ΑΘΗΝΑ
10:27
|
18.04.2024
Η ισραηλινή αστυνομία επιτίθεται με κανόνια νερού και δακρυγόνα σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονται ενάντια στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βία και η καταστολή κορυφώνονται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με την ισραηλινή αστυνομία να επιτίθεται με κανόνια νερού και δακρυγόνα σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονται ενάντια στον εκτοπισμό και το πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων.


Η ισραηλινή αστυνομία απώθησε βίαια διαδηλωτές που υποστηρίζουν τις οικογένειες των Παλαιστινίων οι οποίες αντιμετωπίζουν εξώσεις στη συνοικία Sheikh Jarrah της Ιερουσαλήμ, αργά την Τετάρτη.

Οι συγκρούσεις κορυφώθηκαν εν αναμονή της απόφασης ισραηλινού δικαστηρίου που θα αποφανθεί εάν οι οικογένειες θα παραμείνουν στα σπίτια τους.


Πλάνα καταγράφουν τους αστυνομικούς να αναγκάζουν τους διαδηλωτές να πέσουν στο έδαφος, να σέρνουν και να χτυπούν άνδρες και γυναίκες, να τους συλαμβάνουν και να τους περνούν χειροπέδες.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Sheikh Jarrah, κοντά στην τείχη της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, για να υποστηρίξουν τις οικογένειες των Παλαιστινίων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κανόνια νερού, ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν εκτοξεύντας διάφορα αντικείμενα.

Αρκετοί διαδηλωτές χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια. Μια γυναίκα δέχθηκε επίθεση, καθώς η αστυνομία δεν μπορούσε να διακρίνει μέσα από τους πίδακες του νερού ποιοι από τους διαδηλωτές ήταν μικροί ή ηλικιωμένοι. “Επιτέθηκαν]χωρίς καμία διάκριση” δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας και κάτοικος της περιοχής.

Εδώ και αρκετές ημέρες, η αστυνομία απωθεί βίαια τους διαδηλωτές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από την Κυριακή, ανέφερε το Reuters.

Από τις αρχές του έτους, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον ένας θάνατος Παλαιστινίου και περισσότερα από 210 περιστατικά βίας κατά των Παλαιστινίων που πιέζονται να αποχωρήσουν από τις ιδιοκτησίες τους λόγω των Ισραηλινών εποίκων, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.


Οι κάτοικοι του Sheikh Jarrah διαμαρτύρονται ενάντια στην επικείμενη απειλή διωγμών που αντιμετωπίζουν τουλάχιστον έξι οικογένειες που έχουν ζήσει εκεί για γενιές. Επτά ακόμη οικογένειες διώκονται και καλούνται να εγκαλείψουν τα σπίτια τους έως τον Αύγουστο (60 άτομα στο σύνολο μέχρι τώρα).

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ανησυχία του Κρεμλίνου για την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, ειδικά για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ είχε καταλάβει τη Δυτική Όχθη, αλλά και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στον “Πόλεμο των ‘Εξι ημερών” το 1967. Οι Παλαιστίνιοι επισημαίνουν ότι τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη ανήκουν σε ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αλλά οι έποικοι, καθώς και πολλοί υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης, θεωρούν ότι οι οικισμοί αποτελούν μέρος του Ισραήλ “για θρησκευτικούς και ιστορικούς λόγους”. τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν τα αραβικά εδάφη “κατεχόμενα” με βάση το διεθνές δίκαιο. Στο ψήφισμα 2334 του 2016 ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι εβραϊκοί οικισμοί αποτελούν μεγάλο εμπόδιο για την ειρήνευση.

Η Ιερουσαλήμ βρίσκεται στο επίκεντρο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Το Ισραήλ διεκδικεί ολόκληρη την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού τομέα της ως πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να κάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπέος: Αποκάλεσε «κοπρίτες» τους πολίτες και έκανε μηνύσεις

Συλλήψεις στη Γερμανία για υποψία κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας

BDS Greece: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Γερμανίας

«Καλάθι του Νονού»: Από 22 Απριλίου έως 4 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα