ΑΘΗΝΑ
19:52
|
08.05.2024
"Είχαμε και γυναίκα Πρωθυπουργό στην Τουρκία...Είναι ντροπή τη διένεξη που έχουν μεταξύ τους να την χρεώνεται η Τουρκία" είπε ο Τσαβούσογλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ποιος έφταιγε τελικά για το “εμμ…” της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την έλλειψη καρέκλας δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την περιβόητη επίσκεψη των ανώτατων ευρω-ενωσιακών αξιωματούχων στην Άγκυρα πριν λίγους μήνες;

“Η κόντρα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο” ήταν η κατηγορηματική απάντηση που έδωσε σήμερα στο Βερολίνο μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο Τούρκος αξιωματούχος; Τα 500 χρόνια ιστορίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που συμπληρώνονται το 2024 και η καλή γνώση της διπλωματικής εθιμοτυπίας.

Με άλλα λόγια ο Τσαβούσογλου απέδωσε το σοβαρό περιστατικό που άφησε εκτεθειμένη την πρόεδρο της Κομισιόν αλλά και την τουρκική κυβέρνηση σαν αποτέλεσμα “ανταγωνισμού και διένεξης” μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι σε σφάλμα της τουρκικής εθιμοτυπίας.

Ο Τσαβούσογλου μάλιστα χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός ότι η ευθύνη χρεώθηκε στην Τουρκία και περιέγραψε ως «λυπηρό» το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «ισχυρίζεται πως ό,τι συνέβη έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι γυναίκα παρότι γνωρίζει τι έγινε». ‘Οπως δήλωσε:

«Εμείς ως Τουρκία γνωρίζουμε τους κανόνες της εθιμοτυπίας. Έχουμε εμπεριστατωμένη κρατική παράδοση. Το 2024 θα γιορτάσουμε τα 500 χρόνια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Γνωρίζουμε τα της εθιμοτυπίας και μέχρι τώρα δεν υπήρξε απολύτως κανένα πρόβλημα. Και η τουρκική φιλοξενία είναι διάσημη. Δεν ήταν δική μας ευθύνη αυτή η εικόνα»

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν άφησε να πέσει τίποτε κάτω. Επέμεινε στην εξήγηση της κόντρας εντός ΕΕ εξηγώντας ότι κατά την προετοιμασία της επίσκεψης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ‘Αγκυρα δεν συμμετείχε η ομάδα της Επιτροπής, αλλά μόνο οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου.

“Και κάναμε ό,τι μας είπαν. Και εγώ ο ίδιος εξεπλάγην. Και ρώτησα τη δική μας εθιμοτυπία. Και μου είπαν, ναι έτσι μας είπε το Συμβούλιο” είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου!

Δεν παρέλειψε να εκφράσει την αμέριστη εκτίμηση που τρέφει για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως μίλησε μαζί της επαναλαμβάνοντας:

“Είχαμε και γυναίκα Πρωθυπουργό στην Τουρκία…Είναι ντροπή τη διένεξη που έχουν μεταξύ τους να την χρεώνεται η Τουρκία. Ελπίζω να μην το ξαναζήσει αυτό η ΕΕ”¨.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην απέλαση Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου θα προχωρήσει η Βρετανία

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα