ΑΘΗΝΑ
07:22
|
18.04.2024
Η πρόταση των ΗΠΑ διχάζει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για την “πνευματική ιδιοκτησία” της ιδέας – Διχασμός και στο Twitter.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ραγδαίες οι εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της δικηγόρου και εμπορικού εκπροσώπου των ΗΠΑ Κάθριν Τάι, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τρόπους για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι είναι “έτοιμη να συζητήσει” και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως στηρίζει απολύτως την πρόταση του Αμερικανού ομολόγου του. Την ίδια ώρα, όμως, στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει κόντρα για το ποιος τάχθηκε πρώτος υπέρ της άρσης πατέντας: Ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας;  

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπενθύμισε αμέσως μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ με ανάρτησή του στο Facebook ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τον χλεύαζε στη Βουλή όταν μίλησε για τα εμβόλια ως “δημόσιο αγαθό” και ότι τον κατηγορούσε για εμβολιόδεντρα. “Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η ‘ελεύθερη αγορά’ με ένα νόμο κι ένα άρθρο”.

O υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, θύμισε σήμερα μιλώντας στον ANT1 ότι “εκείνος ο οποίος είχε θέσει το ζήτημα της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν, από τον Απρίλιο του 2020, ο ίδιος ο πρωθυπουργός: όταν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην FAZ, είχε σαφώς δηλώσει ότι θα πρέπει τα εμβόλια να καταστούν οικουμενικά, δημόσια αγαθά με την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Το επανέλαβε και τον Απρίλιο, το επανέλαβε σε όλες τις εκδοχές που μίλησε για το ζήτημα”. Παράλληλα, “και ο καθηγητής κ. Μόσιαλος, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας στα διεθνή fora είχε πολύ εγκαίρως τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό”, συμπλήρωσε.

Βέβαια στη συζήτηση στη Βουλή στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει για το σπάσιμο των πατεντών μετά την τοποθέτηση Τσίπρα: “Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η Astrazeneca, με ένα νόμο και ένα άρθρο” είχε σχολιάσει συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για αστειότητες και για διάθεση παραπληροφόρησης και καταλήγοντας: “Φαίνεται ότι κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα”.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν σήμερα ότι ενώ ο πρωθυπουργός είχε υιοθετήσει την πρόταση να αποτελέσει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, ο κ. Τσίπρας  εμφανίστηκε πολύ αργότερα, για να πει ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα τη στιγμή που η χώρα αγωνιζόταν να εξασφαλίσει εμβόλια, και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έλεγαν ότι ακόμη κι αν είχαν τις πατέντες δεν θα μπορούσαν να τα παράξουν. Οι ίδιες πηγές άδραξαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν εκ νέου τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υπονόμευση των εμβολιασμών.

“Καλό θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσουν να κάνουν αρνητική αντιπολίτευση σε οτιδήποτε και να συμβάλουν στην εμβολιαστική καμπάνια προκειμένου να πειστούν όλοι οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο”, ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Στις πηγές της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: “Καλό θα ήταν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αντί να αυτογελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση, να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας”. Το ίδιο πρότεινε νωρίτερα και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ζητώντας κοινή δράση για την απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων.

Ειδικότερα, απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι “ο κ. Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε σήμερα τον εξευτελισμό του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της πατέντας, επιβεβαιώνοντας ποιος έκανε χθες τις γελοίες διαρροές ότι δήθεν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ανάλογη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία”. “Επειδή μάλλον ξεχνάει του θυμίζουμε ότι στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για “εμβολιόδεντρο” και ειρωνευόταν λέγοντας πως “πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με έναν νόμο και ένα άρθρο””.

Και η μάχη για τις πατέντες συνεχίζεται στο Twitter

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα