ΑΘΗΝΑ
05:39
|
27.04.2024
Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ μιας διαφωνίας 400 εκατομμυρίων λιρών με το Ιράν και των προσπαθειών για απελευθέρωση μιας γυναίκας με διπλή υπηκοότητα που φυλακίστηκε για…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναφορές ότι η Βρετανίδα-Ιρανή Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ θα απελευθερωθεί από τη φυλακή στο Ιράν ως αντάλλαγμα για την επιστροφή από τη βρετανική κυβέρνηση εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών που οφείλονται για μια συμφωνία όπλων που δεν τιμήθηκε ποτέ, διαψεύτηκαν από τις δύο κυβερνήσεις την Κυριακή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέμεινε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ μιας διαφωνίας 400 εκατομμυρίων λιρών με το Ιράν και των προσπαθειών για απελευθέρωση μιας γυναίκας με διπλή υπηκοότητα που φυλακίστηκε για κατασκοπεία.

Μιλώντας σε μια επίσκεψη προεκλογικής εκστρατείας στη βορειοανατολική πόλη του Χάρτλπουλ τη Δευτέρα, ο Τζόνσον δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη φυλάκιση της Ναζινίν Ζαγάρι-Ράτκλιφ για κατηγορίες εξέγερσης στο Ιράν και μια 42χρονη νομική μάχη για μια συμφωνία όπλων ήταν «δύο εντελώς ξεχωριστά θέματα».

«Φυσικά διασφαλίζουμε ότι κάνουμε ό, τι μπορούμε για να φροντίσουμε τα συμφέροντα της Ναζινίν και όλων των πολύ δύσκολων διττών εθνικών υποθέσεων που έχουμε στην Τεχεράνη», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους.

Το Al-Mayadeen του Λιβάνου ανέφερε την Κυριακή ότι η Ζαγαρί-Ράτκλιφ θα απελευθερωθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέφει περίπου 400 εκατομμύρια λίρες σε αντάλλαγμα – που πληρώθηκαν από τον Σαχ Μοχάμαντ Ρέζα Παλαβί το 1979 για μια παραγγελία 1.500 δεξαμενών Challenger, μήνες πριν από την επανάσταση που ανέτρεψε τη μοναρχία. Το ΗΒ αρνήθηκε να τιμήσει τη συμφωνία με τη νέα Ισλαμική Δημοκρατία ή να επιστρέψει την πληρωμή, παρά το γεγονός ότι τα βρετανικά δικαστήρια αποφάσισαν ότι πρέπει να το πράξει.

Τόσο το Βρετανικό Γραφείο Εξωτερικών όσο και ο Ιρανός ομόλογός του απέρριψαν τους ισχυρισμούς μιας συμφωνίας, που οφείλονται σε ανώνυμες πηγές στην Τεχεράνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Τζέιμς Κλέβερλυ επιβεβαίωσε ότι η νομική διαμάχη για την πληρωμή συνεχίζεται, αλλά επέμεινε ότι ήταν εντελώς ξεχωριστή από το θέμα της «αυθαίρετης κράτησης».

Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ φυλακίστηκε για πέντε χρόνια το 2016 με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Έπρεπε να απελευθερωθεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά καταδικάστηκε σε ένα επιπλέον έτος φυλάκισης για διάδοση προπαγάνδας εναντίον του Ιράν.

«Πάντα λέγαμε ότι οι Βρετανοί διπλοί υπήκοοι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πολιτική μόχλευση», είπε ο Κλέβερλυ στο Sky News. «Έχουμε επίσης δει πολλές περιπτώσεις όπου το ιρανικό καθεστώς χρησιμοποίησε παραπληροφόρηση, ακούμε ανακριβείς αναφορές που βγαίνουν τις τελευταίες δύο ημέρες».

Ο υπουργός είπε ότι το Λονδίνο έχει διαφορετική άποψη σε σχέση με την επιμονή της Τεχεράνης ότι η αξίωσή της για τα χρήματα είναι νόμιμη.

«Δεν συμφωνούμε καθόλου με αυτό, αλλά επίσης να λέμε ότι συνδέονται με αυτήν τη νομική διαμάχη – δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο», είπε ο Κλέβερλυ. «Το κάνουμε πολύ, πολύ σαφές. Είναι στα χέρια του καθεστώτος της Τεχεράνης να απελευθερώσει αυτούς τους ανθρώπους και θα πρέπει να απελευθερωθούν. “

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα