ΑΘΗΝΑ
23:51
|
01.05.2024
Εγκρίθηκε στη Ρωσία η χρήση του μονοδοσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik Light που έχει αναπτυχθεί με βάση το Sputnik V.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εγκρίθηκε η χρήση του μονοδοσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik Light που έχει αναπτυχθεί με βάση το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

“Το ρωσικό υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοινώνουν πως το Sputnik Light, το μονοδοσικό εμβόλιο κατά της COVID-19, έχει λάβει έγκριση για χρήση στη Ρωσία” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

H αποτελεσματικότητα του Sputnik Light ανέρχεται στο 79,4%, αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη που έχουν άλλα εμβόλια δύο δόσεων. To κόστος του κυμαίνεται κάτω από τα 10 δολάρια, ενώ προορίζεται κυρίως για εξαγωγές.

“Το Sputnik Light είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός μαχητής κατά της πανδημίας” προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το RDIF διαβεβαιώνει επίσης πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και κατά των νέων στελεχών του κορονοϊού, ενώ, σύμφωνα με τις δοκιμές, δεν έχει σοβαρές παρενέργειες. Tο RDIF αναφέρει ότι τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Φάσης ΙΙΙ,  αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα αυτόν τον μήνα.

Το σχήμα μιας δόσης επιλύει την πρόκληση της ανοσοποίησης μεγάλων ομάδων σε μικρότερο χρονικό διάστημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της εξάπλωσης του κορονοϊού, επιτυγχάνοντας την ανοσία της αγέλης ταχύτερα”, δήλωσε ο επικεφαλής του RDIF, Κίριλ Ντμίτριεφ.

Πρόσθεσε ότι το εμβόλιο Sputnik V δύο δόσεων θα παραμείνει το κύριο εμβόλιο στη Ρωσία, η οποία έχει ήδη εγκρίνει δύο ακόμη εμβόλια για χρήση.

Το Sputnik Light οδήγησε στην ανάπτυξη ειδικών αντιγόνων IgG αντισωμάτων στο 96,9% των ατόμων κατά την 28η ημέρα μετά τον εμβολιασμό τους. Το εμβόλιο οδηγεί σε ανάπτυξη αντισωμάτων εξουδετέρωσης ιών στο 91,67% των ατόμων την 28η ημέρα μετά την ανοσοποίηση. Η κυτταρική ανοσοαπόκριση κατά της πρωτεΐνης S του SARS-CoV-2 αναπτύσσεται στο 100% των εθελοντών τη 10η ημέρα.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2021 το Gamaleya και το RDIF ξεκίνησαν μια παγκόσμια μελέτη αποτελεσματικότητας του Sputnik Light. Η τρίτη φάση της κλινικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν 7.000 άτομα διεξήχθη σε πολλές χώρες, όπως η Ρωσία, τα ΗΑΕ και η Γκάνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα