορά η οικονομική εκμετάλλευση ως μορφή ενδοοικογενειακής κακοποίησης αφού μπορεί να τον εμποδίσει ένα άτομο  να εγκαταλείψουν μια επικίνδυνη σχέση, με τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων να χαρακτηρίζουν ως «μετασχηματιστική» τη νομοθεσία.

Ο νέος νόμος εμποδίζει επίσης τους κατηγορούμενους που δικάζονται για δολοφονίες να βασίζουν την υπεράσπισή τους σε «άγριο σεξ που πήγε στραβά» με την Βρετανία να είναι η πρώτη χώρα που αποκλείει την υπεράσπιση λόγω «άγριου σεξ». Το ζήτημα συγκέντρωσε την παγκόσμια προσοχή μετά τη δολοφονία της Βρετανίδας Grace Millane στη Νέα Ζηλανδία το 2018, της οποίας ο δολοφόνος δήλωσε ότι πέθανε κατά λάθος κατά τη διάρκεια συναινετικού σεξ.

Στις διατάξεις του νόμου συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η νομική υποχρέωση των τοπικών αρχών  να παρέχουν καταφύγιο στα θύματα κακοποίησης, η απαγόρευση της κατ’ αντιπαράστασης εξέτασης των θυμάτων με τους κακοποιητές στα οικογενειακά δικαστήρια και η δημιουργία ασφαλιστικών μέτρων προστασίας από την κακοποίηση.

Η υπουργός Εσωτερικών,  Priti Patel, χαιρέτισε τον νέο νόμο, αναφέροντας ωστόσο πως ήρθε «πολύ αργοπορημένα» και σημείωσε ότι θα διασφαλίσει πως «οι δράστες αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων θα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη».

Ο νόμος, που ισχύει για την Αγγλία και την Ουαλία, θεσπίζει επίσης τη θέση Επιτρόπου για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, προκειμένου να υποχρεωθεί η τοπική και εθνική κυβέρνηση να λογοδοτεί για τη διαχείριση ενός ζητήματος που επηρεάζει περίπου 1,6 εκατομμύρια γυναίκες ετησίως.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα Refuge δήλωσε ότι η νομοθεσία, αν και είναι αρκετά προοδευτική από πολλές απόψεις, απέχει μακράν από την τελειότητα και απέτυχε να προστατεύσει τον μεταναστευτικό πληθυσμό, που δεν έχει πρόσβαση σε παροχές και ενδέχεται να φοβάται να προσφύγει στην αστυνομία για να καταγγείλει κακοποίηση. «Χάθηκε η ευκαιρία να διασφαλιστεί η προστασία όλων των γυναικών που υφίστανται κακοποίηση», δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος του Refuge, Ruth Davison. Το Refuge δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για ένα έλλειμμα 50 εκατομμυρίων λιρών (69,78 εκατομμύρια δολάρια) που θα χρησιμοποιούνταν  για τη χρηματοδότηση καταφυγίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Απόλυση τεμπέληδων δικαστών από το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη για την θανάτωση σκύλου στη Θέρμη

Τρένο με δυτικό οπλισμό κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονιέτσκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα