ΑΘΗΝΑ
13:22
|
18.06.2021
Εμμένει στην κόντρα για την πατέντα και δηλώνει ότι ο Τσίπρας βγήκε μπροστά με καθυστέρηση δέκα μηνών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιμένει στη σύγκριση των θέσεων που είχαν διατυπώσει για τις πατέντες των εμβολίων οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό, “Παραπολιτικά 90,1”. Όπως είπε, ο μεν πρωθυπουργός “εγκαίρως είχε διατυπώσει την άποψη σε σχέση με το ότι πρέπει να καταστεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό το εμβόλιο”, ενώ στον αντίποδα και “πολύ καθυστερημένα, δέκα μήνες μετά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διετύπωσε μια άποψη εντελώς απρόσφορη: να παραχθούν τα εμβόλια στην Ελλάδα”. Το μεγάλο ραντεβού για την επιστροφή στην κανονικότητα “το έχουμε ήδη ξεκινήσει”, δήλωσε επίσης προσκαλώντας, για άλλη μια φορά, τους πολίτες να εμβολιαστούν “με το πιο σύντομο εμβόλιο”.

Ξεκινώντας από το θέμα των πατεντών, θέμα που θα απασχολήσει άλλωστε και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε πως «υπάρχει μια πάρα πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση, που έχει διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό ήδη από τον Απρίλιο του 2020, και από τον εκπρόσωπό μας στα διεθνή fora, τον καθηγητή κ. Μόσιαλο, ότι τα εμβόλια συνιστούν ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, δηλαδή θα πρέπει να ενισχυθεί ο Τρίτος Κόσμος και οι αναπτυσσόμενες χώρες». Εξάλλου, αιτιολόγησε, “είναι προς το οικουμενικό συμφέρον να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε επαρκείς δόσεις”.

Κληθείς δε, να σχολιάσει όμως τις διαφορετικές προσεγγίσεις ευρωπαίων ηγετών στο ζήτημα, υπογράμμισε την ελληνική στάση, που συνίσταται στο ότι “εμείς είμαστε τοποθετημένοι ότι θα πρέπει να υπάρξει επαρκής διοχέτευση σε όλες τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, αυτό σημαίνει ότι το αγαθό θα πρέπει να καταστεί προσβάσιμο, να υπάρξουν επαρκείς γραμμές παραγωγής στον κόσμο (…) και σε απολύτως προσιτές τιμές για όλο τον κόσμο”. Διευκρίνισε, ότι “η πνευματική ιδιοκτησία, οι πατέντες, είναι κάτι που υφίσταται από αιώνων με σκοπό να ενθαρρύνεται η καινοτομία και η έρευνα”, εν τούτοις “όταν έχουμε συνθήκες πανδημίας, θα πρέπει να υπάρχει μια ειδική διαχείριση των πραγμάτων έτσι ώστε να έχουμε πολύ γρήγορη διάχυση των καινοτόμων εμβολίων και φαρμάκων”, είτε με συμφωνία των εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια είτε με αγορά μέρους των δικαιωμάτων αυτών θα πρέπει να υπάρξουν πολλαπλές γραμμές παραγωγής σε περισσότερα σημεία του κόσμου, συμπέρανε.

Στο θέμα της σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επί του συγκεκριμένου πεδίου, ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι “ο πρωθυπουργός εγκαίρως είχε διατυπώσει την άποψη σε σχέση με το ότι πρέπει να καταστεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό το εμβόλιο κατά τρόπο εύλογο και δίκαιο». Στον αντίποδα και «πολύ καθυστερημένα, δέκα μήνες μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διετύπωσε μια άποψη εντελώς απρόσφορη: να παραχθούν τα εμβόλια στην Ελλάδα έτσι ώστε να καλυφθεί ο πληθυσμός”.

Η άποψη αυτή του Α. Τσίπρα έχει δύο προβλήματα, σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη. “Πρώτον, είναι εντελώς αδύνατο, οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν δηλώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές. Και, δεύτερον, ο κ. Τσίπρας ασχολήθηκε με ένα ζήτημα, το οποίο ήταν εντελώς λάθος. Το ζήτημα δεν είναι σήμερα να οργανώσουμε την παραγωγή στην Ελλάδα για μετά από δύο χρόνια, το ζήτημα είναι να υπάρχει επαρκής παραγωγή εμβολίων σε όλες τις χώρες του πλανήτη”.

Άλλωστε, “το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα. (…) θα πρέπει να επέλθει ανοσία στον παγκόσμιο πληθυσμό” και τούτο γιατί λόγω της κινητικότητας ακόμη και οι πράσινες περιοχές κάποια στιγμή καθίστανται κόκκινες, επιχειρηματολόγησε ακόμη καταλήγοντας: «Η ανοσία δεν μπορεί να είναι εθνική, αλλά οικουμενική”.

Κληθείς να σχολιάσει το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Αυγή” (“Πολιτικοί απατεώνες με πατέντα”, είναι ένας από τους τίτλους της εφημερίδας), ο υπουργός Επικρατείας απάντησε σημειώνοντας ότι “οι πομπώδεις τίτλοι διαμορφώνουν ενδεχομένως ένα καθεστώς παραπληροφόρησης, αλλά δεν έχουν κανένα απολύτως αντικείμενο. Η πραγματικότητα διαψεύδει τους τίτλους και οι τίτλοι κάποια στιγμή θα πρέπει να ανταποκρίνονται και στο περιεχόμενο, καλώ τους αναγνώστες να διαβάσουν το περιεχόμενο του σημειώματος της εφημερίδας για να κατανοήσουν τα πραγματικά (γεγονότα)”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εργασιακό νομοσχέδιο: Ψηφίστηκε από τη Βουλή με 158 «ΝΑΙ»-Ταφόπλακα σε οκτάωρο, απεργία

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ψηφίστηκε έπειτα από ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων, από εργαζόμενους, σωματεία και συνδικάτα, αλλά και σκληρής κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΣΥΝΑΦΗ

Όλοι στου Dior, τι είπε η Μενδώνη για το “ξεπούλημα” των μνημείων

ΣτΕ σε Επιτροπή Ανταγωνισμού: Νόμιμη και συνταγματική η απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου

Ρωσία: Νέα φάρμακα-τσίχλες και εμβόλια-ζαχαρωτά κατά της Covid-19

Κικίλιας: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα