ΑΘΗΝΑ
08:57
|
25.04.2024
Να «απολογηθεί» για την απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία οκτώ Ευρωπαίων αξιωματούχων καλεί η ΕΕ τον Ρώσο πρέσβη, με τον οποίο θα γίνει συνάντηση σήμερα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν σήμερα το ζήτημα των εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί με τη Ρωσία, μετά την απαγόρευση της εισόδου στη χώρα οκτώ Ευρωπαίων αξιωματούχων. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του μπλοκ των 27 εθνών θα συζητήσουν επίσης το θέμα στη σύνοδο κορυφής τους στις 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, ανακοίνωσε ότι Ρώσος πρέσβης, Βλαντίμιρ Τσιζόφ πρόκειται να συναντηθεί εντός της ημέρας με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι «θα του εκφράσουν την έντονη καταδίκη και απόρριψη αυτής της απόφασης». Ο Στάνο είπε επίσης ότι η επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων από τη Ρωσία ενέχουν «προφανώς πολιτικά κίνητρα και δεν έχουν καμία νομική υπόστασση. Είναι αβάσιμες». Σημείωσε επίσης ότι «όλα αυτά δείχνουν ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εχθρική πορεία της αντιπαράθεσης».

Υπνεθυμίζεται ότι την Παρασκευή (30/4) η Ρωσία επέβαλε απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε οκτώ αξιωματούχους από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αντίποινα για κυρώσεις που επέβαλε στους Ρώσους πολίτες η ΕΕ. Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου στη χώρα περιλαμβάνεται περιλαμβάνονται ο πρόεδρος του πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι (David Sassoli) και η αρμόδια αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και την Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα (Vera Jourova).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβάλει κυρώσεις τον Μάρτιο σε τέσσερις ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους του περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι φέρεται να εμπλέκονται στη φυλάκιση του Ναβάλνι, του πιο έντονου αντιπάλου του Ρώσου Προέδρου, καθώς και σε δύο Ρώσους που κατηγορούνται για δίωξη ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην περιοχή της Τσετσενίας στη νότια Ρωσία.

Όπως μεταφέρει το AP, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την ΕΕ ότι θέλει να τιμωρήσει τη Μόσχα για τις «ανεξάρτητες εξωτερικές και εσωτερικές πολιτικές» της και ότι προσπαθεί να περιορίσει την ανάπτυξή της με «παράνομους περιορισμούς».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Μετά τις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα