ΑΘΗΝΑ
11:37
|
18.11.2024
“Είναι”, λένε οι φαρμακοβιομηχανίες, “η λάθος απάντηση σε ένα περίπλοκο πρόβλημα”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άμεση και αναμενόμενη ήταν η αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών στην πρόταση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, και της διακυβέρνησης του περί απελευθέρωσης των πατεντών των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού. Ο διεθνής οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών (Big Pharma), απέρριψε την πρόταση Μπάιντεν και υποστηρίζει ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επισπεύσει τη διανομή των εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχάνων (IFPMA) επέκρινε την πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) που στηρίζει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο την ιδέα για αλλαγές στην εμπορική νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. “Η απόφαση της αμερικανικής διακυβέρνησης να παρεκκλίνει από τους υφιστάμενους κανόνες των πατεντών για τα εμβόλια της νόσου Covid-19 είναι απογοητευτική”, αναφέρει η ανακοίνωση της IFPMA και προσθέτει, “δεν οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής ούτε δίνει τις πρακτικές λύσεις που απαιτούνται στη μάχη εναντίον της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Τουναντίον θα οδηγήσει σε πιθανές διαταραχές”.

Η ομοσπονδία IFPMA χαρακτήρισε την πρόταση Μπάιντεν “απλή αλλά είναι η λάθος απάντηση σε ένα περίπλοκο πρόβλημα”. Η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία αντιπροτείνει κατάργηση των εμπορικών φραγμών ανάμεσα στα κράτη, βελτίωση του δικτύου διανομής αλλά και να αρχίσουν “τα πλούσια κράτη του κόσμου να μοιράζονται τις δόσεις των εμβολίων με τις φτωχότερες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου”.

Η IFPMA εδρεύει στη Γενεύη και εκπροσωπεί ορισμένες από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στον κόσμο, όπως οι AstraZeneca, Bayer, Eli Lilly, La Roche, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck και Pfizer.

Η τελευταία μετά τη σύμπραξή της με τη γερμανική BioNTech για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε ότι αναμένει τα έσοδα από τις πωλήσεις των εμβολίων να ανέλθουν στα 26 δισεκατομμύρια δολάρια – πάνω από το ένα τρίτο του ετήσιου τζίρου της εταιρείας. Πολλά από τα συστατικά του εμβολίου της Pfizer είναι κατοχυρωμένα από τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας. Ωστόσο, μια αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία διέθετε την πνευματική ιδιοκτησία μιας τεχνολογικής καινοτομίας που κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη του εμβολίου. Αυτή η πατέντα έλαβε άδεια μόνο για ιδιωτική χρήση από την Pfizer.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, χαρακτήρισε ως “μνημειώδη στιγμή” την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να στηρίξει την άρση των πατεντών για τα εμβόλια. Ωστόσο, μόλις τον περασμένο μήνα, ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και σημαντικός παίκτης στη διανομή εμβολίων μέσω του ιδρύματός του τάχθηκε στο πλευρό της Big Farma δηλώνοντας κάθετα αντίθετος με την απελευθέρωση των πατεντών.

“Αυτό που καθυστερεί τη διανομή των εμβολίων δεν σχετίζεται με τις πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα”, είχε δηλώσει στο δίκτυο SkyNews ο Γκέιτς και εξήγησε, “δεν έχουμε να κάνουμε με ένα αδρανές εργοστάσιο, το οποίο έχει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και ως δια μαγείας φτιάχνει ασφαλή εμβόλια. Όπως γνωρίζετε αυτά τα πράγματα πρέπει να δοκιμαστούν . Κάθε στάδιο της παρασκευής των εμβολίων πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή”.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία 20ης Νοεμβρίου: Στους δρόμους και οι νοσοκομειακοί γιατροί

ΓΣΕΕ: Γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου

Ο Μπάιντεν και η άδεια για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «βαθιά» στη Ρωσία

Νέο μπλόκο στον ιστότοπο της Ένωσης Ορθόδοξων Δημοσιογράφων από το καθεστώς του Κιέβου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα