ΑΘΗΝΑ
04:43
|
27.04.2024
Οι ευρωπαϊκές χώρες, με την υποστήριξη της Frontex, έχουν προβεί συστηματικά σε επαναπροωθήσεις προσφύγων, μεταξύ των οποίων και παιδιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην αποκάλυψη ότι χώρες-μέλη της ΕΕ χρησιμοποίησαν παράνομες πρακτικές, για την επαναπροώθηση τουλάχιστον 40.000 αιτούντων άσυλο από τα ευρωπαϊκά σύνορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προχωρά ο βρετανικός Guardian σήμερα Τετάρτη, σημειώνοντας ότι αυτές οι μέθοδοι συνδέονται με το θάνατο περισσοτέρων από 2.000 ανθρώπους.

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του Guardian, οι ευρωπαϊκές χώρες, με την υποστήριξη της Frontex, έχουν προβεί συστηματικά σε επαναπροωθήσεις προσφύγων, μεταξύ των οποίων και παιδιά που είχαν διαφύγει από εμπόλεμες χώρες.

Οι επαναπροωθήσεις αυτές γίνονταν με τη χρήση παράνομων μεθόδων που κυμαίνονταν από τις επιθέσεις έως και την άσκηση βίας κατά την κράτηση ή τη μεταφορά των ανθρώπων αυτών.

«Πρόσφατες αναφορές καταγράφουν αύξηση των θανάτων σε μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη και, την ίδια ώρα, μια αύξηση των συνεργασιών μεταξύ χωρών της ΕΕ με τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη, που οδήγησαν στην αποτυχία αρκετών επιχειρήσεων διάσωσης», δήλωσε στο πλαίσιο της έρευνας του Guardian ο Φούλβιο Βασάλο Παλεολόγκο, ένας από τους κορυφαίους ειδήμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το μεταναστευτικό στην Ιταλία, καθηγητής Δικαίου Ασυλίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ γίνεται αναφορά σε σοκαριστικά περιστατικά αστυνομικής βίας, με αποκορύφωμα τη σεξουαλική κακοποίηση προσφύγισσας τον περασμένο Απρίλιο από Κροάτη συνοριοφύλακα.

Τα συμπεράσματα έρχονται σε μια στιγμή, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Αρχή Ελέγχου κατά της Διαφθοράς (Olaf) έχει ξεκινήσει έρευνα στη Frontex, έπειτα από καταγγελίες για κακοποίηση, ανάρμοστη συμπεριφορά και παράνομες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν ως στόχο να αποτρέπουν αιτούντες άσυλο από το να φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), το 2020 περίπου 100.000 μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη από ξηρά και θάλασσα, ενώ το 2019 ήταν περίπου 130.000 και το 2017 είχαν φτάσει τους 190.000.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα