ΑΘΗΝΑ
04:29
|
20.04.2024
Μαζικότητα, παλμός και δυναμισμός στην συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τη νεολαία, και κυρίως τους φοιτητές, να δίνουν μαζικό παρών, αλλά και εργατικά σωματεία, απλούς εργαζόμενους και στελέχη της πολιτικής ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25 στην πρώτη γραμμή, η φετινή πορεία της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Αθήνα, εκτυλίχθηκε δυναμικά, με ηρεμία, παλμό και …μάσκες.

Στα πανό και στα συνθήματα, όπως και στις ανακοινώσεις που καλούσαν στην πορεία, ήταν εμφανής η απόρριψη του εργασιακού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, και ουσιαστικά καταργεί το 8ωρο.

Κεντρικά συνθήματα ήταν «Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο», «Κόκκινη πρωτομαγιά πρωτοπόρα εργατιά», «Νόμος είναι το δικιο του εργάτη , του απεργού , του ανέργου και του μετανάστη», «Από το Σικάγο ως την Καισαριανή ζήτω η 1η Μάη και η πάλη η ταξική».

Έντονη ήταν και η παρουσία Κούρδων αγωνιστών και μεταναστών.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων

Στις δηλώσεις τους τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί επικέντρωσαν την προσοχή στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά.

“Η απάντηση σήμερα των εργαζόμενων με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία είναι ένα μήνυμα: αυτή θα είναι μία κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος»” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Σε ανακοίνωσή του ο τομέας Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως στο εργασιακό “καταφεύγει σε επτά ψέματα για να κρύψει την αλήθεια: Για την έξοδο από την κρίση θα δουλέψουν λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότερες ώρες, με λιγότερα λεφτά!”. Το Κίνημα Αλλαγής «προειδοποιεί» εκ νέου την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάθεση «του αντεργατικού της σχεδίου», καταλήγοντας πως οι σύγχρονες κοινωνίες «θέλουν διάλογο και συναινέσεις» και η αυξημένη παραγωγικότητα «απαιτεί επενδύσεις, δίκτυα και δίκαιες αμοιβές».

“Μετά από μία δεκαετία συνεχών αντεργατικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να φέρει συντριπτικό πλήγμα σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είμαστε όλοι σήμερα εδώ ενωμένοι, γιατί αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αρνούμαστε την 10ωρη δουλειά. Γιατί δεν πρέπει να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη. Γιατί υπερασπιζόμαστε τη συνδικαλιστική δράση και ελευθερία όλων των εργαζομένων” δήλωσε από την πλερυά του Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

“Στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που απεργάζεται ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με τις διαρροές που έχει αφήσει το ίδιο το υπουργείο, παύουν να είναι κατοχυρωμένα δικαιώματα, μέσω του επικοινωνιακά εύηχου, αλλά εργασιακά τοξικού, σχήματος της “Διευθέτησης του Χρόνου Εργασίας” μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Στην πράξη, αυτό το σχήμα σημαίνει την κατάργηση του 8ωρου και την εισαγωγή των ατομικών συμβάσεων εργασίας ως παγιωμένη νόρμα. Μάλιστα καρφώνονται από μόνοι τους, καθώς στις διατάξεις που έχουν διαρρεύσει υπάρχει και πρόβλεψη για ακύρωση απόλυσης εργαζομένου που αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση για διευθέτηση ωραρίου” επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα