ΑΘΗΝΑ
07:00
|
19.04.2024
Mε επιτυχία στέφθηκε η πέμπτη δοκιμή του πρωτότυπου πυραύλου Starship της Space X.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πρωτότυπο πυραύλου Starship SN15 της SpaceX πραγματοποίησε την Τετάρτη στα νότια του Τέξας, την πρώτη επιτυχή (μετά από τέσσερις αποτυχημένες) προσεδάφιση του.

“Είμαστε κάτω, το Starship προσγειώθηκε”, δήλωσε ο John Insprucker, μηχανικός SpaceX, κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης του SN15.

Οι φλόγες συνεχίζουν να βγαίνουν από τη βάση του πυραύλου μετά την προσγείωση αποτέλεσμα του καυσίμου που χρησιμοποίησε ο πύραυλος, είπε ο Insprucker. Λίγο μετά την ολοκλήρωση ο ιδρυτής της SpaceX έγραψε ένα πανηγυρικό tweet ανακοινώνοντας πως η προσεδάφιση του SN15 ήταν επιτυχής.

Μέχρι στιγμής οι δοκιμές του Starship είχαν πάει άσχημα, με τα πρωτότυπα να εκρήγνυνται είτε μετά την απογείωση, είτε κατά την προσγείωσή τους, χωρίς να φτάνουν αρκετά κοντά στον Άρη βέβαια, όπου και ονειρεύεται να φτάσει μεταφέροντας ανθρώπους και φορτία ο πολυεκατομμυριούχος Έλον, ο οποίος δεν πτοήθηκε από τις αποτυχίες.

 Ήταν η πέμπτη προσπάθεια καθώς οι προηγούμενες τέσσερις ήταν ανεπιτυχείς.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για την ιδιωτική εταιρεία  του δισεκατομμυριούχου Έλον Μάσκ στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός διαστημικού οχήματος πολλαπλών εκτοξεύσεων, για τη μεταφορά αστροναυτών, αλλά και μεγάλων φορτίων στο φεγγάρι, αλλά και στον πλανήτη Άρη. 

Υπενθυμίζεται πως η NASA ήταν αυτή που ανέθεσε πρόσφατα στο SpaceX την κατασκευή μιας έκδοσης Starship που θα μεταφέρει αστροναύτες στην επιφάνεια του φεγγαριού αργότερα αυτήν τη δεκαετία.

Το διαστημόπλοιο SN15 εκτοξεύτηκε από το πεδίο εκτοξεύσεων του SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, φτάνοντας στο μέγιστο προγραμματισμένο ύψος πτήσης των 10 χιλιομέτρων, ενώ στη συνέχεια, αιωρήθηκε στιγμιαία, πριν λάβει πορεία καθόδου, υπό στοιχεία αεροδυναμικού ελέγχου για την τελική προσεδάφισή του στη γη.

Είτε επειδή ήταν σχεδιασμένο είτε από σύμπτωση, η δοκιμή της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στην 60η επέτειο της πρώτης πλήρους διαστημικής πτήσης των ΗΠΑ. Ο Άλαν Σέπαρντ είχε γίνει ο πρώτος αστροναύτης της NASA που διέσχισε τα όρια του διαστήματος στις 5 Μαΐου 1961, όταν η κάψουλα του πραγματοποίησε μια πτήση 15 λεπτών.

Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν είχε ολοκληρώσει την πρώτη ανθρώπινη τροχιά τρεις εβδομάδες πριν. Ακριβώς πριν από 60 χρόνια συνέβη το αδύνατο. Ο Γκαγκάριν έσπασε το φράγμα της γήινης βαρύτητας και αντίκρυσε τον πλανήτη μας “από ψηλά”, από απόσταση 300 και πλέον χιλιομέτρων.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Μην θεωρείτε δεδομένο το ισχυρό δολάριο…

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η 6ήμερη εργασία από Ιούλιο

Άνοιξε η πλατφόρμα για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές-Ειδικές περιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα