ΑΘΗΝΑ
14:47
|
18.06.2021
Σταδιακώς θα απεμπλακούμε από την αποστολή τους, είπε ο υπουργός Επικρατείας. Για κατάργηση στις 15 Μαΐου μίλησε ο Γεωργαντάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απαντήσεις σε μια σειρά πρακτικά ζητήματα (sms, ωράριο, παιδικούς σταθμούς, φροντιστήρια ξένων γλωσσών κ.α.) έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα». Με την επισήμανση ότι μόνο χθες εμβολιάστηκε 1 στους 100 Έλληνες, ξεκαθάρισε ότι όποιος έκανε την πρώτη δόση με AstraZeneca, η Πολιτεία έχει προνοήσει να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο, ενώ απάντησε και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις πατέντες των εμβολίων λέγοντας ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2020 ο πρωθυπουργός είχε θέσει το ζήτημα.

Μετά την εισαγωγική διαπίστωση ότι «αυτή τη στιγμή η κατάσταση πηγαίνει καλά», αλλά “δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, είμαστε ακόμη μέσα στην πανδημία, είμαστε ακόμη μέσα στη δίνη του ιού”, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε “να είμαστε προσεκτικοί για ένα διάστημα ακόμη, να τηρούμε τα μέτρα”, εξάλλου “τα sms έχουν τη λειτουργία, να μεταδίδουν ότι θα πρέπει να είμαστε ακόμη προσεκτικοί, το ίδιο και το πέρας του ωραρίου”.

Ειδικά δε, για τα sms “το θέμα θα επαναξιολογηθεί και με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων, σταδιακώς θα απεμπλακούμε και από την αποστολή των μηνυμάτων”, προανήγγειλε σχετικώς, ενώ πιο συγκεκριμένα για το γραπτό μήνυμα που αφορά στη χρονική διάρκεια των αγορών, ο υπουργός απάντησε ότι “είναι κάτι που θα αξιολογηθεί, θα αξιολογηθούν και τα δεδομένα από το άνοιγμα σχολείων”, σε κάθε περίπτωση “η εκτίμηση είναι ότι από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει μια σταδιακή άμβλυνση σε ό,τι αφορά την αποστολή του μηνύματος”.

Ωστόσο,  ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάςανακοίνωσε ότι το μέτρο καταργείται από τις 15 Μαΐου για όλες τις μετακινήσεις, ημερομηνία ορόσημο για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και του τουρισμού.

Για το ωράριο, μετά την αρχική παρατήρηση ότι “είναι καλό να μη μεταπίπτουμε από τον απόλυτο περιορισμό στην απόλυτη ελευθερία κίνησης διότι αυτό εκπέμπει τελείως λάθος μήνυμα, είναι καλό να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε απεγκλωβιστεί από τον ιό και να μην εφησυχάζουμε”, κατέστησε σαφές ότι «το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά», και στη συνέχεια αν όλα πάνε καλά μπορεί να υπάρξει συνολική απελευθέρωση. «Η 11η βραδινή θα επαναξιολογηθεί, να δούμε αν μπορούμε να πάμε ως τα μεσάνυχτα ή λίγο μετά», ανέφερε επίσης.

Για τον τουρισμό παρατήρησε ότι “φέτος, όπως και πέρυσι, θα είναι μια ειδική χρονιά τουρισμού”, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι και οι τουρίστες θα αντιλαμβάνονται ότι το πρώτο και το βασικό είναι η υγειονομική ασφάλεια.

Στην εν εξελίξει κόντρα με την αξιωματική αντιπολίτευση για τις πατέντες των εμβολίων, με αφορμή και τη σχετική τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ, θύμισε ότι “εκείνος ο οποίος είχε θέσει το ζήτημα της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν, από τον Απρίλιο του 2020, ο ίδιος ο πρωθυπουργός: όταν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην FAZ, είχε σαφώς δηλώσει ότι θα πρέπει τα εμβόλια να καταστούν οικουμενικά, δημόσια αγαθά με την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Το επανέλαβε και τον Απρίλιο, το επανέλαβε σε όλες τις εκδοχές που μίλησε για το ζήτημα”.

Παράλληλα, “και ο καθηγητής κ. Μόσιαλος, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας στα διεθνή fora είχε πολύ εγκαίρως τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό”, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός αντέτεινε: “εμείς είχαμε πει ότι αυτό που είναι αδύνατον, δεν ήταν η άρση ή η μερική άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά η δυνατότητα να παραχθούν τα εμβόλια στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας είχε τοποθετηθεί ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν γραμμές παραγωγής στη χώρα που να μπορούν να καταστήσουν την παραγωγή πολύ πιο μαζική. Αυτό είναι αδύνατον να υποστηριχθεί από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, είχε γίνει η σχετική διαβούλευση, για το λόγο αυτό είναι προφανές ότι ήταν μια αλυσιτελής πρόταση”, αντέκρουσε ο υπουργός Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι “χρειάζονται υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό που δεν διαθέτουμε, παρότι πολύ ισχυρή η ελληνική φαρμακοβιομηχανία”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εργασιακό νομοσχέδιο: Ψηφίστηκε από τη Βουλή με 158 «ΝΑΙ»-Ταφόπλακα σε οκτάωρο, απεργία

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ψηφίστηκε έπειτα από ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων, από εργαζόμενους, σωματεία και συνδικάτα, αλλά και σκληρής κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΣΥΝΑΦΗ

Επιτροπή Βιοηθικής: Έσχατη λύση οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

ΣΥΡΙΖΑ: Να πάρει θέση ο Μητσοτάκης για την αθλιότητα του Μπαλάσκα

Καλάβρυτα: Πέθανε 55χρονη λίγα λεπτά μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου

Όλοι στου Dior, τι είπε η Μενδώνη για το “ξεπούλημα” των μνημείων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα