ΑΘΗΝΑ
13:12
|
18.04.2024
Εκτός πολιτικής ο επικεφαλής των Podemos – “Αποτύχαμε”, δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας με υποψήφια την Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο εξασφάλισε τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης ενώ ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική καθώς η παράταξη υπέστη μεγάλη ήττα. Η ισπανική δεξιά διπλασίασε την εκλογική της δύναμη σε σχέση με το 2019 και τονίζει πως αυτή η νίκη αποτελεί ένα βήμα για την ανάκτηση της εξουσίας σε εθνικό επίπεδο από τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.

Εκατοντάδες υποστηρικτές κυματίζοντας σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Κόμματος (PP), φωνάζοντας “Ελευθερία! Ελευθερία!”, καθώς ανακοινώνονταν τα αρχικά αποτελέσματα. “Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ισπανίας ξεκινά σήμερα”, δήλωσε η 42χρονη συντηρητική Ντίαθ Αγιούσο, η οποία υπήρξε επικριτής των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. “Επειδή σήμερα, ξεκινώντας από τη Μαδρίτη, από το σημείο 0, θα βρούμε την υπερηφάνεια (…) την ενότητα και την ελευθερία που χρειάζεται η Ισπανία”, “οι μέρες είναι μετρημένες” για την αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, πρόσθεσε, λέγοντας ότι απευθύνεται σε όλους τους Ισπανούς.

“Ελευθερία” ήταν το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας της Ντίας Αγιούσο, καθώς ακολούθησε μια χαλαρή στρατηγική αντιμετώπιση της Covid-19 για να προσελκύσει ψηφοφόρους που είχαν κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την καταπολέμηση της πανδημίας, αγνοώντας τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης.

“Η Ελευθερία νίκησε”, είπε ο ηγέτης του PP, Πάμπλο Κασάντο, στους υποστηρικτές. Οι ψηφοφόροι “εμπιστεύτηκαν τη διαχείριση της πανδημίας από την Αγιούσο”. Επικριτές κατηγορούν την επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης ότι αμέλησε τις υπηρεσίες υγείας, φροντίζοντας τις επιχειρήσεις. Εντούτοις, η ίδια κέρδισε την υποστήριξη πολλών κατοίκων της Μαδρίτης αρνούμενη να κλείσει μπαρ και εστιατόρια για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.

Η περιφέρεια της Μαδρίτης, που φιλοξενεί επτά από τα 47 εκατομμύρια κατοίκους της Ισπανίας, καταγράφει 343 κρούσματα του νέου κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες έναντι ενός εθνικού μέσου όρου των 213. Η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας είναι η υψηλότερη στην Ισπανία, στο 44 %.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων η Αγιούσο καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 45% ή 65 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου της Μαδρίτης, τέσσερις λιγότερες από την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας. Το 2019 το Λαϊκό Κόμμα είχε κερδίσει 30 έδρες. Η Αγιούσο θα χρειαστεί την υποστήριξη του ακροδεξιού Vox για να επανεκλεγεί πρόεδρος. Οι ακροδεξιοί κερδίζουν 13 έδρες, με την προσθήκη των οποίων οι συντηρητικοί ξεπερνούν τους 69 απαραίτητους βουλευτές για να φτάσουν στην απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Άμα τη ανακοινώσει των πρώτων αποτελεσμάτων, ο εκπρόσωπος του Vox τόνισε πως “οι έδρες του κόμματός μας είναι στη διάθεση της Αγιούσο για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία”.

Το PP ελέγχει την περιφέρεια της πρωτεύουσας τα τελευταία 26 χρόνια και η πειστική χθεσινή εκλογική νίκη ενδέχεται να του δώσει ώθηση σε εθνικό επίπεδο. Στο εθνικό κοινοβούλιο, το PP είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα μετά τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές.

Το κεντροδεξιό Ciudadanos, που κυβερνούσε μαζί με το PP την περιφέρεια της Μαδρίτης, καταποντίστηκε, χωρίς να κερδίσει καμία έδρα, σε σύγκριση με τις 26 που κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με το exit-poll της GAD3 και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές από 37 έδρες έπεσαν στις 25, χωρίς να είναι αρκετές για να επιτρέψουν σε αυτούς μαζί με άλλα αριστερά κόμματα να αμφισβητήσουν την Αγιούσο .

Σε αντίθεση με άλλες εκλογές στην Covid εποχή τους τελευταίους μήνες, η συμμετοχή ήταν υψηλή, περίπου στο 74%, αυξημένη από 64% το 2019.

Στην πέμπτη θέση πίσω από το ακροδεξιό Vox κατετάγη το κεντροαριστερό κόμμα των Podemos, το οποίο ιδρύθηκε το 2014 ως κόμμα αντίδρασης στις ευρωπαϊκές πολιτικές της λιτότητας. Αν και κέρδισε τρεις νέες έδρες στις εκλογές για την περιφέρεια της Μαδρίτης τα χαμηλά ποσοστά του ανάγκασαν τον επικεφαλής του κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την πολιτική. “Αποτύχαμε” είπε σε μια ομάδα υποστηρικτών του κόμματός του, λέγοντας ότι αισθάνεται σαν “αποδιοπομπαίος τράγος που κινητοποιεί τα πιο σκοτεινά, τα πιο αντιδημοκρατικά συναισθήματα”.

“Νομίζω ότι είναι προφανές ότι σήμερα (…) δεν βοηθάω να ενώσω τους ανθρώπους”, συνέχισε ο 42χρονος Ιγκλέσιας, ιδρυτής και ως σήμερα ηγέτης των Podemos. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, “παραιτούμε από όλα τα καθήκοντά μου, εγκαταλείπω την πολιτική με την έννοια της κομματικής πολιτικής, της θεσμικής πολιτικής”, ώστε να μην σταθώ “εμπόδιο στην ανανέωση της ηγεσίας που χρειάζεται η πολιτική μας δύναμη”.

Ο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε επίσης “τραγωδία” τον θρίαμβο του Λαϊκού Κόμματος, που περιέγραψε ως “την Τραμπική δεξιά”, καθώς και τα καλά ποσοστά που κέρδισε το ακροδεξιό κόμμα Vox.

“Οι κάλπες έδωσαν ένα σημαντικό αποτέλεσμα στην Αγιούσο αλλά πάνω όλα μια τεράστια ευθύνη. Συγχαρητήρια”, σχολίασε ο πρωθυπουργός και επικεφαλής των Σοσιαλιστών της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. “Οι Σοσιαλιστές θα είναι πάντα έτοιμοι για δουλειά για μια καλύτερη Μαδρίτη αλλά και για να χρησιμοποιήσουν τις ψήφους ως δύναμη για το μέλλον, για την περιφέρεια για τους πολίτες της”, πρόσθεσε στο σχόλιο του μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Η εκλογική διαδικασία για την περιφέρεια της Μαδρίτης των επτά εκατομμυρίων εκτυλίχθηκε σε υψηλούς τόμους ακόμα και με απειλές για βία ενώ υποψήφιοι, ανάμεσά τους η Αγιούσο και ο Ιγκλέσιας, δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους από αντιπάλους τους. Στις αρχές Απριλίου περιφερειακό γραφείο των Podemos δέχθηκε επίθεση με μολότοφ με τον Ιγκλέσιας να κατηγορεί την άκρα δεξιά για “τρομοκρατία του δρόμου”.

Πηγή: RT News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό 202 εκατομμυρίων ετών

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Άνοιξε η πλατφόρμα για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές-Ειδικές περιπτώσεις

Ντουμπάι: «Πλημμύρισε» από εγκλωβισμένους επιβάτες το αεροδρόμιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα